Firefox add-on omzeilt blokkades piratensites

Door: loek-essers | 15 april 2011 11:35

Apps & Software

De VS is bezig met het blokkeren van torrent- en streamingsites. Vaak bestaat er een alternatief voor die geblokkeerde domeinen. MAFIAA Fire stuurt Firefox-gebruikers daar automatisch heen.

In de VS worden steeds vaker .com, .org en .net domeinen via de rechter offline gedwongen bij de registry, zónder waarschuwing vooraf. Dit gebeurde vlak voor de Super Bowl bijvoorbeeld met rojadirecta.com, een populaire site om streaming sportevenementen te kijken. Op de site wordt een zegel geplaatst die vermeldt dat de content die te verkrijgen was via de site in de VS onwettig is.

Blokkeren van sites

.Org, .net en .com worden allemaal gerund door Amerikaanse bedrijven, en vallen dus onder de Amerikaanse jurisdictie. De "Immigrations and Customs Enforcement" (ICE) tak van het Amrerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid is van plan deze methode vaker te gebruiken om sites snel via de rechter offline te dwingen.

Probleem hierbij voor de Amerikanen is dat er vaak direct een alternatief domein beschikbaar is als een site offline wordt gehaald. Rojadirecta is bijvoorbeeld een Spaanse site die naast een .com-domein ook draait op rojadirecta.es. En die laatste is wel nog in de lucht.

Automatisch redirecten

Daar maken de makers van MAFIAA Fire nu gebruik van. Wie de Firefox add-on heeft geïnstalleerd wordt automatisch doorgestuurd naar het alternatieve domein. Dus wie naar rojadirecta.com surft en de add-on gebruikt, wordt automatisch geredirect naar rojadirecta.es. Hetzelfde gebeurt met torrent-finder.com, dat tegenwoordig gebruik maakt van een .info domein.

TorrentFreak sprak de ontwikkelaar van de add-on die webmasters ook de optie geeft om alternatieve domeinen aan te melden bij de dienst. Die worden gecontroleerd door de makers van MAFIAA Fire en kunnen vervolgens, mocht dat nodig zijn, aangezet worden door de eigenaren van de site.

Meer rebelse plannen

Volgens de developer is dit nog maar het begin. Hij ziet het als een manier om de censuur op internet tegen te gaan. Daarvoor moeten er in de toekomst meer van dergelijke plugins komen. "Ons doel is om de pogingen van overheden om het internet te censureren terug te draaien", zegt de ontwikkelaar tegen Torrent Freak. Daarnaast willen de makers er alles aan doen om de pogingen van anti-piraterij industrie en "hun businessmodellen uit de tijd der dinosaurussen" tegen te werken.

Naast het redirecten van geblokkeerde sites zegt de MAFIAA Fire developer ook iets in petto te hebben voor de websites van anti-piraterij organisaties overal ter wereld. Hij is een lijst aan het samenstellen met de domeinnamen van die organisaties en de landen waarin ze zich bevinden.

De add-on is te downloaden via Mozilla en via de officiële site van de ontwikkelaar. De code van de software is open source en zal binnen een paar dagen worden vrijgegeven.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Firefox add-on omzeilt blokkades piratensites

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.