Firefox en privacy-instellingen

Door: Ronald Smit | 17 april 2020 16:55

Firefox is al behoorlijk privacy-vriendelijk, maar het kan nog beter!!
How To

Firefox (en de achterliggende ontwikkelaar Mozilla) staat bekend als relatief privacy-vriendelijk, zoals meestal het geval bij open source-softwareleveranciers. Toch valt ook hier best nog wel wat te tweaken!

Firefox is een stabiele en razendsnelle browser met als heel groot voordeel dat het niet aan een van de grote dataverzamelaars – Google en Microsoft – gekoppeld is. Dat zijn Chrome en Edge natuurlijk wel. Wil je niet dat jouw hele onlinegedrag nauwgezet in kaart wordt gebracht, dan is het dus zaak om die browsers vooral niet te gebruiken. Firefox is al sinds jaar en dag een uitstekend en veelzijdig alternatief, beschikbaar voor zo ongeveer elk denkbaar besturingssysteem. Het gedraagt zich direct na installatie redelijk privacy-vriendelijk. Maar wil je dat er geen bitje aan overbodige informatie naar Mozilla – het bedrijf achter Firefox – wordt overgeheveld, dan moet je toch even in de instellingen duiken.

Start Firefox en klik vervolgens op de knop met de drie streepjes rechtsboven in het venster en dan in het geopende menu op Opties. Klik in de kolom links op Privacy en beveiliging. Scroll in het paneel rechts een stukje naar beneden, tot je het kopje Firefox-gegevensverzameling en -gebruik tegenkomt. Schakel daaronder alle standaard ingeschakelde opties uit. Je ziet nu een grijs vlakje verschijnen met daarin de melding dat alle eerder verzamelde gegevens binnen dertig dagen verwijderd worden.

Door deze standaard ingestelde opties uit te zetten is Firefox extreem privacy-vriendelijk geworden.
Door deze standaard ingestelde opties uit te zetten is Firefox extreem privacy-vriendelijk geworden.

Check die andere opties ook eens

Er zijn onder Privacy en beveiliging nog meer interessante opties te vinden in Firefox. Zo kun je de browse-geschiedenis wissen. Of stel je een cookie-gedrag naar smaak in. In principe staat alles redelijk standaard ingesteld, maar mocht je om wat voor reden ook heel specifieke wensen hebben dan kun je hier je slag slaan. Met de hierboven genoemde opties uitgezet is Firefox in ieder geval een extreem privacy-vriendelijke browser geworden. En dat is – zeker nu er veel thuisgewerkt wordt – vanzelfsprekend geen overbodige luxe!

1 Reactie(s) op: Firefox en privacy-instellingen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 april 2020 16:57 Kasander1
  Mocht je Google gebruiken EN daar zijn ingelogd? Log dan gerust even uit want Google onthoud je geschiedenis van JAREN geleden nog!!

  Een heel goed artikel (met de nodige linkjes) vind je hier:
  https://tinyurl.com/CT190420a
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.