Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Firefox OS brengt Chrome-benadering naar smartphones

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 26 februari 2013 10:38

Apps & Software

Kan een telefoon die ontworpen is met het oog op het Web het opnemen tegen Android en iOS? Mozilla lijkt te denken van wel. Op zondag kondigde het bedrijf de eerste commerciële oplevering aan van haar mobiele besturingssysteem, Firefox OS. Met dit open source OS probeert Mozilla een nieuwe standaard voor mobiele telefonie te creëren – een die gebaseerd is op Web technologieën zoals HTML5 en CSS.

In tegenstelling tot de meeste smartphones die traditionele apps draaien, draait Firefox OS geoptimaliseerde Web-apps die kunnen profiteren van de functies van de telefoon. Bijvoorbeeld, door Nokia’s Near maps op een telefoon te openen kan de Web-app de GPS- en locatiegegevens van de telefoon opvragen, terwijl een Web-app voor fotobewerking om toestemming kan vragen om de foto’s die in je album zijn opgeslagen te bekijken en te gebruiken.

Mozilla’s redenering is dat de meeste ontwikkelaars bedreven zijn in het schrijven van Web-code, dus het creëren van een app door middel van HTML5 is een heel stuk minder belastend dan het schrijven van een geheel nieuwe native app.

Het is een interessant idee, en vergelijkbaar met de benadering van Google met Chrome OS en haar lijn van Chromebooks. Het hebben van een Web-app die op elk apparaat werkt is geweldig voor ons telefoongebruikers omdat we dan niet langer apps opnieuw zouden moeten aanschaffen wanneer we op een ander mobiel OS overstappen. Het nadeel is natuurlijk dat je “apps” niet meer dan veredelde snelkoppelingen naar websites worden, en je apps die exclusief voor iOS en Android geschreven zijn misloopt. Zoals Microsoft je kan vertellen, het is lastig om app-ontwikkelaars te over te halen om apps voor je OS te bouwen – in het bijzonder wanneer er al meer mensen zijn die zich op iOS en Android richten. Verscheidene grote ontwikkelaars zoals Zepto Labs (de makers van Cut The Rope) en EA hebben al ondersteuning voor Firefox OS toegezegd, maar de tijd zal het leren of ze het platform zullen blijven ondersteunen wanneer het in de komende maanden gelanceerd wordt.

Foxy telefoons

Mozilla heeft in samenwerking met een aantal bekende telefoonfabrikanten – waaronder ZTE, Huawei en LG – een deel van de eerste apparaten die op Firefox OS draaien gecreëerd. Op het persevenement van afgelopen zondag toonden vertegenwoordigers van elk van deze bedrijven een aantal pre-productie handsets om te laten zien wat voor soort dingen je met Firefox OS kunt doen. Deze handsets zijn meer gericht op ontwikkelingslanden en bedoeld voor mensen die nog nooit een smartphone in hun bezit gehad hebben. Ze hebben dan ook teleurstellende specificaties in vergelijking met high-end smartphones zoals die van bedrijven als HTC, Samsung en zelfs Huawei.

De eerste Firefox OS telefoons zullen naar verwachting in de loop van de zomer in ontwikkelingslanden gelanceerd worden, maar Mozilla wilde niet zeggen of de handsets ook in andere landen zoals de VS verkrijgbaar zullen worden. Mozilla is niet het eerste bedrijf dat zich richt op ontwikkelingslanden en apparaten met lagere specificaties: In de VS zijn veel van de telefoons van Huawei budget handsets op prepaid carriers, terwijl HTC onlangs liet weten haar bedrijfsplannen te veranderen om zich meer te richten op landen waar mensen nog steeds gebruik maken van featuretelefoons.

Gezien het feit dat grote bedrijven als BlackBerry en Microsoft er niet in slagen om veel impact te hebben op de mobiele markt zal het voor Mozilla waarschijnlijk een zware strijd worden met Firefox OS.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Armando Rodriguez (@megapenguinx), van onze zustersite TechHive: “Firefox OS brings the Chrome approach to smartphones“.

0 Reacties op: Firefox OS brengt Chrome-benadering naar smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.