Firefox Quantum -‘s Werelds uitgebreidste browser

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 juli 2019 08:08

Back to basics met Firefox
Review

Voor doorsnee computergebruikers voldoet Microsoft Edge prima, terwijl Google Chrome hoge ogen gooit onder mensen die veel waarde hechten aan rappe surfsessies. Firefox Quantum moet het hebben van zijn uitgebreide verzameling aan functies. Zo maak je eenvoudig schermafbeeldingen van websites en laat je online artikelen voorlezen.

Firefox Quantum 66.0.2

Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10; macOS; Linux
Website
www.mozilla.org
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Zeer veel functies
 • Gebruiksvriendelijk
 • Flexibele interface
 • Minpunten
 • Iets langzamer dan Chrome
 • Voorleesfunctie niet in Nederlands

Een krappe twee jaar geleden introduceerde Mozilla onder de naam Firefox Quantum een browser met een kersverse engine. Het voornaamste doel van deze wijziging was snelheidswinst, maar op dit gebied lukte het niet om Google Chrome van zijn troon te stoten. Inmiddels zijn we sinds de lancering van de Quantum-engine negen versies verder en scoort Chrome in veel benchmarks nog altijd net iets beter. Dit verschil is bij normaal gebruik overigens te verwaarlozen. Bovendien valt er veel te zeggen voor de flexibele gebruikersomgeving en talloze functies van Firefox Quantum.

Volgens de Speedometer-benchmark is Chrome (rechts) sneller dan Firefox Quantum.

Eigen smaak

De makers van Firefox Quantum houden al enige tijd vast aan een donkere titelbalk met lichtgekleurde menu’s. Traditiegetrouw pas je de menubalk naar eigen wens aan. Voeg bijvoorbeeld een bladwijzerbalk toe en integreer knoppen voor add-ons, e-mail, privénavigatie en afdrukken. Verder maak je desgewenst gebruik van een zijbalk en deel je naar eigen smaak de startpagina in. Geef bijvoorbeeld eigenhandig aan hoeveel rijen topwebsites en highlights je wilt weergeven.

Interessante functies

Na de installatie vraagt de browser om een Firefox-account aan te maken. Hiermee synchroniseer je onder meer bladwijzers, de geschiedenis en wachtwoorden met verschillende (mobiele) apparaten. Verder heeft Quantum nog allerlei interessante extra’s voor je in petto. Zo kun je met Firefox Send grote bestanden delen, al werkt deze functie ook in andere browsers. Een optie die wel is voorbehouden aan Mozilla’s surfprogramma is het maken van schermafbeeldingen. Handig wanneer je (een gedeelte van) de website als afbeelding wilt opslaan. Dit werkt in de praktijk uitstekend. Daarnaast bevat de leesweergave een voorleesfunctie, maar voor Nederlandse webpagina’s is deze optie helaas niet beschikbaar. Tot slot staat er ook nog een uitgebreide bibliotheek met add-ons voor je paraat, zodat je de functionaliteit naar behoefte uitbreidt.

Engelstalige webartikelen leest Firefox Quantum desgewenst hardop voor.

Conclusie

Wie veel tijd spendeert op internet, beleeft zonder twijfel veel plezier aan Firefox Quantum. Het programma is op papier misschien niet zo snel als Chrome, maar tijdens surfsessies reageert deze browser uiterst vlot. Daarnaast zijn diverse originele functies zeer de moeite waard!

1 Reactie(s) op: Firefox Quantum -‘s Werelds uitgebreidste browser

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juli 2019 07:25 ctw67
  Het is jammer dat Opera vrijwel nooit meegenomen in browser-vergelijkingen.
  Opera maakt gebruik van de Chrome plug-ins en is heel snel. Na zo'n 15 jaar Firefox gebruik, waarin ik de laatste jaren meer tijd besteedde aan het zoeken naar oplossingen waarom Firefox niet werkte zoals ik wilde, ben ik overgestapt op Chrome. Dat beviel mij ook niet zo, vooral niet v.w.b. gebruik op Android. Ik ontdekte Opera. Een ware verademing! Snel, op Android en PC, probleemloos. Ik kan deze browser van harte aanbevelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.