Firefox, terug naar de basis

Door: Ronald Smit | 10 juni 2018 09:02

Back to basics met Firefox
How To

Doorgewinterde computergebruikers kennen hun browser van haver tot gort. Maar er zijn natuurlijk ook nog altijd beginners. Of overstappers van de ene naar de andere browser. Daarom kijken we nu eens naar de basics van Firefox.

Grote kans dat je geen gebruik maakt van de standaard browser in Windows 10. Edge is aardig, maar haalt het bij lange na niet bij browsers van de bekende namen. Zoals bijvoorbeeld Firefox. Een razendsnelle en tegelijkertijd zeer veelzijdige browser waar je alle dagelijkse klussen en nog veel meer mee af kunt handelen. In essentie is de bediening natuurlijk simpel: tik een webadres in het daarvoor bedoelde adresveld en klaar. Maar er kan meer. Om te beginnen zijn er de tabbladen. Je kunt meerdere pagina's verdeeld over tabbladen openen. Heb je net een pagina geopend, dan staat ook deze enkele pagina feitelijk op een tabblad. Kijk maar eens boven de adresbalk. Daar staat een tab met de naam van de site. En daarachter een plusje. Klik op de plus en je voegt een nieuw, leeg tabblad toe. Waarop je vervolgens weer een nieuwe pagina kunt openen door een adres in de adresbalk te tikken gevolgd door een druk op Enter. De volgorde van al geopende tabbladen is eenvoudig aan te passen. Pak een tab simpelweg beet en sleep deze naar de gewenste plek. Een tabblad sluiten is een kwestie van op het kruisje van de ongewenste tab klikken. Daarbij geldt overigens dat als je dit bij de enige nog overgebleven tab doet, het venster van Firefox sluit.

Tabbladen vormen het hart van eficient browsen in Firefox

Favorieten

Als vanzelfsprekend ontbreekt in Firefox de mogelijkheid om favorieten op te slaan niet. In deze browser heten ze Bladwijzers, ook wel bekend als bookmarks. Een Bladwijzer van een geopende pagina maken doe je door op het sterretje helemaal aan de rechterkant van de adresbalk te klikken; klik in het daarop geopende venstertje op Gereed. Toegevoegde bladwijzers vind je vervolgens weer terug onder de bladwijzerknop. Deze ziet eruit als een setje gestileerde tegen elkaar leunende boeken, rechtsboven in het Firefox-venster. Klik op dit knopje en klik dan op Bladwijzers: voilá!

Zo voeg je een bladwijzer toe in Firefox
En hier vind je jouw bladwijzerverzameling in Firefox

Bladwijzerwerkbalk

Zonder meer ideaal is de bladwijzerwerkbalk. Hierop kan je een setje knoppen plaatsen die naar veelgebruikte websites leiden. Om deze werkbalk te activeren klik je met je rechter muisknop op een leeg stukje in het grijze deel bovenin het Firefox-venster. Bijvoorbeeld achter de adresbalk. Klik in het geopende contextmenu op Bladwijzerwerkbalk en een nieuwe balk verschijnt. Je kunt hier bijvoorbeeld een geopend tabblad van je favoriete site heen slepen. Of sleep een van je favorieten uit de lijst naar deze balk. Zo heb je altijd de meest gebruikte sites binnen handbereik. Om een favoriet van deze balk te verwijderen, klik je er met de rechter muisknop op, gevolgd door een klik op Verwijderen in het geopende contextmenu.

Activeer de Bladwijzerwerkbalk in Firefox eens

Flexibel

Firefox is een zeer flexibele browser waarvan heel veel onderdelen naar eigen smaak zijn aan te passen. Ontdek dan ook rustig eens de vele mogelijkheden. De basis van het browsen heb je nu in ieder geval te pakken. En o ja, je hebt vast al gezien dat de screenshots bij dit artikel afkomstig zijn van een Mac. Da's ook alweer zo'n aardig voordeel van Firefox: het is een echte cross-platform browser die onder Windows, macOS of Linux precies hetzelfde werkt!

0 Reactie(s) op: Firefox, terug naar de basis

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.