Firefox volgt versieversnelling Chrome

Mozilla wil dit jaar nog Firefox-versies 4 tot en met 7 uitbrengen. Het aanstaande Firefox 4 is al een jaar in de maak en heeft recent weer uitstel opgelopen.

Mozilla stapt over op een kwartaalritme voor het uitbrengen van de ‘grote versienummers’ van zijn browser. Dat zijn dan niet per definitie de grote releases. Mozilla geeft zelf aan dat het kleinere, minder ingrijpende updates wil doorvoeren. Tot op heden verschenen nieuwe Firefox-versies om de één tot anderhalf jaar.

Versies 4 tot en met 7

Volgens een voorlopige versie (draft) van Mozilla’s roadmap wordt dat tempo vanaf nu flink opgevoerd. Dit jaar moeten Firefox-versies 4, 5, 6 en 7 uitkomen. Die draft is deze week nog bijgewerkt, net nadat de Britse ict-nieuwssite The Register melding deed van de versieversnelling voor Firefox.

Beltzner doet alvast voorstellen voor features in versies 5 en 6. Voor 7 staan nu slechts algemene verbeteringen genoemd voor snelheid, stabiliteit en de gebruikersinterface. Tenminste, als verbeteringen dan op tijd af zijn voor het releasemoment. Dat is eenzelfde benadering die Google in juli vorig jaar heeft doorgevoerd voor zijn browser Chrome. Als een nieuwe feature niet op tijd klaar is, gaat die mee in de – al snel uitkomende – daaropvolgende versie.

Heilige huisjes omver

Mozilla-ontwikkelaar Mike Beltzner, verantwoordelijk voor Firefox, stelt in het planningsdocument dat er een flinke verandering nodig is in de manier waarop er gedacht wordt over een ‘major release’. Hij zegt dat Mozilla kleinere ‘bundels van technologie’ moet uitbrengen in elke nieuwe versie.

“Daarvoor moeten we veel van onze aannames herzien. Aanames die we nu nog als onaantastbaar zien”, schrijft de projectleider. Hij noemt enkele voorbeelden van ‘heilige huisjes’ die Mozilla misschien maar moet opofferen.

Daaronder bevinden zich: binaire compatibiliteit voor add-ons, ondersteuning van oudere Firefox-versies met onderhoudspatches, grootschalige bèta-tests, formele review van de programmacode, en gelijke zeggenschap voor alle ontwikkelaars die code bijdragen aan het open source-project. Makers van add-ons staat dus extra werk te wachten, oudere Firefox-versies krijgen minder lang patches, bèta-testen kan in kleinere kring of ook korter duren, keuring van de code moet sneller gebeuren, en niet alle ‘contributors’ zijn gelijk.

Bèta’s en uitstel

De eerste bèta van Firefox 4 is in juli vorig jaar uitgebracht, na enkele weken uitstel. Voorafgaand aan die publieke testversie zijn er alpha-versies en pre-alpha builds geweest. De plannen voor de nieuwe release zijn in mei geopenbaard.

Volgens de oorspronkelijke planning moest het geheel vernieuwde Firefox 4 in november 2010 uitkomen. Dat is opgeschort naar begin 2011, waarna er nog enige vertraging is opgetreden. Er verschijnt nog een extra, twaalfde bèta, mede vanwege een probleem veroorzaakt door Hotmail.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten