Zo configureer je de firewall van Windows 10

Door: Ronald Smit | 11 april 2019 06:50

beste all-in-one-pc
How To

Windows 10 beschikt over een ingebouwde firewall, die de grootste ellende buiten de deur moet houden. Waarmee we doelen op hackers die stiekem jouw systeem gekoppeld aan een slecht beveiligde router of openbare hotspot hangt.

Windows 10 beschikt niet alleen direct na de installatie over een ingebouwde virusscanner, maar ook over een al even ingebouwde firewall. Voor gemiddeld gebruik volstaan beide onderdelen, wil je meer controle en (of) een betere bescherming tegen virussen en andere vormen van malware, dan is het verstandig om een commercieel AV-pakket te installeren. Maar gebruik je de Windows-eigen variant dan ben je inmiddels ook redelijk veilig. De firewall is bovendien behoorlijk configureerbaar! In principe staan de standaardinstellingen goed en heb je er verder geen omkijken naar. Wel is het zaak om bij koppeling aan een nieuw netwerk dat niet het jouwe is, dit vooral niet als vertrouwd aan te merken als daarom gevraagd wordt. Alleen dan houdt je gespuis echt buiten de deur. Om eens een kijkje te nemen bij de instellingsmogelijkheden van de Windows firewall, klik je op het Defender-schildje rechtsonder in de systeemwerkbalk. Klik in het geopende venster op Firewall- en netwerkbeveiliging. Afhankelijk van hoe je netwerk is opgebouwd zie je diverse opties. Een daarvan is actief. Door daarop te klikken kun je tenminste één optie aanzetten: Alle binnenkomende verbindingen blokkeren, inclusief verbindingen in de lijst met toegestane apps. Doe dat alleen in geval van nood, als je het gevoel hebt dat er iemand jouw systeem probeert binnen te dringen. Sommige programma's hebben voor een correcte werking namelijk binnenkomende verbindingen nodig. Maar in geval van nood kan dit een prima blokkeeroptie zijn.

Zo geef je binnenkomende verbindingen op een bepaalde poort wél een kans in Windows

Bepaal app-toestemmingen

Je kunt software in principe blokkeren door eerst (via het pijltje linksboven) weer terug te gaan naar het vorige venster. Klik dan op Een app toestaan door de firewall. Klik op de knop Instellingen wijzigen en schakel de ongewenste app uit. Het is niet helemaal helder wat er nu gebeurt, in ons geval bleef bijvoorbeeld het als test uitgeschakelde Firefox gewoon internettoegang houden. In dit geval zou Hitman Pro een oorzaak kunnen zijn, mogelijk 'overruled' dit de Windows firewall. Overigens geldt dat in geval van een geïnstalleerde internet security suite de Windows firewall sowieso niet meer gebruikt wordt, dus dan heeft het geen enkele zin om de settings daarvan aan te passen! Hoe dan ook, klik na het uitschakelen van een programma op OK en in principe zou je er vervolgens niet meer het internet mee op moeten kunnen. Veel meer mogelijkheden vind je onder Geavanceerde instellingen. Hier kun je door links op Regels voor binnenkomend verkeer te klikken en dan rechts op Nieuwe regel. Selecteer in de eerste stap van de wizard de optie Poort en doorloop de rest van de vragen. Op die manier kun je je Windowssysteem bijvoorbeeld opzetten als een webserver die over je hele thuisnetwerk bereikbaar is. Wil je dat je systeem ook via internet bereikbaar is, dan zul je in je router port forwarding-instellingen moeten activeren. Let echter extreem goed op met het openen van poorten op je systeem: vaak leidt dit tot grote veiligheidsrisico's. Alleen doen dus als je heel precies weet waar je mee bezig bent!

2 Reactie(s) op: Zo configureer je de firewall van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 april 2019 22:13 Rick_B
  Let heel erg goed op met de Windows Firewall, wanneer Windows een grote update installeert (bijvoorbeeld van versie 1803 naar 1809) dan verdwijnen alle firewall instellingen.
  Wanneer je inkomende verbindingen zoals RDP op slechts enkele IP adressen toestaat dan verdwijnen deze IP adressen.
  Het blijft gewoon werken, je merkt er dus niets van.
  Wel is je veiligheid compleet verdwenen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2020 14:46 rveijkwwnl
  Inmiddels zitten we al op 2004, een anderhalf jaar verder.
  C!T blijft achterhaalde maatregelen maar weer herhalen die inmiddels niet meer van toepassing zijn door de updates van 1904 en nu al 2004.

  Wil je een ECHT goede firewall hebben, download dan de geheel gratis firewall van https://www.comodo.nl en als je het helemaal goed wilt doen, download dan die van "internet security (paarse logo)" de gratis versie geeft voldoende bescherming.

  Deze schakelt ALLES van Windows Defender volledig UIT.
  Immers er kan maar 1 de baas zijn over jouw toegang tot jouw computer.

  Dit is tot op heden de ENIGE virusbeschermer te Nederland die dat GRATIS doet, de rest doet dat alleen commercieel, waarom deze nooit terug te vinden is in de tests zoals C!T vindt ik zeer dubieus, toegegeven het kost je wat performance maar het geeft één bescherming die alle andere gratis virusbeschermers ook niet hebben en dat is HIPS bescherming, voor de beste uitleg zie ESET >> https://help.eset.com/eea/6.6/nl-NL/idh_hips_main.html <<

  Het voordeel van HIPS in de Firewall is dat bij een dergelijke detectie dat deze DIRECT virtueel geschakeld wordt, bij alle andere gratis versies ontbreekt dit namelijk en OOK bij MS ontbreekt deze beveiliging namelijk volledig, zodoende is MS maar ten dele beveiligd.

  Daar kan menige zogenaamde gratis virusbeschermer nog een puntje aan zuigen wat ze niet hebben.

  …….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.