FixDows - Snel herstel voor Windows 10

Door: Toon van Daele | 08 november 2021 10:57

Review

Windows 10 is behoorlijk stabiel maar af en toe kan er toch iets fout lopen, zoals de updatefunctie of een corrupt systeembestand. Fixdows maakt onderliggend gebruik van scripts en (Windows-)commando’s om een aantal vaker voorkomende probleemsituaties recht te trekken.

FixDows

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.github.com/odyssey346/fixdows
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Zeer eenvoudige bediening
  • Minpunten
  • Bereik van troubleshooting is beperkt
  • Nauwelijks toelichting

De naam van de tool, FixDows – een samentrekking van fix (herstel) en Windows – laat er weinig twijfel over bestaan; deze tool gebruik je uitsluitend wanneer je bepaalde problemen met Windows ondervindt. Toegegeven, de problemen die FixDows weet te herstellen, kun je ook zelf repareren. Maar dat kost je dan wel tijd en moeite, want je moet dan eerst de juiste commando’s vinden en die ook met optimale parameters weten aan te sturen. FixDows daarentegen vergt nauwelijks meer dan enkele muisklikken.

Tabbladen

Voor een goede werking van FixDows rechtsklik je op de snelkoppeling van het programma en kies je Als administrator uitvoeren. Het startvenster bevat een help-link, maar helaas blijkt de online ‘handleiding’ minimaal, althans op het moment van schrijven.

De namen van de tabbladen geven goed aan waar ze voor staan: Windows Updates Fixes, Windows Store Reset, Integrity Checks & Fixes en Disk Cleanup zijn de vier tabbladen waar je voor je troubleshooting terechtkunt. De overige tabbladen zijn louter informatief.

Een hersteloptie activeren, is een kwestie van één muisklik.

Herstel

Op elk van de vier tabbladen krijg je telkens maar één knop te zien, waarmee je de bijbehorende herstelprocedures opstart. Dat leverde op onze testsystemen geen problemen op, maar je doet er wellicht toch goed aan vooraf een systeemherstelpunt in Windows te creëren. Je weet maar nooit waar het goed voor is.

Wat de update-fixer betreft: die maakt gebruik van een openbaar script van TenForums en als je dit bestudeert, merk je dat het vooral gaat om het stoppen, resetten en herstarten van enkele Windows-diensten. Ook de andere tabbladen maken gebruik van in Windows ingebouwde commando’s en functies, zoals wsreset, sfc en dism. Dat merk je trouwens in het Windows-opdrachtvenster dat tijdens het uitvoeren opduikt.

Je merkt aan het opdrachtvenster dat FixDows handig gebruikmaakt van ingebouwde Windows-hulpmiddelen.

Conclusie

Mocht je ooit update- of integriteitsproblemen ondervinden met Windows en je hebt weinig zin of tijd om je in allerlei commando’s te verdiepen, dan kun je FixDows gerust uitproberen. De kans is reëel dat die het euvel met enkele muisklikken weet te herstellen.

0 Reactie(s) op: FixDows - Snel herstel voor Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.