FixMeStick - Je eigen helpdesk

Door: Edmond Varwijk | 24 september 2015 11:55

Apps & Software

Computervirussen houden zich het liefst onzichtbaar en werken lang niet altijd mee bij het verwijderen. Met de FixMeStick start je de pc op met een eigen besturingssysteem, waardoor het opsporen en verwijderen van malware beter moet gaan. Beter is het zeker, perfect ook weer niet.

Score
70
 • Pluspunten
 • Installeert niets
 • Drie scanengines
 • Gebruiksgemak
 • Minpunten
 • Geen versleutelde drive
 • 3 computers

None

FixMeStick

Prijs

€ 59,- voor 3 pc's en 1 jaar updates

Taal

Engels/Nederlands

OS

Windows; OS X

Website

www.fixmestick.nl

De FixMeStick is geen vervanger van je normale antimalware maar een hulpmiddel om een pc diepgaand op malware te scannen en ook lastige malware te verwijderen. FixMeStick gebruikt hiervoor niet één maar drie scanengines: die van Kaspersky, Sophos en Vipre. De oorspronkelijke C\C++ code van deze Windows-beveiligers is gecompileerd voor gebruik op Linux, het besturingssysteem van de FixMeStick. Er is dus geen virtualisatie of andere techniek gebruikt, de drie engines draaien native op de FixMeStick.

Parallel scannen

Om het scannen te versnellen, wordt elk bestand eerst in het geheugen gezet en dan parallel door de engines onderzocht. Dat het scannen toch al snel meerdere uren kost, ligt dan ook niet aan de usb 2.0-poort, lezen/schrijven naar de stick is zeer beperkt. In een komende update wil FixMeStick een snelle scan toevoegen om alleen de meest voorkomende infecties te vinden en op te ruimen. Ook zou er dan een optie worden toegevoegd om de pc na een scan automatisch uit te schakelen.

FixMeStick updatet, scant en verwijdert helemaal automatisch.

De kracht van de FixMeStick is de gebruiksvriendelijkheid. Updaten, scannen en opschonen gebeurt helemaal vanzelf zodra de pc met de stick is opgestart. Zelfs het booten vanaf de stick gaat zonder dat je daarvoor in het BIOS van de pc moet duiken. Besmette bestanden worden verwijderd of in een wachtwoordbeveiligd zip-bestand op de computer geplaatst, wij bevelen deze laatste optie aan. Op virussen jagen buiten het besturingssysteem om heeft namelijk een grotere kans dat Windows of OS X na het opschonen niet meer wil opstarten. Met TrueCrypt of BitLocker versleutelde harde schijven worden niet ondersteund, en het is ook niet mogelijk om OS X-media met journaling-filesystem op te schonen. Jammer is ook dat er voor Windows en OS X aparte sticks nodig zijn.

Conclusie

Ook al kun je met de meeste antivirusprogramma's zelf ook een opstart-cd maken, met drie engines en zijn gebruiksvriendelijkheid is de FixMeStick gewoon beter. De limiet van maximaal drie computers per maand is echter voor een gemiddeld gezin net te krap, de pro-versie die deze beperking niet kent is dan weer veel te duur.

Lees verder

Je kunt ook zelf een opstartbare cd maken om je pc te redden van een malware-besmetting.

Een handig Windows-programmaatje helpt de pc van de stick op te starten zonder dat je het BIOS moet aanpassen.

3 Reactie(s) op: FixMeStick - Je eigen helpdesk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 september 2015 20:03 Kasander
  Dus mensen betalen voor een stick die je zelf met gemak kan maken?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 september 2015 23:31 Anoniem
  nee deze stick is anders, geen freeware oid…. gewoon in USB poort doen en scannen.. ben zeer tevreden over.. gr John
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 maart 2016 10:53 Anoniem
  Een tevreden klant. wil verlengen maar vind geen mogelijkheid via "ideal" te betalen. Wat nu..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.