FixWin 10 -Los veelvoorkomende Windows-problemen op

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 augustus 2019 15:30

Windows 10
Review

Windows 10 is weliswaar een prachtig besturingssysteem, maar bij veelvuldig gebruik steken er nog weleens vage problemen de kop op. Denk aan onbegrijpelijke foutmeldingen, het niet herkennen van aangesloten hardware en het weigeren van bepaalde updates. Voordat je tot herinstallatie overgaat, loont het de moeite om eerst FixWin los te laten op het systeem.

FixWin 10

Taal
Engels
OS
Windows 10
Website
www.thewindowsclub.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Lost specifieke problemen op
  • Geen installatie vereist
  • Minpunten
  • Resultaat niet altijd duidelijk
  • Voor gevorderden

FixWin spoort problemen in Windows 10 op en verhelpt ze waar mogelijk direct. Deze freeware komt uit de stal van The Windows Club. Dit team heeft veel kennis van Microsofts besturingssysteem en zit ook achter onder meer het programma Ultimate Windows Tweaker. Na het downloaden van FixWin kunt je direct aan de slag, want een installatie is niet nodig.

Diep herstel

Het Engelstalige startvenster is overzichtelijk en adviseert gebruikers om eerst een herstelpunt aan te maken. Dat is wel verstandig om te doen, want FixWin brengt een zeker risico met zich mee. Het programma past namelijk zo nodig diepgelegen systeembestanden aan. Bij een negatief resultaat keer je dankzij een herstelpunt gemakkelijk terug naar de oude situatie. Verder gebruik je in het hoofdvenster de functie System File Checker Utility om corrupte systeembestanden te herstellen. Een zwart Opdrachtprompt-venster scant binnen enkele minuten het systeem. Merkwaardig genoeg zien we na afloop nergens de uitslag van de scan, dus we hebben geen idee of het programma foutjes heeft opgespoord en opgelost. Wanneer Windows 10 bepaalde apps niet meer wil openen, kun je ze via de functie Re-Register Store Apps opnieuw bij het besturingssysteem aanmelden. Tot slot zien we een optie om een Windows-systeemkopie te herstellen.

Voordat FixWin je Windows-problemen gaat oplossen, maak je zekerheidshalve eerst een herstelpunt aan.

Specifieke problemen

Naast de basisfuncties van het startvenster, bevat FixWin diverse categorieën voor het oplossen van specifieke problemen. Deze vindt je terug in de kolom links. Zo zijn er aparte categorieën voor Windows Verkenner, systeemtools en Windows 10. Bevat FixWin een oplossing voor een probleem, dan klik je op Fix om de boel op te lossen. Op die manier plaats je bijvoorbeeld een verdwenen Prullenbak terug op het Bureaublad of herstel je het weigerende contextmenu van de rechtermuisknop. Via het vraagteken zie je hoe het programma problemen herstelt. Vaak gebeurt dat via een registeraanpassing, dus helemaal risicoloos is FixWin niet.

Zoek een specifiek probleem op en klik op Fix.

Conclusie

FixWin is een handig hulpmiddel om complexe problemen binnen Windows 10 te verhelpen. Een minpunt is dat de makers zich vooral richten op gevorderde gebruikers. Bovendien zijn van niet iedere functie de uitkomsten zien, waardoor gebruikers in het ongewisse blijven. Desalniettemin lost FixWin tientallen individuele problemen resoluut op!

0 Reactie(s) op: FixWin 10 -Los veelvoorkomende Windows-problemen op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.