FlashBoot - Sticky stuff

Door: Toon van Daele | 06 april 2019 14:48

Herstel-usb
Review

Werk je geregeld met usb-sticks, dan komt een compacte toolkit als FlashBoot je vroeg of laat zeker van pas. Het programma maakt allerlei operaties op en met een usb-stick namelijk makkelijker, zoals correct herformatteren, imagen en dupliceren, en zelfs het overzetten van Windows naar stick.

FlashBoot

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.prime-expert.com/flashboot
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Diverse mogelijkheden
  • Nuttige feedback (via helpfunctie)
  • Minpunten
  • Operaties vaak erg traag

Het hoofdvenster van Flashboot bevat vier rubrieken met telkens een andersoortige operatie: OS Installer --> USB, Full OS --> USB, USB imaging and duplication en Format as non-bootable. We bekijken deze opties even van naderbij.

Installatiemedium

Gebeurt het wel vaker dat je Windows op één of meer computers moet (her)installeren, dan is het wel zo handig als je dat vanaf een usb-stick kunt doen – al was het maar omdat heel wat computers niet meer over een dvd-drive beschikken. FlashBoot zorgt ervoor dat de installatie-dvd of het iso-bestand van Windows Vista of hoger netjes naar een opstartbare stick wordt overgezet. Je moet daarbij wel kiezen tussen een installatie bedoeld voor uefi- en voor bios-computers. Tenzij de beoogde computer pakweg ouder is dan zeven jaar, kies je normaliter voor uefi. Met de betaalde Pro-versie (circa € 27) kun je een actuele Windows-installatie overzetten naar stick, inclusief de nodige drivers, waarna je die op een andere computer kunt installeren, zodat je over een ‘kloon’ beschikt.

Het viergangenmenu van FlashBoot: helder en overzichtelijk.

Live Windows

In de duurste Windows-editie vind je de Windows to Go-functie terug, waarmee je Windows kunt opstarten en effectief kunt gebruiken vanaf een usb-stick. Via FlashBoot kan dat ook met andere Windows-versies (Windows 8 en hoger), via een installatie-dvd of een iso-bestand (en in de Pro-versie ook direct vanaf een geïnstalleerde Windows). Houd er echter wel rekening mee dat deze operatie erg veel tijd in beslag kan nemen en Windows vanaf usb-stick ook tergend traag kan reageren.

Imaging en meer

Verder kun je met FlashBoot een image creëren van de complete inhoud van je stick. Een compacte back-up dus, die je vervolgens naar dezelfde of andere sticks kunt terugzetten. Ook dupliceren is mogelijk, zodat je de inhoud van de ene stick rechtstreeks naar een andere overzet. Ten slotte kan FlashBoot nukkige sticks correct (her)formatteren, zoals bij exemplaren die niet langer de juiste capaciteit weergeven. Als je dat wilt, worden de bestaande data tijdens dat proces tevens onherroepelijk overschreven.

Flashboot heeft zojuist een ‘portable’ versie van Windows 10 op stick gezet.

Conclusie

FlashBoot is een handige en compacte toolkit voor het uitvoeren van allerlei operaties die met een usb-stick te maken hebben. Vooral nuttig dus voor wie vaak met meerdere sticks in de weer is.

0 Reactie(s) op: FlashBoot - Sticky stuff

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.