Flexibele en gratis back-ups maken met ShadowMaker

Door: Toon van Daele | 14 augustus 2022 15:19

How To

Back-uppen is even noodzakelijk als saai en dus kies je het liefst voor een tool van het ‘set-and-forget’ type. Eenmaal alles goed ingesteld, dan heb je er geen omkijken meer naar. Dit is ook het motto van MiniTool ShadowMaker: gratis back-ups maken, met herstelfuncties op systeem- en bestandsniveau.

ShadowMaker Free

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7 en hoger
Website
https://kwikr.nl/miniback
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Uitgebreide back-upopties
  • Herstel op partitie- en bestandsniveau
  • Aanmaak van bootmedium
  • Minpunten
  • Geen netwerkschijven
  • Geen differentiële back-ups

MiniTool ShadowMaker is beschikbaar in zowel een gratis als een commerciële Pro-editie. De verschillen kun je onderaan de pagina bekijken via https://kwikr.nl/miniback. Als thuisgebruiker kun je het waarschijnlijk prima af zonder de extra’s uit de Pro-editie, zoals ondersteuning voor ssl-encryptie en WinPE.

Back-up

Standaard stelt de app meteen een complete systeemback-up voor, maar voel je niet verplicht: je kunt net zo goed ook andere partities en afzonderlijke mappen laten back-uppen. Gedeelde mappen op een netwerkschijf kun je helaas niet selecteren. Rechtstreeks back-uppen naar de cloud zit er evenmin bij, maar je kunt natuurlijk wel een doellocatie binnen de synchronisatiemap van een cloudopslagdienst selecteren.

Lees ook: Dit zijn de 12 beste back-up-programma's voor Windows

ShadowMaker heeft bovendien een ingebouwde planner waarmee je op gezette tijden je documenten kunt laten back-uppen. In de gratis versie ontbreekt wel de mogelijkheid een back-up te starten op basis van systeemgebeurtenissen.

Naast een volledige back-up kun je ook kiezen voor een incrementele back-up, waarbij dan alleen nieuwe of gewijzigde data aan de back-up worden toegevoegd (in de Pro-versie is ook een differentieel back-uptype beschikbaar).

ShadowMaker kent een doordachte opbouw met extra functies en opties, die je alleen hoeft te gebruiken wanneer je ze zelf nodig acht.

Opties en herstel

Elke back-up laat zich nauwgezet aansturen. Zo kun je zelf bepalen of alleen de gebruikte sectoren moeten worden geback-upt, of je je back-upbestanden vanaf een zelf in te stellen grootte wilt opsplitsen of dat je de bestanden wilt afschermen met een wachtwoord.

Standaard wordt er een medium compressie toegepast op de back-up, maar dit kun je uitschakelen of veranderen naar een hoge compressie. Handig is nog dat er een e-mail verstuurd kan worden als de back-up klaar is en dat je je pc kunt laten uitschakelen.

Je doet er goed aan ShadowMaker bij het eerste gebruik een ‘Media Builder’ te laten creëren. Je kunt het programma dan nog steeds opstarten (met het oog op herstel) wanneer Windows er de brui aan geeft. Het is trouwens niet noodzakelijk om een complete partitie te herstellen; wanneer je die partitie als een virtuele schijf aan je pc koppelt, wordt ook selectief bestandsherstel mogelijk.

De ‘toolkit’ van ShadowMaker mag er best zijn, met onder meer een Media Builder, Mount-module, Boot Menu en Clone Disk.

Conclusie

De gratis editie van ShadowMaker kent wel enkele restricties, maar die staan geen betrouwbare en flexibele back-upoperaties in de weg. Veel meer dan ingeplande en incrementele back-ups, met compressie, e-mailnotificatie en herstel op bestandsniveau hebben je data – en gemoedsrust – waarschijnlijk toch niet nodig.

0 Reactie(s) op: Flexibele en gratis back-ups maken met ShadowMaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.