Flickr begint foto opruiming: dit zijn alternatieven

Door: Justin Doornekamp | 23 februari 2019 18:07

Blog

Al een decennialang is Flickr voor velen de plek om foto's te plaatsen en te delen, maar dit zal mogelijk veranderen nu is besloten om de mogelijkheden van gratis accounts flink in te perken. De fotodienst is al begonnen met het verwijderen van foto's.

Afgelopen jaar werd Flickr door Yahoo verkocht aan het veel kleinere bedrijf SmugMug, dat net als Flickr gespecialiseerd is in image-hosting. En met de nieuwe eigenaren komen er ook nieuwe plannen.

Gratis Flickr-accounts zijn inmiddels flink beperkt. Er is nu een harde limiet van 1.000 foto’s of video’s per gratis account, terwijl het eerder nog mogelijk was om 1 terrabyte aan foto's op te slaan op het platform.

De dienst is begonnen met het verwijderen van boventallige foto’s van gratis accounts. Iedereen die meer dan 1.000 foto’s heeft, moet een back-up maken of een betaald abonnement nemen.

Waarom?

Om meer gebruikers aan zich te binden, besloot vorige eigenaar Yahoo om de opslag te vergroten tot 1 TB. Een succesvolle zet, maar daarmee verschoof het aanvankelijke doel van Flickr, namelijk het delen van foto's, wat naar de achtergrond. In plaats daarvan werden Flickr-accounts vooral gebruikt voor de opslag, in plaats van dat het platform een gemeenschap was voor fotografen. Daar wil SmugMug nu een einde aan maken: het platform moet de echte amateurfotografen weer bij elkaar brengen.

Met de beslissing om de mogelijkheden van gratis accounts te beperken, vallen enkele gebruikers evenwel tussen wal en schip. Sommigen willen nu eenmaal veel foto's kunnen uploaden, zonder te betalen.

Alternatieven

Gelukkig zijn er meerdere alternatieven. Zo kun je overstappen op Google Photos. Als je al een Google-account hebt, krijg je automatisch de beschikking over 15 GB aan vrije opslagruimte. Als dat nog steeds niet genoeg is, zijn er abonnementen waarmee je voor enkele euro's 100 GB of zelfs 2 TB aan opslag kunt krijgen.

Verder is Imgur het overwegen waard. Deze gratis website om foto's te delen kent geen limieten, maar biedt voor de echte (amateur-) fotograaf mogelijk geen soelaas. Op de website worden namelijk vooral memes gedeeld, in plaats van foto's.

In dat opzicht kun je beter naar 500px gaan. Deze website staat toe om vanuit diverse apparaten foto's te uploaden en kent eveneens integraties met Dropbox, Flickr, Facebook en meer. Alleen 500px legt wel restricties op. Zo kun je slechts twintig foto's per week uploaden. Een abonnement is evenwel de helft goedkoper als het nieuwe abonnement van Flickr.

500px kent restricties, maar is evengoed flink goedkoper dan Flickr.

Ook Facebook en Instagram bieden ongelimiteerde foto-opslag, maar niet op de volledige resolutie.

Er zijn dus nog genoeg alternatieven voor degenen die niet (veel) willen betalen om foto's op te slaan en te delen.

0 Reactie(s) op: Flickr begint foto opruiming: dit zijn alternatieven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.