FlipFlip - Coole diashows

Door: Toon van Daele | 03 november 2021 13:04

Screengrab van de Intel CES 2021-presentatie, waarbij de nieuwe Intel Core i9-11900K tegenover de AMD Ryzen 9 5900X getest wordt in Metro Exodus.
Review

Je kunt natuurlijk met Windows Verkenner of je browser door je (online) fotomappen bladeren, maar het werkt veel prettiger als je dat doet in de vorm van een fraaie diashow met hier en daar een leuk effect erbij. FlipFlip zorgt daarvoor, en hoe.

FlipFlip

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.github.com/ififfy/flipflip
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Veel instelmogelijkheden
  • Uiteenlopende bronnen
  • Minpunten
  • Niet zo overzichtelijk

Nog voor we met de portable opensource-tool FlipFlip aan de slag gingen, hadden we al het voorgevoel dat de tool best veel in huis had. Tijdens de installatie zagen we al de uitstekende ffmpeg-bibliotheek voorbijkomen en het programma adviseerde om eerst een paar ‘tutorials’ door te nemen. En het moet gezegd: FlipFlip stelde niet teleur.

Bronmateriaal

Met de plusknop voeg je je eerste ‘scène’ alias dia- of videoshow toe. Er zijn verschillende mogelijkheden: zowel lokaal (afbeeldingen, video’s, afspeellijsten of een complete map) als online (url’s van bijvoorbeeld een webalbum bij diensten als Twitter, Instagram enzovoort).

Meteen erna kun je de scène al afspelen. Vanuit een bedieningspaneel kun je vooruit en achteruit spoelen of een fullscreen-weergave oproepen.

Je kunt zowel afbeeldingen, audio als video toevoegen, uit lokale bronnen en online.

Opties en extra’s

Vanuit een optievenster kun je onder meer de timing en de duur van elke ‘dia’ instellen, de videosnelheid bepalen, de afbeeldingsgrootte optimaal afstemmen op je monitor, een achtergrond met vervaging instellen of zelfs een beeldoverlay met de gewenste transparantiegraad selecteren.

Je treft hier ook enkele filters aan om de show te beperken tot bijvoorbeeld alleen (staande of liggende) afbeeldingen, animaties of video’s. Als je dat wenst, kun je van lange video’s ook slechts een bepaald fragment laten afspelen.

FlilFlip kan overweg met vijf verschillende transitietypes (zoom, cross-fade, strobe, fade in/out en panning), maar elk type laat zich wel nauwgezet finetunen. Verder kun je afspeellijsten met je favoriete muziek toevoegen evenals overlays met ondertitels. Zowel audiotracks als ondertitels moet je dan wel eerst aan de respectievelijke bibliotheken toevoegen.

Ten slotte kun je ook verschillende scènes tegelijkertijd in een raster laten afspelen of je laat FlipFlip zelf pseudotoevallige scènes genereren op basis van het beschikbare bronmateriaal.

Er zijn genoeg instelmogelijkheden om een scène helemaal naar je hand te zetten.

Conclusie

FlipFlip is een wat onconventionele tool voor het afspelen van dia- en videoshows. Je hoeft in principe niet meer te doen dan je bronnen aanwijzen en de afspeelknop indrukken, maar dan doe je onrecht aan de vele opties waarmee je je shows verder vorm kunt geven.

0 Reactie(s) op: FlipFlip - Coole diashows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.