F.lux - Automatische avondklok voor je monitor

Door: Maikel Dijkhuizen | 09 juli 2018 08:58

Review

Elk dagdeel vereist eigenlijk een andere kleurtemperatuur van de monitor. ‘s Ochtends en ‘s avonds is een sterk verlicht scherm met veel blauwe kleuren namelijk minder prettig. Het tooltje f.lux kiest automatisch de juiste scherminstellingen, zodat je daar zelf niet naar om hoeft te kijken.

F.lux

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10, macOS, Linux, Android
Website
www.justgetflux.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Zelf kleurtemperatuur aanpassen
  • Geleidelijke overgang
  • Minpunten
  • Niet Nederlandstalig

Zit je vaak ‘s avonds laat nog achter de pc of laptop? Grote kans dat de monitor voor dit late tijdstip niet optimaal staat afgesteld. Het resultaat is dat het felle scherm te veel blauw licht uitstraalt. Nadelig, want dat onderdrukt de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine. Windows 10 bevat voor dit doeleinde een nachtlampfunctie, waarmee het scherm na zonsondergang een warmere kleurtemperatuur krijgt. De beschikbare instellingen hiervoor zijn helaas beperkt. Wens je liever een automatische avondklok met meer opties, dan is f.lux een interessant alternatief.

Op basis van je locatie past f.lux de schermverlichting automatisch aan.

Kleurtemperatuur aanpassen

Na de installatie wil f.lux je (werk)locatie weten, zodat het programma de juiste tijden voor zonsondergang kan beredeneren. In het hoofdvenster geef je verder aan op welk tijdstip je meestal opstaat. Merk op dat de grafiek bij een wijziging iets verspringt. Aan de hand van een voorbeeldweergave toont f.lux welke kleurtemperaturen er aan de dagdelen zijn gekoppeld. Dubbelklik ergens op de grafiek om deze versnelde voorbeeldweergave af te spelen. Wens je toch iets andere instellingen? Klik een keer op de grafiek en gebruik de drie schuifregelaars om de gewenste kleurtemperatuur overdag, bij zonsondergang en bij bedtijd te kiezen.

Extra opties

F.lux lijkt in eerste instantie een doodeenvoudig programma, maar onderhuids zijn er nog meer interessante instellingen te vinden. Zo kies je een specifiek profiel, waarna de freeware de kleurtemperatuur hierop afstemt. Geef bijvoorbeeld aan dat je op een laat tijdstip aan het werk bent of vermoeide ogen wilt vermijden. Ook in situaties wanneer er weinig daglicht is, kun je op f.lux rekenen. Je geeft in het programma bijvoorbeeld aan dat je ergens ver van de evenaar verblijft of in een donkere ruimte bivakkeert. Verder schakel je f.lux voor bepaalde programma’s uit, bijvoorbeeld in het geval van grafische toepassingen waarbij kleurechtheid een rol speelt. Tot slot gebruik je dit tooltje optioneel voor automatische aansturing van slimme Philips Hue-lampen.

Met de schuifregelaars wijzig je handmatig de kleurtemperatuur.

Conclusie

F.lux doet wat het moet doen, en dat is de kleurtemperatuur automatisch aanpassen. De geleidelijke overgang oogt tijdens elke zonsondergang prettig en is minder abrupt dan de nachtlamp-functie in Windows 10. Fijn is dat je ook nog wat met de kleurtemperatuur kunt spelen, mocht je het niet volledig eens zijn met de standaardinstellingen.

0 Reactie(s) op: F.lux - Automatische avondklok voor je monitor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.