Foobar, de veelzijdige muziekspeler

Door: Ronald Smit | 09 november 2017 13:15

Foobar, een minimalistische muziekspeler met maximale mogelijkheden
How To

Foobar is een heerlijk slanke muziekspeler. Vergis je echter niet: plug-ins maken hem bijzonder veelzijdig!

Lang niet iedereen is gecharmeerd van de standaard met Windows meegeleverde mediaspeler(s). Zeker als je gewoon op zoek bent naar een compacte en eenvoudige speler voor al je muziekbestanden zijn er betere keuzes. Zoals bijvoorbeeld het gratis Foobar dat je hier kan downloaden. Na installatie en de eerste start zie je een 'klassiek' venster met nauwelijks opsmuk. Prima, zo zien we dat graag. Onder de motorkap is Foobar echter zeer capabel. Het ondersteunt alle gangbare audiobestandsformaten, inclusief FLAC. Mocht het standaardriedeltje niet genoeg voor je zijn, dan is er meer toe te voegen via plug-ins. Komen we zo op terug. Allereerst even de werking van Foobar. Je maakt een afspeellijst door bestanden uit de Verkenner naar het Foobar-venster te slepen. Of je maakt gebruik van het menu File en Open. De bedieningsknoppen spreken verder voor zich.

Gelijk volume

We kijken nu even naar wat standaardinstellingen. Klik in het menu File op Preferences. Daar vind je onder Playback een handige optie in de vorm van ReplayGain. Door dit te activeren worden je tracks min of meer met hetzelfde gemiddelde volume afgespeeld. Ideaal, want het voorkomt dat je steeds weer naar de volumeregelaar moet grijpen. Onder Shell Integration kan je Foobar desgewenst ook instellen als standaardspeler voor cd's. Schakel daarvoor de optie Set as the default audio CD player in. Klik op OK als je instellingen hebt gewijzigd.

Zorg voor een constant afspeelvolume in Foobar

Equalizer en opsmuk

Mocht je er behoefte aan hebben, dan beschikt Foobar over een ingebouwde equalizer. Klik daarvoor in het menu View op Equalizer. Je stelt zelf het 'perfecte geluid' samen door met de schuifregelaars te spelen. Vergeet niet om het selectievakje voor Equalizer enabled in te schakelen, want anders hebben de regelaars geen enkel hoorbaar effect. Via het menu View kan je onder Visualizations desgewenst ook nog wat eye candy kiezen. Of klik met de rechter muisknop op de knoppenbalk bovenin het venster en schakel daar meer permanent getoonde visuele effecten in, zoals een mini-spectrum-analyzer of een VU-meter.

Plug-ins

Op deze pagina - onderdeel van de Foobar homepage - vind je een uitgebreide collectie aan plug-ins. Hiermee breid je de functionaliteit van de muziekspeler snel uit. Zo zijn bestandsformaten toe te voegen, of - voor de kenners - bijvoorbeeld ASIO-support. Download een gewenste plug-in en dubbelklik er na het downloaden op. Klik ter bevestiging op Ja (en neem de waarschuwing ter harte). In het daarop geopende venster klik je op Apply. Vaak moet Foobar herstart worden, bevestig die actie. De geïnstalleerde plug-in vind je terug in het menu File onder Preferences, alwaar je veelal per plug-in allerlei zaken kunt instellen. Waar precies is afhankelijk van wat voor plug-in je hebt geïnstalleerd. Ondersteuning voor een nieuw bestandsformaat vind je bijvoorbeeld terug onder Playback en Input.

0 Reactie(s) op: Foobar, de veelzijdige muziekspeler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.