Fortinet FortiClient - gratis antivirus zonder toeters en bellen

Door: Edmond Varwijk | 26 oktober 2015 08:37

Apps & Software

Het Amerikaanse Fortinet is een zwaargewicht in de markt voor beveiligingsproducten voor bedrijfsnetwerken maar levert ook een gratis antivirusprogramma. Doordat Fortinet zijn geld eigenlijk met andere zaken verdient en toch goede beveiliging moet leveren, is het een interessant product.

Score
70
 • Pluspunten
 • Webfiltering
 • Goede prestaties beveiliging
 • Nauwelijks systeemimpact
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • Geen mailscan
 • Functionaliteit

None

Fortinet FortiClient

Taal

Engels

OS

Windows XP (32 bit)/Vista/7/8/10 (32 en 64 bit)

Website

www.fortinet.com

Het vlagschipproduct van Fortinet is de FortiGate, een geavanceerde hardware firewall die bedrijfsnetwerken controleert en beveiligt. De hoogwaardige beveiliging die Fortinet levert wordt sterker wanneer de firewall weet wat er op alle servers en computers in het netwerk gebeurt. Om die reden levert Fortinet ook een eigen antivirus die consumenten gratis mogen gebruiken. FortiClient is beschikbaar voor Windows, Mac OSX, iOS en Android en alleen de versies voor Windows en Mac OSX bieden antivirus. FortClient voor Windows is van de vier het meest uitgebreid met antivirus en antispyware met geavanceerde heuristische functies om nog onbekende virussen te herkennen, webfiltering waarmee je bepaalde categorieen websites kunt blokkeren en een onderdeel voor VPN en toegang op afstand. Dit laatste onderdeel zullen maar weinig consumenten gebruiken, je kunt het daarom tijdens de installatie al weglaten. Zodra de installatie is voltooid worden automatisch de malware en spywaresignatures geupdatet.

De zakelijke herkomst van de FortiClient laat zich zien in de heldere interface.

Windows

De FortiClient is in stijvlol blauw een programma van de oude stempel met een openingspagina die direct de status van de beveiliging toont en daarnaast drie tabbladen voor de onderdelen AntiVirus, Web Security en indien geinstalleerd Remote Access. Heel veel instellen kun je niet aan FortiClient behalve het helemaal uitschakelen van de beveiliging, het aanpassen van de standaard op maandelijks ingestelde automatische scan of het toevoegen van bestanden of mappen die je niet gescand wilt hebben. Het wijzigen van deze instellingen vereist Administrator-rechten op Windows, wat deze functies mooi afschermt voor standaard gebruikers. Hieraan herken je de zakelijke achtergrond van FortiClient net als bij de opties om de logging te finetunen: per onderdeel en met acht niveau's.

Heel veel instellen kun je niet aan de FortiClient maar dat heeft ook zijn voordelen.

Een sterk punt van FortiClient is de webfiltering. De standaard set is weliswaar erg Amerikaans getuned maar laat zich eenvoudig aanpassen. Per soort website en website-inhoud kun je kiezen tussen toestaan, blokkeren, waarschuwen en alleen monitoren. De configuratie van de FortiClient laat zich exporteren en op een andere pc weer importeren.

Conclusie

De grootste beperking van de FortiClient is de functionaliteit, die is vergeleken met de andere antivirusprogramma's zeer beperkt. Maar waar het gaat om de echte antivirus ontbreekt eigenlijk alleen het scannen van mail en is de kwaliteit ruim voldoende. Daarbij is de FortiClient vederlicht, snel en zonder opdringerige reclames.

1 Reactie(s) op: Fortinet FortiClient - gratis antivirus zonder toeters en bellen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 oktober 2015 22:23 Anoniem
  Via hun hoofdpagina niet te vinden!
  Met de tekstlink in jullie artikel gelukkig wel, maar wel heel suf dat ze het zo verstoppen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.