Foto-afmetingen wijzigen in Chrome doe je zo

Door: dirk-schoofs | 14 oktober 2020 06:08

How To

Om foto-afmetingen te wijzigen, hoef je geen extra applicatie meer te installeren. Als je Chrome voorziet van de Resizing-extensie kun je met de browser niet alleen de afmetingen aanpassen, je kunt zelfs de compositie wijzigen door de afbeelding op een interessante manier uit te snijden.

Stap 1: Nieuwe regel

Resizing is een extensie voor Chrome. Om het te installeren, surf je naar https://resizing.app en klik je op de groene knop Gratis toevoegen aan Chrome. Hierdoor kom je in de Chrome Web Store terecht waar je deze extensie aan je browser kunt toevoegen. Je ziet dan een nieuwe knop rechts naast de adresbalk. Het is een zwarte vierkante knop met de witte letter R. Als je daarop klikt, verschijnt er een vak met een plusknop en de tekst Click here to upload your image. Ofwel blader je naar de foto waarvan je de afmetingen wilt wijzigen, ofwel sleep je de foto gewoon naar dit vak.

Door rechtsboven op de R-knop te klikken, opent het upload-vak.

Stap 2: Breedte en hoogte

In eerste instantie zal het programma vragen om het formaat aan te passen op basis van de breedte (by Width). Je leest uit hoeveel beeldpuntjes de originele afbeelding bestaat en je wijzigt het aantal pixels. We hebben het meestal over verkleinen van foto’s, maar het is ook mogelijk om foto’s te vergroten door een hoger aantal pixels in te geven. Overdrijf je daarin, dan gaat het natuurlijk wel ten koste van de kwaliteit. In plaats van de breedte kun je ook andere elementen als maatstaf nemen zoals de hoogte (by Height), de langste zijde (by Largest Side) of aan de hand van een percentage (by Percentage).

Met deze instellingen vergroten we de foto naar 148%.

Stap 3: Uitsnijden

In de linkerbovenhoek van dit deelvenster vind je ook het bekende uitsnijgereedschap; de crop tool. Hiermee sleep je over de afbeelding om aan te geven wat je precies wilt uitsnijden. Terwijl je dat doet, lees je nieuwe pixelafmetingen af. Interessant is het schuifje Optimize waarmee je de bestandsgrootte van afbeeldingen binnen de perken kunt houden terwijl de zichtbare kwaliteit toch niet achteruitgaat. Bovendien hoef je de afbeelding niet in hetzelfde formaat te bewaren. Je kunt de afbeelding wegschrijven naar het jpg-, png-, bmp-, tiff- of WebP-formaat.

De extensie respecteert je privacy. De verwerking gebeurt volledig in de browser en er worden dus geen afbeeldingen naar een server verzonden.

Versleep de hoekpunten om de uitsnede te bepalen.

0 Reactie(s) op: Foto-afmetingen wijzigen in Chrome doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.