Foto's digitaal bewaren

Door: Kees Krick | 07 september 2011 10:16

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Vroeger hadden we een plank vol fotoalbums. Nu is dat een schijf vol digitale foto's. Om de mooiste en beste platen ook jaren later nog te kunnen terugvinden, is het belangrijk dat u uw foto's vandaag al efficiënt opslaat. Wij laten zien hoe u dat doet.

1. Fotobeheer

Foto's kunnen niet eeuwig op een geheugenkaartje blijven staan. Ze moeten ooit naar een computer overgeheveld worden. Zodra ze aan onze alsmaar groeiende fotoverzameling zijn toegevoegd, kunnen we extra back-ups maken, de mooiste opnames aan anderen laten zien, maar ze ook afdrukken of online zetten. Wij laten zien hoe u uw foto's van een camera overzet naar de pc, om ze vervolgens in overzichtelijke mappen op te bergen. De leukste, beste, grappigste, of mooiste foto's willen wij razendsnel kunnen terugvinden. Daarom geven we die exemplaren speciale markeringen.

2. Handige programma's

Er bestaan diverse programma's die speciaal bedoeld zijn voor het uitzoeken en ordenen van foto's. Wij gebruiken Zoner Photo Studio 12 Free. Er bestaan ook twee betaalde versies van, te weten Home en Professional, maar voor onze doeleinden is het gratis pakket ruim voldoende. U haalt het programma op, installeert het en dan is het meteen klaar voor gebruik. Het is niet nodig om eerst fotomappen te importeren, wat bij sommige andere fotobeheerders wel noodzakelijk is. Er bestaan meer gratis fotobeheerders die als alternatief van pas kunnen komen. In de laatste tip doen wij enkele suggesties.

Zoner Photo Studio is een programma voor het uit­zoeken en ordenen van uw foto's.

3. Usb-kabel of kaartlezer

Foto's overhevelen naar een pc kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld door het toestel via een usb-kabel met de computer te verbinden. Vrijwel alle camera's worden automatisch herkend en als extra schijf in Windows getoond. Dat maakt het kopiëren van foto's supereenvoudig. U hoeft alleen te kijken welke schijfletter er is bijgekomen. Voor sommige toestellen is het wel nodig dat u eerst de software van de fabrikant installeert. Dit staat dan in de handleiding aangegeven. U kunt er ook voor kiezen om het geheugenkaartje uit het toestel te halen. Dan hebt u een kaartlezer nodig. In veel computers zit die al ingebouwd, maar ze zijn ook los te koop. Ook een kaartje in de kaartlezer zal als schijf zichtbaar worden.

4. Schijfletter aanwijzen

Foto's naar de pc kopiëren kan eventueel met Windows Verkenner, want de geheugenkaart of camera is nu een 'gewone' schijf. Het kan ook vanuit de zojuist geïnstalleerde fotobeheerder. Zodra u Zoner Photo Studio hebt opgestart, kiest u links bovenin voor Acquire / Copy from device. Een nieuw venster opent. Kies de bovenste optie Windows shows the camera as an extra disk drive, klik op het pictogram van het mapje en wijs de hoofdmap van de schijf aan. U hoeft dus niet helemaal naar de map met foto's te bladeren. Sommige camera's zijn helaas niet als schijf te zien. In dat geval neemt u de onderste optie The camera is only accessible using WIA en wijst u de camera aan. In beide gevallen klikt u daarna op OK.

Meestal is een camera of geheugenkaart als schijf te zien.

5. Map voor nieuwe foto's

Nu opent het venster Copy from device. De eerste keer is het verstandig om links onderin op Options te klikken. Zet dan een vinkje bij Load contents of subfolders. Ongeacht in welke map(pen) op het geheugenkaartje uw foto's staan, ze worden dan altijd gevonden. Dat is belangrijk, want camera's kunnen zelf mappen aanmaken. Activeer liefst ook de optie Don't create new subfolder, dan komen alle nieuwe foto's netjes in één map op de pc te staan. Klik op OK en als het goed is verschijnen de miniaturen van uw foto's. Rechtsboven in het venster wordt een mapnaam getoond. Klik op het pictogram erachter (van een mapje) en wijs een map op de pc aan waarin u de nieuwe foto's wilt opslaan. Een nieuwe map aanmaken kan ook, door te klikken op Nieuwe map maken.

Links onderin vindt u de opties, rechts bovenin de bestemmingsmap.

0 Reactie(s) op: Foto's digitaal bewaren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.