Foto's repareren en beeldelementen verwijderen

© PXimport

Foto's repareren en beeldelementen verwijderen

Geplaatst: 30 juni 2011 - 13:33

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Kees Krick

Van oudsher wordt het kloonstempel gebruikt om oneffenheden uit foto's weg te poetsen. Naarmate er meer en grotere gebieden gerestaureerd moeten worden, is het lastiger om deze reparaties onzichtbaar uit te voeren. Vanaf versie 9 kan Photoshop Elements complete beeldelementen automatisch laten verdwijnen, vaak zonder een spoortje achter te laten.

1. Met behoud van inhoud

Met deze reparatiefunctie houdt Elements automatisch rekening met de inhoud van de foto. Zodra u een oneffenheid wegpoetst of een compleet object uit de foto weghaalt, wordt de achtergebleven plek op een natuurlijke wijze opgevuld. Hier wordt materiaal uit de directe omgeving voor gebruikt, zodat de plek vrijwel naadloos overvloeit in de achtergrond. Vaak lijkt het of het verwijderde beeldelement er helemaal nooit is geweest. Deze manier van retoucheren zit in het Snel retoucheerpenseel. U herkent dit gereedschap aan het pictogram van een pleister met een cirkel erop. Zodra u het selecteert, kijk dan eerst naar de werkbalk van het gereedschap. De optie Inhoud behouden moet actief zijn. Om een oneffenheid uit de foto weg te halen, schildert u er met het snel-retoucheerpenseel overheen. Houd de muisknop ingedrukt tot u het volledig hebt overgeschilderd. Waar u geweest bent, kleurt de foto tijdelijk zwart. Belangrijk is dat u hierbij ook een smal randje van de achtergrond meeneemt.

© PXimport

De witte steen leidt nogal af. We schilderen er overheen en nemen iets van de achtergrond mee.

2. Verdwijnkwast

Kleur het object dus niet heel precies in, maar ga langs de volledige omtrek een stukje 'over de lijntjes' heen. Zodra u de muisknop loslaat, analyseert Elements de omgeving en vult het geselecteerde gebied volledig op met representatief beeldmateriaal. Als u geluk hebt, is de oneffenheid of het beeldelement in één keer verdwenen zonder een spoortje achter te laten. Dit lukt vooral als het te retoucheren gebied helemaal vrijstaand is. Bevond het zich in de buurt van een ander object of een afwijkende kleur of structuur, dan kunnen er wat restjes achterblijven. Soms helpt het de wijziging ongedaan te maken en de actie opnieuw uit te voeren, maar meestal is het beter om de actie gewoon te herhalen op alleen de gebieden die niet mooi zijn geworden. Steeds een klein gedeelte aanpakken werkt vaak heel goed. Kies een gemakkelijke penseelgrootte. U hoeft niet met één streek het volledige object te selecteren, maar met een te klein penseel maakt u het ook niet makkelijker. De grootte van het penseel instellen kan razendsnel met de toetsen met vierkante haken.

© PXimport

Eerst wilden we alleen de steen weghalen. Zoals u ziet is het beestje nu ook spoorloos verwenen.

3. Naadloze panorama's

Gebruik voor retoucheren een aparte laag (Laag / Nieuw / Laag). Plaats deze bovenaan en maak hem actief. Alle reparaties komen op de lege laag te staan. Zo kunt u altijd terug naar het origineel. Plaats in de werkbalk van het snel-retoucheerpenseel een vinkje bij Monster van alle lagen. Ook bij het maken van een panorama komt het snel-retoucheerpenseel van pas. Vanwege het corrigeren van perspec­tivische vertekening, ont­staan soms lelijke inke­pingen tussen de foto's. U kunt de panoramafoto bijsnijden, maar daarmee verliest u veel kostbaar beeldmateriaal. Maakt u in Elements 9 een panorama via Bestand / Nieuw / Photomerge-panorama, dan vraagt het op gegeven moment Wilt u de randen van uw panorama automatisch vullen? Antwoord hier Ja zodat de hiaten automatisch opgevuld worden. met omringend beeldmateriaal. Het resultaat ziet er meestal verbluffend fraai uit. Werk de wat minder mooie plekjes indien nodig nog wat verder af met snel-retoucheerpenseel of kloonstempel.

© PXimport

Het automatisch aangevulde panorama ziet er een stuk beter uit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten