Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Foto's verkleinen

Door: Robbin Ooijevaar | 28 juni 2011 12:27

None
Apps & Software

Veel mensen vinden het lastig om foto's te verkleinen zodat ze kunnen worden gemaild of op een website kunnen worden geplaatst. adionSoft FastImageResizer zet foto's snel om naar een kleiner formaat van bijvoorbeeld 800 pixels. RIOT doet hetzelfde, maar dan per foto, en het programma toont direct de kwaliteit van het eindresultaat.

1. FastImageResizer versus RIOT

De meeste Windows-versies zorgen er automatisch voor dat foto's worden verkleind als u ze per e-mail verstuurt, maar vooral bij Windows Live Mail 2011 gaat dit om onduidelijke redenen soms fout. adionSoft FastImageResizer is een zogenaamde 'batch resizer'. In goed Nederlands hebben we hier een volzin voor nodig: het aanpassen van de afmetingen van meerdere foto's tegelijk. De freeware kan meerdere foto's snel verkleinen naar het gewenste formaat. De bekendste afmetingen, zoals 640 x 480, 800 x 600 en 1024 x 786 zijn al voorgeprogrammeerd, maar u kunt ook zelf het formaat bepalen. Als u volledige controle wilt houden over de kwaliteit, hebt u RIOT nodig. Dit programma toont exact hoe het eindresultaat eruit komt te zien, voordat u het bewaart. Dit is handig als zowel de kwaliteit als de bestandsomvang belangrijk zijn. Voor 'dagelijks gebruik' hebt u echter meer aan het gemak van adionSoft FastImageResizer.

AdionSoft Fast­ImageResizer en RIOT vullen elkaar goed aan: het ene programma biedt snelheid, bij het andere kunt u zelf de kwaliteit bepalen.

2. adionSoft FastImageResizer

Download FastImage­Resizer en installeer het programma. Start FastImageResizer en kies uit het drop-downmenu de gewenste afmeting, bijvoorbeeld 800 x 600 pixels of 1024 x 786 pixels. De genoemde formaten zijn prima voor zowel web- als mailgebruik. Kies Edit list als het gewenste formaat niet in de lijst voorkomt en u het zelf wilt instellen. Open in de verkenner de map waar de foto's staan die u kleiner wilt maken en selecteer de gewenste afbeeldingen. U kunt meerdere foto's selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden, of alle afbeeldingen via de toetscombinatie Ctrl+A. Als u de selectie naar het

FastImageResizer-venster versleept, verkleint het programma uw afbeeldingen. De originele beelden worden daarbij echter niet aangetast. FastImageResizer maakt in de foto-map een submap aan met de naam 'Resized', en slaat hier de verkleinde beelden in op.

FastImageResizer werkt bijna volautomatisch: u hoeft de foto's alleen nog te verslepen.

3. RIOT

RIOT staat voor Radical Image Optimization Tool en het helpt bij het optimaliseren van afbeeldingen, door een zo klein mogelijk bestandsformaat (lees: 'sneller te versturen via internet') met een zo hoog mogelijke kwaliteit te combineren. Download en installeer RIOT. Gebruik de knop Open en selecteer de foto die u wilt optimaliseren. Links verschijnt het origineel, rechts een voorbeeldweergave van de geoptimaliseerde afbeelding. De bestandsomvang vindt u achter Optimized image, rechtsboven in beeld. Verklein de foto eventueel via het menu Edit / Resample. Gebruik de schuifbalk Quality om de kwaliteit aan te passen en bewaar de foto via het menu File / Save as of overschrijf het origineel via het menu File / Save. RIOT bevat ook nog een functie waarmee u meerdere foto's in één keer kunt verkleinen (Tools / Batch optimizer), maar FastImageResizer klaart deze klus op een snellere en vooral ook meer eenvoudige manier.

RIOT toont links het origineel en rechts een voorbeeldweergave van de geoptimaliseerde afbeelding, inclusief de bestandsomvang.

0 Reacties op: Foto's verkleinen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.