Fotoalbums samenstellen en laten afdrukken

Door: Dirk Schoofs | 25 december 2010 10:42

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

'Een foto is pas een foto wanneer hij op papier staat.' Hoewel steeds meer gebruikers hun foto's via een scherm bekijken, is dit idee zelfs in een digitaal tijdperk niet achterhaald. Speciale gelegenheden vragen nog altijd om 'tastbare' herinneringen. En wat is er nu mooier dan deze herinneringen te verenigen in een mooi fotoboek?

Met onze veelal drukke levens hebben we eigenlijk geen zin of tijd om alle foto's uit te zoeken, een selectie af te drukken, een fotoalbum te kopen, alle foto's in te plakken en ook nog eens van bijschriften te voorzien. Toch vindt bijna iedereen het leuk om een album te hebben om nog eens terug te kunnen bladeren en herinneringen te kunnen ophalen. Tegenwoordig kunt u op allerlei plekken online een fotoboek samenstellen, laten afdrukken en eventueel zelfs laten thuisbezorgen. We beweren niet dat het online maken en bestellen van een fotoboek geen tijd kost, maar wel dat het wellicht leuker én gemakkelijker is dan het 'ouderwetse' printen en plakken.

1. Voorbereiden

Er zijn weinig goede redenen om te wachten met het samenstellen van een fotoboek. Het hele jaar door, en vooral rond het jaareinde en in de vakantiemaanden lokken de aanbieders van fotoboeken met spectaculaire kortingen: startaanbieding, nabestelkorting, zomerkorting ... Bovendien bent u vlak na de vakantie of het feest waarschijnlijk nog flink in de sfeer. Het zou zonde zijn om lang te wachten tot de foto's verkommeren in een vergeten map en u er nooit meer naar kijkt. Wanneer u het maanden uitstelt, zult u merken dat de motivatie minder wordt. Doen dus!

Het makkelijkste werkt u met een map waarin u - desnoods tijdelijk - de foto's plaatst die in aanmerking komen voor uw fotoalbum. We raden aan om ze eerst in uw vertrouwde fotobeheerprogramma te bekijken en te corrigeren. Pak de rode oogjes aan, snijd ze tot een interessant formaat en optimaliseer kleur en belichting. Bijna iedere afdrukdienst levert wel mogelijkheden om zulke correcties uit te voeren, maar dat gaat altijd veel stugger dan wanneer u dat even met uw vertrouwde programma doet. De editors van afdrukdiensten bieden bovendien een stuk minder opties dan bijvoorbeeld Photoshop Elements, Paintshop Pro of Picasa. Bent u de gelukkige eigenaar van een spiegelreflexcamera en fotografeert u in raw-formaat? Bewerk dan de afbeeldingen in raw om ze uiteindelijk voor het album te exporteren als jpg-bestanden.

Plaats eerst alle bruikbare foto's in een map.

Hoe selecteren?

Selecteer uiteraard de mooiste of meest sprekende foto's en rangschik ze in afzonderlijke mapjes, bijvoorbeeld per dag of per thema. Maak ook een map voor de afbeeldingen die u als achtergrond wilt gebruiken. Terwijl u dit doet zult u onbewust de structuur van het album in uw hoofd vormen. Tip: gaat het om een vakantiealbum, zoek dan op het internet een afbeelding van de kaart en markeer de reisroute in Paint of in Photoshop. Ook symbolen zoals een vlag of een plaatsnaambord zijn leuk om mee te nemen in het vakantieboek.

 

Verzamel een aantal leuke afbeeldingen zoals landkaarten of vlaggen en scan toegangstickets in.

2. Welke afdrukdienst

Om een keuze te maken tussen verschillende afdrukdiensten, is het verstandig om de acties van de grote namen in het oog te houden. Iedere week is er wel ergens een aanbieding. Kies in de eerste plaats voor goede kwaliteit. De kwaliteit en inbindmethode moeten goed zijn. Sommige afdrukdiensten voorzien de pagina's van een extra laag UV-coating. Deze informatie vindt u op de betreffende websites. De prijs is afhankelijk van de grootte, de uitvoering, de kwaliteit en natuurlijk het aantal pagina's. Eigenlijk is het aanbod afdrukcentrales niet eens zo groot. Ze brengen wel hun producten onder verschillende labels op de markt en houden elkaar goed in de gaten, zodat de verschillen in prijs en kwaliteit niet ver uit elkaar liggen. Voor ongeveer vijftig euro hebt u al een mooi album.

Vergelijk de prijzen online.

Opslaan

Het is verstandig om uw boek tussendoor af en toe op te slaan. In het maken van het boek kan flink wat tijd gaan zitten, en het is natuurlijk zonde als uren werk verloren gaan. Rechtsonder klikt u op het disketteknopje om het bestand op te slaan. Wilt u later weer verdergaan, dan klikt u boven in beeld op Openen en selecteert u het opgeslagen bestand.

3. Software downloaden

Dit artikel is geen vergelijkende test. We gebruiken de software van Fotoalbum.nl, maar dat betekent niet dat deze afdrukdienst beter zou zijn dan de rest. Welke aanbieder van fotoboeken u ook kiest, u moet eerst een programma downloaden. Vanuit deze applicatie stelt u het fotoboek samen, voert u correcties uit en stuurt u de gegevens uiteindelijk naar de server van de afdrukdienst. Deze programma's werken trouwens allemaal volgens hetzelfde principe.

Nadat we het programma van Fotoalbum.nl hebben gedownload en geïnstalleerd, maakt de software automatisch contact met de server om na te gaan of er updates en prijsaanpassingen zijn. Allereerst selecteert u een type fotoalbum. Er zijn verschillende groottes, en bovendien kunt u kiezen tussen de halfmatte- en hoogglans-uitvoering. Het snelste werkt u met de automatische Fotoalbum assistent. Klikt u die per vergissing weg, dan kunt u die opnieuw oproepen door onderaan op het toverstafje te klikken.

Na de installatie worden de prijzen geüpdatet.

Resolutie

Het aantal pixels waaruit een foto bestaat, noemen we de resolutie. Zonder in detail te treden, kunnen we rustig stellen: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto. Wanneer u een foto van lage resolutie over een volledige pagina uitrekt, gaat het fout. De afbeelding zal er dan erg sponzig uitzien. Het probleem is dat computerschermen een veel lagere resolutie nodig hebben om een scherp beeld te tonen, dan drukwerk. Voor een beeldscherm volstaan 72 pixels per inch, voor drukwerk hebt u tussen de 200 en 300 pixels per inch nodig. (300 dpi (dots per inch) komt overeen met 118 pixels per centimeter.) U kunt dus eigenlijk niet op het scherm zien of de foto op de afdruk even scherp zal ogen. De meeste fotoalbumprogramma's beschikken over een resolutiecontrolesysteem om aan te geven of de foto's over voldoende resolutie beschikken. Wanneer u op een afbeelding klikt die u in Fotoalbum.nl hebt geplaatst, verschijnt er een vrolijke of sippe smiley als indicatie voor de resolutie. Voor een eenvoudige 10 x 15 cm opname komt u ruimschoots toe met 3 megapixel. Uit onze ervaring blijkt dat het met de huidige druktechnieken zelfs mogelijk is om van een 3 megapixel-foto prima afdrukken te bestellen op A4-formaat.

 

Wanneer u op een foto dubbelklikt krijgt u de resolutie te zien.

4. Leve de assistent

De 'Fotoalbum assistent' is een semi-automatische piloot die zelf de foto's over het totaal aantal gekozen pagina's verdeelt. Het venster van dit hulpje is verdeeld in zes tabbladen. Door deze zes tabs even door te lopen, geeft u de belangrijkste parameters in waarop de Fotoalbum assistent zich zal baseren bij het automatisch plaatsen van de foto's. In dit venster kiest u bijvoorbeeld het aantal pagina's, waarna het programma uitrekent hoeveel foto's gemiddeld op een pagina terechtkomen. Het programma zoekt op basis van kleuranalyse welke kleur de achtergrond van iedere pagina moet krijgen. Verder kunt u allerlei dingen aangeven, zodat de assistent het boek goed indeelt. Gaat het om onopvallende achtergronden, om foto's of om heldere of krachtige achtergronden? Moeten de foto's verdeeld worden in fotovlakken die symmetrisch naast en boven elkaar staan of mogen ze elkaar wild overlappen? En op welke basis wordt bij gelijkaardige foto's de beste foto geselecteerd: op de scherpte, de belichting of de kleurintensiteit?

Wanneer u op de knop Fotoalbum maken klikt, begint het programma het album razendsnel te genereren. In principe laat u dus in enkele minuten een volledig fotoalbum vullen, als u tenminste tevreden bent met het automatisch resultaat.

Bekijk eerst de instellingen in de zes tabbladen van de assistent.

0 Reactie(s) op: Fotoalbums samenstellen en laten afdrukken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.