Fotobewerking met Gimp

Door: kees-krick | 23 november 2011 15:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

GIMP is een gratis fotobewerker die enorm veel mogelijkheden biedt. Het programma biedt zelfs functies die u verder alleen ziet bij de duurdere, semi-professionele fotobewerkers. Omdat er geen licentiecode nodig is, staat het u volledig vrij om GIMP op al uw computers te installeren.

1. GIMP ophalen

De benodigde software is te vinden op de website Gimp. GIMP is continu in ontwikkeling en behalve een stabiele versie zijn er ook altijd enkele zogeheten 'ontwikkelversies' beschikbaar. Die testversies zijn niet erg stabiel en willen nog weleens crashen. Het is verstandiger om ze links te laten liggen en geduldig te wachten tot ze zijn uitgerijpt en als definitieve versie beschikbaar komen. De laatste stabiele versie haalt u op door in de kop van de website op Download te klikken of rechts in het menu te kiezen voor Downloads en daarna op Download GIMP 2.6.11 te klikken. In dit artikel gaan we uit van versie 2.6.11.

De fotobewerker GIMP vindt u op www.gimp.org.

2. Installeren

Als GIMP hebt binnengehaald, moet u het eerst installeren. Hierbij krijgt u de keuze voorgelegd om GIMP via een klik op Install now met alle standaardinstellingen te gaan gebruiken, of om zelf wijzigingen aan te brengen via Customize. In dit artikel maken we gebruik van die laatste mogelijkheid. Zodra het scherm Select file associations verschijnt, kunt u met vinkjes aangeven welke bestandssoorten automatisch in het GIMP moeten worden geopend. Wilt u liever eerst de kat uit de boom kijken en afwachten of u het programma wel wilt blijven gebruiken? Dan is het verstandig om nog geen vinkjes te zetten bij de fotoformaten waarvan u de bestanden momenteel met andere programma's bewerkt.

3. GIMP-vensters

Zodra u GIMP start, verschijnen er twee vensters in beeld. Dat zijn de Gereedschapskist en het hoofdvenster waarin straks uw foto wordt getoond. U zult merken dat GIMP vaker met losse vensters werkt. Enerzijds moet u daar wellicht aan wennen, omdat u niet alles in één beweging kunt verplaatsen. Daar staat tegenover dat u ieder onderdeel op de door u gewenste schermplek kunt neerzetten, of in een hoekje kunt parkeren als u het tijdelijk niet nodig hebt. Vooral als u met twee schermen werkt, is dat erg prettig.

De gereedschapskist van GIMP.

4. Foto inladen

U kunt nu een foto inladen via Bestand / Openen in het hoofdvenster. De foto wordt venstervullend getoond. Voor meer comfort tijdens het bewerken, is het verstandig om steeds op het relevante deel van de foto in te zoomen. Zo ziet u de effecten van uw aanpassingen immers beter. Inzoomen doet u via Beeld / Zoomen. Achter de optie ziet u tussen haakjes hoever u momenteel bent ingezoomd. U kunt in dit menu al direct voor een bepaalde vergrotingsfactor kiezen. Omdat het vaak omslachtig is om tijdens het bewerken van een foto via het menu te werken, is het een goed idee om sneltoetsen te gebruiken. Zo kunt u inzoomen met de + toets en uitzoomen met -. Om een foto passend in het venster te krijgen, gebruikt u Shift+Ctrl+E. De foto op ware grootte bekijken (100% zoomfactor) kan met de 1 op uw toetsenbord.

5. Rechtzetten

In ons voorbeeld staat de foto duidelijk scheef. Dat is goed te zien aan de muur achter de astronaut. Als eerste gaan we daarom de foto rechtzetten. Kies in de gereedschapskist voor Draaien (sneltoets Shift+R). Dat kan ook door in het menu te kiezen voor Gereedschap / Transformatie / Draaien. Klik één keer op de foto, waarna een nieuw venster - genaamd Draaien - wordt geopend. Hierin kunt u met de schuifregelaar Hoek de foto draaien. Zodra u klaar bent, klikt u op de knop Draaien om de foto daadwerkelijk aan te passen. In plaats van de schuifregelaar te gebruiken, kunt u ook de muisknop ingedrukt houden en met de cursor in de foto gaan staan om hem te draaien.

De foto draaien kan door met de muis te slepen of door een schuifregelaar te gebruiken.

0 Reactie(s) op: Fotobewerking met Gimp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.