Fotobewerking met Gimp

Door: kees-krick | 23 november 2011 15:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

6. Bijsnijden

Omdat de foto nu een stukje is gekanteld, zijn er langs de omtrek bij de hoekpunten lege plekken verschenen. Die haalt u weg met het gereedschap Bijsnijden (sneltoets Shift+C). Klik in een hoek van de foto en trek met ingedrukte muisknop een rechthoek. Zorg dat de lege plekken buiten de rechthoekige selectie blijven. De selectie aanpassen kan ook nog nadat u de muisknop hebt losgelaten, door een van de hoekpunten of zijden te verslepen. Om het selectiekader in zijn geheel over de foto te verplaatsen, klikt u in de buurt van het midden en versleept u het kader terwijl u de muisknop ingedrukt houdt. Druk nu op Enter of klik in het kader om de foto uit te snijden. De mogelijkheid tot bijsnijden kunt u ook gebruiken om alleen een uitsnede van de foto te maken.

Het selectiekader kan via de hoekpunten en zijden worden geschaald.

7. Ongedaan maken

Zoals het een goede fotobewerker betaamt, maakt GIMP het mogelijk om bewerkingen altijd weer ongedaan te maken. Dat is handig als u een vergissing maakt of als u zich bedenkt. Klikt u in de menubalk op Bewerken, dan ziet u bovenaan het menu de laatste bewerking staan die u vervolgens ongedaan kunt maken. Daarvoor kunt u ook de sneltoets Ctrl+Z gebruiken. Druk de toets herhaaldelijk in om meerdere bewerkingen terug te draaien. Andersom werkt het ook: u kunt teruggedraaide bewerkingen opnieuw uitvoeren. Dat doet u via Bewerken in de menubalk, of met de sneltoets Ctrl+Y. Als u voor Bewerken / Bewerkingsgeschiedenis kiest, verschijnen al uw bewerkingen in netje op een rijtje, in een apart venster genaamd Ongedaan maken. U kunt vervolgens naar een specifiek punt terugkeren door simpelweg ergens in de lijst te klikken.

8. Belichting verbeteren

We vinden de foto in ons voorbeeld iets te donker en gaan dit verbeteren door in de menubalk naar Kleuren / Niveaus te navigeren. U krijgt nu een venster met een histogram in beeld. Dit is een grafiek die de verdeling van de helderheid laat zien. Bij elke foto zal dit berglandschap een andere aanblik hebben. Direct onder de grafiek ziet u een grijze balk met drie driehoekjes. Als het berglandschap niet tot aan de zijkanten doorloopt, verplaatst u het linkse zwarte driehoekje en het rechtse witte driehoekje in de richting van de voet van de grafiek. Op deze manier vergroot u het contrast. Als laatste gebruikt u het grijze middenschuifje om de foto naar smaak lichter of donkerder te maken.

Om de belichting en het contrast te verbeteren, verschuift u de driehoekjes onder de grafiek.

Onze voorbeeldfoto vóór de aanpassing van het histogram...

...en dezelfde foto ná het doorvoeren van de aanpassingen.

9. Witbalans

Vooral als een foto op een bewolkte dag of bij lamplicht is gemaakt, zijn de kleuren vaak niet zoals ze horen te zijn. U kunt de kleurweergave verbeteren via Kleuren / Automatisch / Witbalans. Mocht GIMP zich vergissen waardoor de kleuren juist achteruit gaan, dan draait u de aanpassing snel weer terug. Gevorderde fotografen die bekend zijn met de kleurencirkel kunnen de kleurbalans helemaal op maat maken via Kleuren / Kleurbalans.

10. Kleurverzadiging

Als de kleuren wat te flets zijn, voegt u gewoon wat extra verzadiging toe. De foto komt dan meer tot leven en spettert al snel van het scherm. Zijn de kleuren in uw foto juist te fel, dan kunt u de verzadiging natuurlijk ook terugschroeven. Dit doet u door naar Kleuren / Tint/Verzadiging te gaan en dan de schuif Verzadiging te gebruiken. Wilt u de foto liever omzetten naar zwart-wit, dan kiest u voor Afbeelding / Modus / Grijswaarden. Als alternatief kunt u de foto nog een leuk kleurtje geven via Kleuren / Verkleuren. Met de schuifregelaar Tint kiest u de kleur uit. Een waarde van rond de veertig zorgt bijvoorbeeld voor een ouderwetse Sepia-sfeer. Via Verzadiging stelt u de intensiteit van de gekozen kleur in.

U kunt uw foto eventueel 'opleuken' met een kleurtje.

0 Reactie(s) op: Fotobewerking met Gimp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.