Fotobewerking met Gimp

Door: kees-krick | 23 november 2011 15:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

11. Retoucheren

Soms zijn er lelijke vlekjes, haartjes of stofjes die u het liefst uit een foto wilt wegpoetsen. Dit heet 'retoucheren' en het kan prima met het kloonstempel. Kies Klonen (sneltoets C) in de gereedschapkist en zoom in op het gebied waar u iets wilt repareren. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de plek waar u het bronmateriaal vandaan wilt kopiëren. Laat de toets los en klik of schilder over het vlekje om het weg te krijgen. U kopieert dus beeldmateriaal vanaf de aangegeven bron over de vlek heen. De penseelgrootte stelt u in met de vierkante haaktoetsen ([ en ]). Om een ander deel van de foto te bekijken, houdt u de Spatiebalk ingedrukt en beweegt u de muis, dus zonder op een muisknop te drukken. De foto verschuift dan in het venster.

Tijdens het klonen worden pixels vanaf de aangegeven plek over een beschadiging gekopieerd.

12. Uitlijnen

U kunt voor elk vlekje steeds weer een ander brongebied aangeven (door te klikken terwijl u Ctrl ingedrukt houdt), of automatisch een nieuw brongebied laten kiezen. Dit geeft u onderin de gereedschapskist aan bij Uitlijning. Kiest u Geen, dan blijft het gekozen brongebied actief tot u een ander gebied kiest. Dit is handig als u een egaal gekleurd gebied snel op meerdere plekken wilt retoucheren. Verandert u de optie echter in Uitgelijnd, dan volgt het brongebied automatisch uw muisbewegingen, zodat u telkens het materiaal kunt gebruiken dat vlakbij een vlek zit, voor onzichtbare reparaties.

13. Gereedschapsopties

Zoals we net al bij het kloonstempel zagen, is er in de gereedschapskist meer te vinden dan alleen de gereedschappen zelf. Zodra u een gereedschap selecteert door erop te klikken of door de bijbehorende sneltoets te gebruiken, verschijnen onderin de gereedschapskist extra opties die puur en alleen bij dit specifieke gereedschap horen. Kijk dus altijd onderin de gereedschapskist welke mogelijkheden er zijn, want voor elk gereedschap is er weer iets anders voorhanden.

14. Repareren

Behalve het ouderwetse kloonstempel, is er ook nog het gereedschap Repareren (sneltoets H). Dit werkt ongeveer zoals het kloonstempel (dat we in tip 11 beschreven), alleen is dit gereedschap kieskeuriger bij het kopiëren van pixels van de bron naar de bestemming. Het houdt hierbij ook rekening met de beeldpixels van het omringende gebied. Hierdoor zijn grotere 'beschadigingen', zoals krassen of rimpels, beter en mooier te repareren. De gekopieerde pixels worden namelijk extra goed op het omringende beeldmateriaal afgestemd.

Het gereedschap Repareren houdt rekening met de omliggende pixels, in tegenstelling tot het gewone Kloonstempel.

15. Vrije selectie

Met GIMP kunt u niet alleen foto's verbeteren, maar ze ook manipuleren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om stukken uit foto's te 'knippen' en ze vervolgens in een andere of nieuwe foto te plakken. Met één of meer selectiegereedschappen snijdt u eerst een beeldelement uit de ene foto en vervolgens voegt u het toe aan een andere foto. De lasso is zo'n selectiegereedschap dat in nagenoeg alle fotobewerkers is te vinden. In GIMP heeft dit onderdeel de naam Vrije selectie gekregen (sneltoets F). U kunt met de muisknop ingedrukt rondom de omtrek van een object tekenen om het te selecteren, of steeds met een muisklik een extra lijnstuk plaatsen. Belangrijk is dat u de selectie eindigt op het punt waar u bent begonnen. De selectie is dan af en hij wordt aangegeven met een stippellijn, de zogeheten 'marcherende mieren'.

0 Reactie(s) op: Fotobewerking met Gimp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.