Fotobewerking met Gimp

Door: kees-krick | 23 november 2011 15:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

16. Toverstaf

Hebt u te maken met een egale achtergrond waarop het uit te snijden object duidelijk afsteekt, dan werkt selecteren met de Toverstaf (sneltoets U) vaak het snelst. Klik hiervoor op de achtergrond om deze te selecteren. Met Drempelwaarde onderin de gereedschapskist stelt u de gevoeligheid van de toverstaf in. Bij Modus geeft u aan of u met elke klik de bestaande selectie uitbreidt of dat u met een nieuwe selectie wilt beginnen. Omdat u nu de achtergrond hebt geselecteerd in plaats van het object, gebruikt u, zodra u klaar bent, de menuoptie Selecteren / Inverteren om de selectie om te keren.

17. Voorgrond selecteren

Twee geavanceerde selectiemethoden zijn Voorgrond selecteren en Schaar. Bij het eerste gereedschap doorloopt u altijd enkele vaste stappen. Eerst selecteert u met een soort lasso ruwweg de omtrek van het uit te snijden object. Daarna trekt u met een penseel een streep over het object zelf, zonder de achtergrond te raken. De achtergrond kleurt daarna donkerblauw. De selectie kan nu nog worden verfijnd door stukjes van het object die niet door GIMP zijn herkend blauw in te kleuren met een penseel. Na een druk op Enter is de selectie klaar. De nauwkeurigheid van dit gereedschap hangt sterk af van de complexiteit van uw foto, en u moet er rekening mee houden dat de berekening veel tijd kan vergen. Met de Schaar (sneltoets I) klikt u langs de omtrek van het object. Het gereedschap lijkt op de Lasso, maar werkt geavanceerder. GIMP zoekt namelijk zelf de randen van het object op. Het gereedschap werkt alleen goed als er veel contrast is tussen het object en de achtergrond.

Selecteer eerst ruwweg het object en geef er vervolgens een veeg over. GIMP maakt nu een selectie voor u.

18. Handig combineren

Voor het maken van nauwkeurige selecties is het bijna altijd nodig om meerdere gereedschappen na en door elkaar heen te gebruiken. Bijvoorbeeld eerst Voorgrond selecteren of Schaar om het onderwerp grofweg uit de achtergrond los te weken, en daarna enkele keren de lasso (Vrije selectie) om de omtrek van het object beter af te bakenen. Kies bij elke selectiegereedschap altijd onderin de gereedschapskist bij Modus of de selectie moet worden uitgebreid of juist verkleind. Uitbreiden gebruikt u om delen van het onderwerp aan de selectie toe te voegen die eerdere selectiegereedschappen hebben gemist. Verkleinen is nodig om een te veel aan materiaal weer uit de selectie te halen, zoals de achtergrond. Zo is het relatief eenvoudig om stapje voor stapje een object te selecteren.

19. Foto's combineren

Via de menuoptie Bewerken / Kopiëren of Bewerken / Knippen kunt u het geselecteerde deel van de foto op het klembord zetten, om het daar vandaan via Bewerken / Plakken weer in een andere foto te plaatsen. Dat heen en weer kopiëren is bijzonder eenvoudig, omdat u via Bestand / Openen meerdere foto's tegelijk kunt inladen in GIMP. Ze krijgen dan ieder een eigen venster. Zodra de selectie in een foto is geplakt, kunt u het met het gereedschap Verplaatsen (sneltoets M) naar de gewenste plek in de foto verschuiven. Klik daarna buiten de selectie om de bewerking te bevestigen.

De zojuist geselecteerde astronaut is naar een andere foto gekopieerd.

20. Werken met lagen

Net als in alle geavanceerde fotobewerkers, kunt u in GIMP met lagen werken. Een laag lijkt op een doorzichtig velletje dat u bovenop de foto legt. U kunt erop tekenen en u kunt aanpassen wat u maar wilt, zonder dat de foto zelf hierbij wordt gewijzigd. Lagen worden dus gebruikt om een foto te bewerken zonder dat de inhoud van de foto zelf wordt aangepast. Door met lagen te werken, is het altijd heel eenvoudig om uw aanpassingen later nog eens te veranderen, toevoegingen naar een andere plek te brengen of zaken weer te verwijderen. En dat alles zonder de foto te beschadigen. Plakt u delen van foto's in andere foto's, dan kunt u ook die delen ieder op een eigen laag zetten (Bewerken / Plakken als / Nieuwe laag). In de menubalk vindt u onder Laag allerlei bijbehorende functies. Gebruik de sneltoets Ctrl+L om een venster te openen waarin de aanwezige lagen zichtbaar zijn.

0 Reactie(s) op: Fotobewerking met Gimp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.