Fotobewerking met Gimp

Door: kees-krick | 23 november 2011 15:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

21. Creatieve filters

Met GIMP zijn op eenvoudige wijze allerlei leuke, mooie en creatieve effecten in een foto aan te brengen. Zo kunt u kiezen voor Filters / Decor / Oude foto. Hiermee geeft u de foto in een handomdraai een ouderwets uiterlijk, indien gewenst zelfs inclusief vlekken. Via Filters / Vervormingen zijn zeer indrukwekkende vervormingen van uw foto mogelijk. Er zijn ook wat meer 'serieuze' filters aanwezig. Zo kunt u een foto 'ontspikkelen' (dus de ruis verminderen), verscherpen of vervagen.

Dit ietwat vreemde horloge is gemaakt via Filters / Vervormingen / Iwarp. Het is het resultaat van slechts een paar muisklikken.

22. Resultaat opslaan

GIMP kent ontzettend veel functies en gereedschappen om foto's te bewerken, en we hebben in dit artikel slechts de ruimte om een kleine tip van de sluier op te lichten. Zodra u tevreden bent met uw aangepaste foto, is het tijd om deze op te slaan. Overschrijf nooit de originele foto die uit de camera is komen rollen, maar maak er eerst een kopie van (bijvoorbeeld in Windows Verkenner) en voer daar al uw de bewerkingen op uit. Hebt u nu de originele foto in GIMP geopend en bewerkt, schrijf deze dan direct naar een nieuw bestand weg, via Bestand / Opslaan als.

23. Foto's verkleinen

Voor eigen gebruik is het verstandig uw foto's altijd de maximale resolutie te laten behouden. Wilt u een foto echter in een online fotoalbum of op een smartphone of tablet zetten, dan is het beter om de foto flink te verkleinen. Behalve de afmeting in pixels, neemt ook de bestandsgrootte daardoor flink af. Uiteraard laat u het origineel ook nu weer intact en maakt u gebruik van een kopie die u verkleint. Verkleinen kan via Afbeelding / Afbeelding schalen. U ziet bij Afbeeldingsgrootte de huidige resolutie. Past u de breedte aan, dan verandert de hoogte automatisch mee - en andersom.

24. Nieuwe versies

GIMP wordt volledig gratis aangeboden en een team van vrijwilligers werkt er hard aan om nieuwe functionaliteiten te bedenken en ze toe te voegen. Dat kost veel tijd en het kan enkele maanden duren voordat er weer een nieuwe versie is die voldoende stabiel werkt. Tussendoor komen er wel 'probeerversies' uit, maar daarmee loopt u een groot risico op crashes. Het kan in ieder geval geen kwaad om zo nu en dan een blik op de website te werpen om te zien of er een nieuwe versie is, maar ook om alvast vooruit te kijken naar leuke nieuwe functies die u in de nabije toekomst kunt verwachten. Momenteel werkt het GIMP-team aan versie 2.8. Die is hopelijk rond het eind van dit jaar gereed. De voorgang van het project kunt u volgens via de website.

Het GIMP-team hoopt voor het eind van dit jaar een nieuwe versie van het programma uit te brengen. Deze grafiek oogt wat vreemd, omdat niet alle taken in de taaklijst zijn opgenomen.

25. Plug-ins

Voor nieuwe functies hoeft u niet te wachten op een nieuwe versie, want ze kunnen ook nu al aan het programma worden toegevoegd. Elke ontwikkelaar kan uitbreidingen, oftewel plug-ins, maken en daar worden er inmiddels al heel wat van aangeboden. Standaard worden al een paar honderd plug-ins met GIMP meegeleverd. Een overzicht hiervan krijgt u te zien als u naar Hulp / Plug-inverkenner navigeert. Met Hulp / GIMP online / Plug-inregister kunt u online een blik werpen op de talloze plug-ins die er voor het programma bestaan.

Standaard zijn al meer dan 250 plug-ins in GIMP aanwezig.

26. Hulpschermen

U kunt altijd hulp vragen over hoe het programma of een van de gereedschappen werkt. Dat kan door op F1 te drukken of door in de menubalk naar het onderdeel Hulp te gaan. GIMP is voor veel platformen beschikbaar, maar onder Windows kunnen er helaas alleen maar online hulpschermen worden bekeken. Als er een venster verschijnt waarin een mededeling staat die hier naar verwijst, moet u dus voor online kiezen. Via de website kunt u de handleiding van het programma ook rechtstreeks inzien door aan de rechterkant van de hoofdpagina op Documentation te klikken. Er is een Nederlandstalige versie van aanwezig, maar een groot deel van de uitleg die erin staat is alsnog Engelstalig.

0 Reactie(s) op: Fotobewerking met Gimp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.