Fotoboeken maken

Door: Kees Krick | 23 juni 2011 15:31

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Een 'echt' fysiek fotoboek maken is nog nooit zo eenvoudig geweest. Er komt geen schaar of lijm meer aan te pas en u hoeft zich ook niet door bergen afdrukken heen te worstelen. Met gratis software knutselt u met wat klikken en slepen in een mum van tijd een fraai boekwerk in elkaar.

1. Gratis ontwerpsoftware

In dit artikel laten we zien hoe u een prachtig fotoboek samenstelt. Geen digitaal fotoalbum, maar een echt boek waar u al bladerend van kunt genieten. Er zijn veel aanbieders van fotoboeken en meestal stellen ze gratis handige software ter beschikking waarmee u uw fotoboek thuis op uw gemak vormgeeft. Zodra u tevreden bent, stuurt u de inhoud van het boek in één keer via internet naar de aanbieder. Enkele dagen later valt uw fotoboek op de deurmat of kunt u het ergens afhalen. Vaak is het ook mogelijk om uw papieren fotoboek online samen te stellen. De mogelijkheden zijn dan echter wel wat beperkter. Voor een boek waar u zoveel mogelijk zelf aan hebt kunnen sleutelen, is het dus beter om met het aangeboden programma te werken.

2. Welke fotodienst?

Er zijn tal van aanbieders op de markt, maar in dit artikel gebruiken wij de software van HEMA. Dat doen we niet omdat die per definitie het beste werkt, maar louter als voorbeeld waarmee we u kunnen laten zien hoe het maken van een fotoboek in zijn werk gaat. Het HEMA-programma biedt voldoende functionaliteit om op eenvoudige wijze een prachtig fotoboek te maken. Handig aan de dienst van dit warenhuis is dat u de keuze hebt om online te betalen en het abum thuis te laten bezorgen, of het af te halen bij een filiaal naar keuze en ter plaatse af te rekenen. Uiteraard staat het u volledig vrij om een andere aanbieder te kiezen. De aangeboden software zal dan uiteraard iets anders werken, maar in hoofdlijnen verricht u dezelfde handelingen. We benadrukken dat we met onze keuze geen voorkeur uitspreken voor een bepaalde fotodienst. Dat zou ook niet kunnen, want we hebben geen diensten met elkaar vergeleken of getest.

3. De software ophalen

Om de software op te halen, gaat u naar Fotoalbum HEMA en klikt u rechts in het kader aan de slag op de knop download. Vervolgens wordt u gevraagd te kiezen uit twee soorten boeken. De foto's kunnen worden gedrukt of via belichting op echt fotopapier worden gezet. De belichtingmethode heeft onze voorkeur, want daarmee zien foto's er nog mooier uit dan wanneer ze worden geprint of gedrukt. Klik dus op download in het kadertje waarin fotoalbum belicht op fotopapier staat. Nu komt u in een nieuw scherm terecht. Klik onderaan op downloaden bij het besturingssysteem dat op uw computer draait. Er is een versie die draait onder Windows 7, Vista, XP en 2000, maar ook een voor Max OS X 10.5 en hoger. Sla het programma op in een map naar keuze en voer het daarna uit, zodat de fotoalbumsoftware wordt geïnstalleerd.

Als u uw fotoalbum via belichting op papier laat zetten, geeft dat het mooiste resultaat.

4. Software bijwerken

Na het installeren start het programma meteen op zodra u op Voltooien klikt. Er wordt nu eerst gecontroleerd of er misschien al een nieuwere versie van het programma bestaat. Bij ons verscheen de melding van de Installation Wizard dat er een nieuwe module beschikbaar was. Bij u kan dit ook gebeuren, maar het hoeft niet. Het handige van dit programma is dat u er niet alleen fotoboeken mee kunt maken en bestellen, maar ook allerlei andere leuke fotoproducten. In dit artikel gaan wij daar verder niet op in. We kiezen rechts bovenaan in het kader fotoboeken, kalenders en wenskaarten voor de optie fotoboek.

5. Albumformaat

Fotoalbums zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Twijfelt u welk formaat fotoboek u het best kunt kiezen? Vaak helpt het om naar de maten te kijken van een fotoboek dat u al in de kast hebt staan. Dat mag best een 'ouderwets' inplakboek zijn. Door het op te meten, krijgt u een goed idee van de afmetingen waarbij uw foto's het best tot hun recht komen. Behalve voor een groot fotoboek kunt u ook kiezen voor een handzamer formaat, bijvoorbeeld voor een spiraalboekje om mee op visite te nemen of aan iemand cadeau te doen. Bij een aantal fotoboeken kunt u ook nog kiezen voor hoogglans of zijdemat. De keuze die u maakt geldt meteen voor het hele boek. Zodra u op de bestelknop klikt, zal een leeg boek worden gegenereerd. Vervolgens kunt u eindelijk aan de slag en uw eigen foto's 'inplakken'.

Fotoboeken zijn er in vele soorten en maten.

0 Reactie(s) op: Fotoboeken maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.