In een oerwoud van gratis fotobewerkingprogramma’s is de sterkste troef van Fotografix de grootte van het installatiebestand (slechts 353 KB) en de mogelijkheid om met lagen en laagmaskers te werken.

Het aantal gratis programma’s om foto’s en afbeeldingen te bewerken is gigantisch. Het opensource-pakket The GIMP doet het al jaren goed, en ook Photo Pos Pro en Photobie zijn behoorlijke alternatieven (om er maar een paar te noemen, er zijn er eindeloos veel meer). De interface van Fotografix is geen streling voor het oog, maar de knoppen en menu’s zijn herkenbaar voor iedereen die al ooit met een beeldbewerkingprogramma gewerkt heeft. U kunt dus onmiddellijk aan de slag. Selecties maken kan met een vierkant of rond selectiekader, of met de toverstaf. Andere standaardgereedschappen zoals het penseel, de gum, de kloonstempel, het emmertje, de verloopfunctie, het pipet en de tekstfunctie zitten uiteraard ook in de gereedschapsbalk. Via Adjustments kunt u de helderheid, het contrast, de kleurbalans, de niveaus en de verzadiging aanpassen. Omzetten naar negatief, de drempel aanpassen of de waarden beperken kan eveneens. Een foto schalen, roteren of spiegelen is ook zo gebeurd.

© PXimport

De helderheid en het contrast aanpassen geeft uw foto al dadelijk een professioneler resultaat.

Lagen

Fotografix laat het net zoals de betere beeldbewerkingsoftware ook toe om in lagen te werken en dat is een sterke troef. Het is zelfs mogelijk om uw contrast, helderheid of niveaus in aanpassingslagen te stoppen zodat u later uw bewerkingen nog kunt corrigeren. Deze functie zit niet vaak in gratis beeldbewerkingsoftware en dat is dus een groot pluspunt van Fotografix. De mogelijkheid om de transparantie van lagen aan te passen bestaat ook. Het is alleen jammer dat deze functie verstopt zit achter Layer / Layer transparancy. Deze functie zou beter in het lagenpallet verwerkt zitten. Het aantal filters van Fotografix beperkt zich tot het standaardaanbod: van vervagen en verscherpen tot halftonen, solarisatie, gloed en reliëf. De ingebakken acties maken het toekennen van speciale effecten erg eenvoudig. Dubbelklikken op de zogenoemde scripts zorgt bijvoorbeeld voor een sepia-effect, vignettering of tekststempels.

© PXimport

De mogelijkheid om met verschillende lagen en laagmaskers te werken, is een sterke troef.

Fotografix is erg compact (353 KB) waardoor het perfect kan draaien op een netbook of oude computer. Het programma kan overweg met de meest gangbare bestandsformaten zoals jpg, png, bmp, gif en tif. Photoshop-bestanden (psd) worden ook ondersteund door Fotografix, maar tijdens onze test vertoonden deze bestanden veel meer ruis dan in Photoshop of andere beeldbewerkers. De interface is een beetje oubollig, maar de mogelijkheid om met lagen, aanpassingslagen, maskers en acties te werken, maakt Fotografix toch een krachtig stukje freeware.

© PXimport

Fotografix 1.4.1

Freeware

Taal Engels

Medium 353 KB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker L. Madhavan

Oordeel 7/10

Pluspunten

Werken met lagen en maskers

Enkele acties beschikbaar

Acties voor onder andere sepia en vignettering

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Oubollige interface

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten