Fotor - Met foto's spelen op je desktop

© PXimport

Fotor - Met foto's spelen op je desktop

Geplaatst: 9 oktober 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Ignace de Groot

Voor snelle bewerkingen of speelse collages klop je wellicht niet aan bij een (duur en complex) programma als Photoshop. MS Paint biedt weer te weinig mogelijkheden. Wij zijn zelf gecharmeerd van Fotor. Gratis en erg uitnodigend om creatief aan de slag te gaan met je foto's.

Fotor bestaat voor vrijwel alle platformen: van Windows en Mac tot mobiele apparaten (Android, iOS, Windows 8) en een online editor. Wij beperken ons hier tot de Windows-variant, maar de verschillen tussen de edities zijn geringer dan de overeenkomsten.

Wanneer je Fotor opstart, sta je al meteen voor een keuze: je opent de module Edit of het onderdeel Collage. De naamgeving is al een goede indicatie van wat je van beide modules mag verwachten.

Bewerkingen & retouches

Wil je liever optimalisaties en bewerkingen toepassen op individuele foto's, dan kies je voor Edit. De bedoeling is dat je eerst een foto inlaadt, waarna die zich op allerlei manieren laat bewerken. Daarvoor staat een paneel voor je klaar, met rubrieken als Scenes, Crops, Adjust, Effects, Borders en Tilt-Shift.

Afhankelijk van de gekozen rubriek verschijnt een tweede paneel met meer specifieke mogelijkheden. In de meeste gevallen hoef je nauwelijks meer te doen dan een geschikte optie te selecteren of een schuifknop te verplaatsen: het effect wordt meteen op je foto toegepast. Wij telden zo'n zestig speciale effecten en uiteraard ontbreken basisbewerkingen als roteren en aanpassen van contrast, helderheid en verzadiging niet.

 

© PXimport

Gecombineerde effecten: niet meer dan een paar muisklikken.

Collages

De Collage-module is specifiek gericht op het samenbrengen van verschillende foto's. Dat kan op twee manieren. Of je kiest voor een bepaald sjabloon (er zijn tachtig ontwerpen beschikbaar voor collages van twee tot negen foto's) of je kiest de optie Freestyle.

Bij dit laatste selecteer je een leuke achtergrond (een vaste kleur of een van de 22 beschikbare designs) en schik je je foto's zelf op dit canvas. Eigen designs van collages of achtergronden toevoegen is jammer genoeg niet mogelijk.

Je bewerkte foto's of collages kan je lokaal opslaan (in bmp, jpg, png of tif) of met anderen delen via een ingebouwde connectie met Facebook, Flickr of Twitter.

 

© PXimport

Geen zin in een eigen compositie? Kies dan een van de kant-en-klare sjablonen!

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Vormgeving

Gebruiksvriendelijk

Minpunten

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Geen eigen sjablonen

Conclusie

Fotor (for Desktop) 1.1.0 ------------------------- **Taal** Engels **OS** - Windows XP - Windows Vista - Windows 7 - Windows 8...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten