Foto's bewerken met Affinity Photo

Door: richard-veenstra | 23 juli 2018 13:11

How To

Adobe Photoshop is voor veel niet-professionals te duur geworden omdat je het alleen als abonnement kunt gebruiken. Affinity Photo stapt in het gat en biedt een Photoshop-alternatief aan voor een paar tientjes. We leggen uit hoe je zo snel mogelijk aan de slag kunt met importeren, snijden, bewerken en exporteren.

Prijs

Als je af en toe Photoshop wilt gebruiken, moet je elke keer een abonnement van (minstens) een maand aanschaffen voor 36 euro. Een jaarabonnement is goedkoper, dit kost je omgerekend zo’n 12 euro per maand. Handig voor professionals, maar veel te duur als je alleen af en toe het programma gebruikt. Affinity Photo kost eenmalig 54,99 euro en is beschikbaar voor pc en Mac. Je kunt het programma onbeperkt gebruiken en het heeft vrijwel dezelfde functionaliteit als de nieuwste versie van Photoshop CC. Affinity heeft overigens ook een Illustrator-kloon, genaamd Designer. Ook dit programma kost 54,99 euro.

01 Photoshop-bestanden

Affinity Photo kan Photoshop-bestanden openen en je kunt zelfs Affinity-projecten weer opslaan in het psd-formaat van Adobe. In bijna alle gevallen herkent het programma de verschillende lagen, groepen en gebruikte lettertypen van het psd-bestand en kun je verder werken aan de psd zoals je in Photoshop CC gewend bent. Een Affinity-project heeft de extensie afphoto. Als je het bestand weer als psd wilt opslaan, ga je naar File / Export en kies je voor PSD. Je hebt de keuze uit Preserve accuracy en Preserve editability. Kies de laatste als je wilt dat je teksten in een ander programma zoals Photoshop CC nog kunt bewerken.

02 Configureren

Aan de rechterkant kun je verschillende informatieboxen laten zien. Het gehele paneel heet Studio. Welke boxen je ziet, stel je in bij View / Studio. Links zie je je gereedschappen, deze kun je verbergen bij View / Hide Tools. Bovenin kun je nog een werkbalk laten zien als je bij View op Show Toolbar klikt. Je wijzigt welke pictogrammen hier te zien zijn door op Customise Toolbar te klikken. Wil je rasters en hulplijnen tonen, dan doe je dit bij View / Show Grid of Show Rulers.

03 Foto verkleinen

Eén van de simpelste bewerkingen is een foto kleiner maken of een gedeelte uitsnijden. Om een foto te verkleinen, ga je naar Document / Resize Document. Standaard behoud je de juiste verhoudingen. Als je dit niet wilt, klik je op het slotje. Verander de waarden en geef bij Units eventueel aan dat je centimeters of pixels als eenheid wilt gebruiken. Je kunt uiteraard ook het aantal dpi veranderen door een andere waarde achter DPI aan te geven.

04 Uitsnijden

Wil je een stuk afsnijden van je foto, dan kies je voor Document / Resize Canvas. Hier is het belangrijk om de Anchor aan te geven: aan welke kant wordt een stuk afgesneden van je canvas. Je kunt ook (werkt vaak makkelijker) het Crop-gereedschap gebruiken aan de linkerkant. Nu zie je een raster met greepjes aan elke kant en aan elke hoek. Pak een vierkant greepje beet en maak je gewenste selectie. Zodra je op de Enter-toets drukt, wordt je selectie uitgesneden.

05 Tekst toevoegen

Om een tekst aan je foto toe te voegen, klik je op het Artistic Text-gereedschap en klik je ergens in je foto. Er wordt automatisch een nieuwe laag aangemaakt waar je een tekst in kunt typen. Wil je de tekst groter maken, dan trek je aan één van de blauwe bolletjes die om te tekst verschijnen. Om het lettertype te wijzigen, moet je zorgen dat je bij View de optie Show Context Toolbar hebt aangevinkt. Achter Font kies je nu een nieuw lettertype, ernaast kun je eventueel ook de grootte aanpassen of een variant van het lettertype kiezen.

06 Kleur wijzigen

Om de kleur van een tekst of object aan te passen, moet je iets hebben geselecteerd. Rechtsboven in je Studio zie je nu dat het tabblad Colour is geactiveerd. Dubbelklik op het onderste van de twee rondjes en een kleurenpalet wordt geopend. Selecteer de juiste kleur in het kleurendiagram of geef een RGB-, HSL- of CMYK-waarde aan in één van de opties rechts van het kleurendiagram. Weet je de web-kleurcode die je wilt hebben, dan voer je deze achter het hekje in. In het paneel Colour kun je ook direct de kleur aanpassen middels de CMYK-schuiven.

07 Werken met lagen

Als je bekend bent met Photoshop, weet je hoe je met lagen werkt. In Affinity Photo werkt dit vrijwel hetzelfde. Je kunt de doorzichtigheid van een laag aanpassen door rechts in de Studio bij Layers een laag te selecteren en de schuif onder Opacity aan te passen. Om een effect aan een laag toe te voegen, klik je op fx onderin. Zet een vinkje voor een effect en pas de waardes aan. Je ziet dat je laag meteen wordt veranderd. Sluit af door op Close te klikken. Elk effect heeft ook zijn eigen Opacity-schuif.

08 Lagen groeperen

Als je een bepaalde laag wilt dupliceren, dan selecteer je de laag en kies je met je rechtermuisknop de optie Duplicate. De laag wordt inclusief effecten en doorzichtigheidsinstellingen gedupliceerd. Om meerdere lagen te groeperen, selecteer je ze allemaal en kies je in het rechtermuisknopmenu de optie Group. Een gemaakte groep haal je weer uit elkaar als je voor de optie Ungroup kiest. Je kunt lagen of groepen tijdelijk uitzetten (verbergen) door het vinkje achter de laag weg te halen. Om veranderingen aan lagen te voorkomen, klik je op het slotje rechtsboven in het Layer-venster.

09 Filters

Net als Photoshop heeft ook Affinity Photo een aantal filters aan boord. Ga naar Filters en selecteer één van de categorieën. Om een telefoonnummer uit een foto te anonimiseren, kies je bijvoorbeeld Filters / Distort / Pixelate. De instellingen voor een filter worden in een pop-up weergegeven. Pas de instellingen aan en kies voor Apply. Je ziet een voorbeeld van het filter overigens meteen in je foto. Zorg wel dat je de juiste laag hebt geselecteerd voordat je een filter toepast. Onder de filters vind je ook nog handige gereedschappen als Shadows/Highlights en Haze Removal.

10 Objecten roteren

Om bepaalde lagen of objecten te roteren, moet je ze eerst selecteren en daarna met je muis net buiten één van de blauwe bolletjes in een hoek van een object gaan staan. Je cursor verandert in een ronde pijl en je kunt nu het object roteren. In een zwart vierkantje wordt tijdens het draaien getoond hoeveel graden het object wordt gedraaid. Houd je de Shift-toets ingedrukt, dan kun je alleen in hele graden draaien. Wil je je gehele canvas roteren, dan doe je dit bij Document / Rotate 90° Clockwise of Rotate 90° Anticlockwise.

11 Plug-ins

Heb je niet genoeg aan de filters van Affinity Photo, dan kun je plug-ins installeren. Het programma ondersteunt veel plug-ins die eigenlijk voor Photoshop zijn gemaakt, een volledig overzicht vind je hier. Een ondersteunde plug-in heeft een groen vinkje, een oranje uitroepteken betekent dat het in principe werkt, maar met beperkingen. Een kruisje betekent dat het niet werkt in Affinity Photo. Plug-ins die nog niet zijn getest, hebben een vraagteken. Hoe je plug-ins installeert, lees je in de handleiding bij Filters and effects / Using plugins.

12 Opslaan

Als je op Document / Save klikt, wordt je bestand als Affinity-bestand opgeslagen in het afphoto-formaat. Hierin worden alle lagen bewaard en kun je elementen naderhand weer wijzigen. Deze bestanden zijn vergelijkbaar met het psd-formaat van Photoshop en kunnen al snel tientallen megabytes groot zijn als je meerdere afbeeldingen in één bestand hebt gecombineerd. Wil je een afbeelding opslaan als jpg, png of psd, dan kies je voor Document / Export. Selecteer het bestandsformaat bovenin en kies eventueel de hoeveelheid compressie achter Quality als je naar jpg exporteert. Achter Estimated File Size zie je meteen hoe groot je bestand ongeveer wordt.

iPad

Affinity Photo is ook voor recente iPads beschikbaar voor een schappelijke prijs van 21,99 euro. Je kunt afphoto-bestanden die je op je pc of Mac hebt gemaakt met de iPad openen, bewerken en opslaan. De app ondersteunt de nieuwe functies van iOS 11 en zo kun je gemakkelijk bestanden van de app Bestanden naar Affinity Photo slepen. Met een iPad Pro plus Apple Pencil heb je een professionele fotobewerking-app tot je beschikking.

2 Reactie(s) op: Foto's bewerken met Affinity Photo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 januari 2019 22:26 Grietje55
  Ik zou graag willen weten of er ook een Nederlandse beschrijving voor Affinity photo
  Is voor de iPad
  Als iemand hem heeft graag
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2020 11:53 Rekenaar
  Ook ik ben op zoek naar de Nederlandse handleiding. Mijn vraag is dus of je er een gevonden hebt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.