Foto's bewerken op je smartphone met Lightroom

Door: Ronald Smit | 04 december 2017 16:37

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Lightroom is vooral bekend als Windows- en Mac-software van Adobe, bedoeld voor het ‘digitaal ontwikkelen’ van raw-foto’s. Er is ook een gratis mobiele versie van deze applicatie, waarmee je op je smartphone jouw raw-foto’s kunt bewerken.

Tip 01: Raw-formaat

Raw kun je het best zien als een soort digitaal negatief. Een raw-foto bevat alle informatie van de beeldsensor, nog voor er jpg-compressie overheen is gegaan. Dat biedt uitgebreide retoucheermogelijkheden, waarbij vaak nog verrassend veel details in over- of onderbelichte delen aanwezig zijn. Is een foto al als jpg-bestand bewaard, dan ontbreken deze details helaas vaak. Om het uiterste te benutten wat raw betreft, is een goede raw-editor nodig: zeg maar de digitale versie van de oude donkere kamer. Lightroom is zo’n app die over heel interessante mogelijkheden beschikt. En deze app gaat nog een stukje verder, want er is ook een uitgebreide digitale camera ingebouwd, dus je kunt fotograferen én ontwikkelen met dezelfde app.

Zowel Android- als iOS-gebruikers met liefde voor fotografie kunnen hun hart ophalen aan de gratis Lightroom-app van Adobe, die je in de App Store of Play Store vindt. Daarbij geldt wel dat fotograferen in ‘raw’ pas vanaf iOS 10 en vanaf Android 5 mogelijk is. In het geval van Android ondersteunt ook niet ieder toestel het raw-formaat, en sommige toestellen met Android 4.4 schijnen er toch ook mee overweg te kunnen. Kortom: een kwestie van uitproberen.

Tip 02: Camera

Na het installeren van de Lightroom-app op je smartphone kun je aan de slag. Tijdens de eerste start wordt gevraagd of je je wilt aanmelden voor een gratis proefperiode van Adobe Creative Cloud. Dit is níet verplicht, als je dit niet doet werkt de app ook gewoon. Gebruik je geen Windows- of Mac-versie van Lightroom, dan is Creative Cloud veelal overbodig. Niet aanmelden scheelt bovendien mobiel dataverkeer. Na het maken van je keuze kan er gefotografeerd worden. Tik daarvoor eventueel eerst nog rechtsonder op de camera. Wellicht moet je op sommige apparaten toestemming geven voor toegang tot de fotobibliotheek en de camera, die toestemming heeft deze app uiteraard nodig. Controleer nu eerst in welk bestandsformaat gefotografeerd wordt. Zie je DNG in beeld staan, dan is het goed. Zie je JPG links of bovenaan het scherm staan, schakel dan om naar DNG door daarop te drukken. DNG is het raw-formaat dat door de Lightroom-app gebruikt wordt.

Overigens: de gebruikersinterface kent wat cosmetische verschillen tussen de Android en iOS-versies, maar een en ander spreekt voor zich. De onderverdeling in categorieën qua functies en filters is bij Android niet aanwezig. In dit artikel zie je screenshots van beide versies.

Tip 02 Schakel naar DNG-modus om foto’s in raw-formaat te bewaren.

Tip 03: Automatisch

In eerste instantie staat de camera op Automatisch ingesteld. Ofwel: richten en klikken zonder nadenkwerk. Voor je eerste foto’s laat je de camera rustig in de volautomatische stand staan. Onder meer belichting, sluitertijd en iso-waarde worden dan door de app gekozen. Ideaal voor het snelle werk. Gemaakte foto’s worden in de app bewaard. Exporteren naar de fotomap is mogelijk, zie kader ‘Raw is groot’. De ‘in-app’-foto’s zijn zoals gezegd de ruwe digitale negatieven. Om de cameramodus af te sluiten, tik je op het kruisje rechtsboven. Je ziet nu een overzicht van de gemaakte foto’s. Om een foto te ‘ontwikkelen’ tik je erop.

In de Automatische stand worden belichting, sluitertijd en iso-waarde door de app bepaald

Tip 04: Ontwikkelen

Tip 04 Haal snel detail terug uit schaduwen en luchten.

Natuurlijk is er van echt ontwikkelen geen sprake. De gemaakte foto ziet er waarschijnlijk al heel aardig uit. Maar een wat saai onderwerp kan veel interessanter en sprankelender gemaakt worden door te spelen met de opties uit de ontwikkelomgeving. Je kunt bijvoorbeeld onder- en/of overbelichte delen corrigeren. Tik daarvoor onder in beeld op Light. Om overbelichting weg te werken – denk aan het ontbreken van structuur in de lucht – zet je de schuifregelaar onder Highlights (hooglichten) een stuk naar links. Soms is helemaal naar links schuiven zelfs nodig. De foto wordt daardoor wat fletser, een beetje contrast toevoegen biedt daarvoor weer uitkomst. Let wel heel goed op de lichte delen in de foto: zodra deze ‘overstuurd’ raken, heb je een te hoog contrast ingesteld. Om meer details in schaduwen te realiseren, zet je de regelaar onder Shadows een stukje naar rechts. Verder zijn er nog regelaars voor de intensiteit van wittinten (Whites) en zwarttinten (Blacks). Hier kiest Lightroom zelf al een instelling aan de hand van de gemaakte foto. Je kunt dit aanpassen, maar dat is meestal niet nodig.

Tip 05: Kleuren oppeppen

Een foto gemaakt op een wat grijze, miezerige dag, oogt vaak wat druilerig. Digitaal oppoetsen kan je foto veel meer sfeer geven. De handelingen uit de vorige tip zijn al een stap in de goede richting. Vaak verbeter je een foto aanzienlijk door de kleuren wat levendiger te maken. Tik daarvoor onder in beeld op Color. Zet de schuifregelaar onder Vibrance een stukje naar rechts: hoe meer naar rechts des te levendiger de kleuren worden. Overdrijf niet, maar met slim gebruik van deze regelaar geef je je foto’s al snel een ‘reisgidstintje’. Ook de regelaar onder Saturation (verzadiging) kan een foto qua kleur oppeppen. Wees met deze regelaar overigens een stuk voorzichtiger dan met de Vibrance-regelaar: je overdrijft kleuren al heel snel met te veel verzadiging. Overigens kun je er juist ook voor kiezen om Vibrance en/of Saturation juist een heel stuk te verminderen. Bij sommige foto’s creëer je daar juist een heel mooie sfeervolle foto mee. Een kwestie van experimenteren!

Tip 06: Exporteren

Vaak kun je een wat saaie foto met de instellingen uit tip 4 en 5 al een stuk mooier maken. Is dat bij jou ook het geval, dan ben je klaar om de bewerkte foto te exporteren. Tik daarvoor rechtsboven op de exportknop (iOS) of het symbool met de drie puntjes (Android). Tik op Save to Camera Roll (iOS) of Save to Gallery (Android) en daarna – als je de oorspronkelijke fotoresolutie tenminste wilt bewaren – op Maximum available of Highest Available Quality. De foto wordt nu als jpg-bestand bewaard. Tegelijkertijd blijft ook de originele raw-foto – inclusief de gemaakte en nog aanpasbare instellingen – beschikbaar. De jpg-foto is een stuk kleiner qua bestandsgrootte en daarmee makkelijk te delen.

Tip 06 Kies in principe voor Highest Available Quality als je de foto in volledige resolutie wilt exporteren.

0 Reactie(s) op: Foto's bewerken op je smartphone met Lightroom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.