Foto's bewerken op je smartphone met Lightroom

© PXimport

Foto's bewerken op je smartphone met Lightroom

Geplaatst: 4 december 2017 - 14:37

Aangepast: 14 december 2022 - 14:12

Ronald Smit

Lightroom is vooral bekend als Windows- en Mac-software van Adobe, bedoeld voor het ‘digitaal ontwikkelen’ van raw-foto’s. Er is ook een gratis mobiele versie van deze applicatie, waarmee je op je smartphone jouw raw-foto’s kunt bewerken.

Tip 01: Raw-formaat

Raw kun je het best zien als een soort digitaal negatief. Een raw-foto bevat alle informatie van de beeldsensor, nog voor er jpg-compressie overheen is gegaan. Dat biedt uitgebreide retoucheermogelijkheden, waarbij vaak nog verrassend veel details in over- of onderbelichte delen aanwezig zijn. Is een foto al als jpg-bestand bewaard, dan ontbreken deze details helaas vaak. Om het uiterste te benutten wat raw betreft, is een goede raw-editor nodig: zeg maar de digitale versie van de oude donkere kamer. Lightroom is zo’n app die over heel interessante mogelijkheden beschikt. En deze app gaat nog een stukje verder, want er is ook een uitgebreide digitale camera ingebouwd, dus je kunt fotograferen én ontwikkelen met dezelfde app.

Zowel Android- als iOS-gebruikers met liefde voor fotografie kunnen hun hart ophalen aan de gratis Lightroom-app van Adobe, die je in de App Store of Play Store vindt. Daarbij geldt wel dat fotograferen in ‘raw’ pas vanaf iOS 10 en vanaf Android 5 mogelijk is. In het geval van Android ondersteunt ook niet ieder toestel het raw-formaat, en sommige toestellen met Android 4.4 schijnen er toch ook mee overweg te kunnen. Kortom: een kwestie van uitproberen.

Tip 02: Camera

Na het installeren van de Lightroom-app op je smartphone kun je aan de slag. Tijdens de eerste start wordt gevraagd of je je wilt aanmelden voor een gratis proefperiode van Adobe Creative Cloud. Dit is níet verplicht, als je dit niet doet werkt de app ook gewoon. Gebruik je geen Windows- of Mac-versie van Lightroom, dan is Creative Cloud veelal overbodig. Niet aanmelden scheelt bovendien mobiel dataverkeer. Na het maken van je keuze kan er gefotografeerd worden. Tik daarvoor eventueel eerst nog rechtsonder op de camera. Wellicht moet je op sommige apparaten toestemming geven voor toegang tot de fotobibliotheek en de camera, die toestemming heeft deze app uiteraard nodig. Controleer nu eerst in welk bestandsformaat gefotografeerd wordt. Zie je DNG in beeld staan, dan is het goed. Zie je JPG links of bovenaan het scherm staan, schakel dan om naar DNG door daarop te drukken. DNG is het raw-formaat dat door de Lightroom-app gebruikt wordt.

Overigens: de gebruikersinterface kent wat cosmetische verschillen tussen de Android en iOS-versies, maar een en ander spreekt voor zich. De onderverdeling in categorieën qua functies en filters is bij Android niet aanwezig. In dit artikel zie je screenshots van beide versies.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: Automatisch

In eerste instantie staat de camera op Automatisch ingesteld. Ofwel: richten en klikken zonder nadenkwerk. Voor je eerste foto’s laat je de camera rustig in de volautomatische stand staan. Onder meer belichting, sluitertijd en iso-waarde worden dan door de app gekozen. Ideaal voor het snelle werk. Gemaakte foto’s worden in de app bewaard. Exporteren naar de fotomap is mogelijk, zie kader ‘Raw is groot’. De ‘in-app’-foto’s zijn zoals gezegd de ruwe digitale negatieven. Om de cameramodus af te sluiten, tik je op het kruisje rechtsboven. Je ziet nu een overzicht van de gemaakte foto’s. Om een foto te ‘ontwikkelen’ tik je erop.

In de Automatische stand worden belichting, sluitertijd en iso-waarde door de app bepaald

-

Tip 04: Ontwikkelen

Media has no description

© PXimport

Natuurlijk is er van echt ontwikkelen geen sprake. De gemaakte foto ziet er waarschijnlijk al heel aardig uit. Maar een wat saai onderwerp kan veel interessanter en sprankelender gemaakt worden door te spelen met de opties uit de ontwikkelomgeving. Je kunt bijvoorbeeld onder- en/of overbelichte delen corrigeren. Tik daarvoor onder in beeld op Light. Om overbelichting weg te werken – denk aan het ontbreken van structuur in de lucht – zet je de schuifregelaar onder Highlights (hooglichten) een stuk naar links. Soms is helemaal naar links schuiven zelfs nodig. De foto wordt daardoor wat fletser, een beetje contrast toevoegen biedt daarvoor weer uitkomst. Let wel heel goed op de lichte delen in de foto: zodra deze ‘overstuurd’ raken, heb je een te hoog contrast ingesteld. Om meer details in schaduwen te realiseren, zet je de regelaar onder Shadows een stukje naar rechts. Verder zijn er nog regelaars voor de intensiteit van wittinten (Whites) en zwarttinten (Blacks). Hier kiest Lightroom zelf al een instelling aan de hand van de gemaakte foto. Je kunt dit aanpassen, maar dat is meestal niet nodig.

Tip 05: Kleuren oppeppen

Een foto gemaakt op een wat grijze, miezerige dag, oogt vaak wat druilerig. Digitaal oppoetsen kan je foto veel meer sfeer geven. De handelingen uit de vorige tip zijn al een stap in de goede richting. Vaak verbeter je een foto aanzienlijk door de kleuren wat levendiger te maken. Tik daarvoor onder in beeld op Color. Zet de schuifregelaar onder Vibrance een stukje naar rechts: hoe meer naar rechts des te levendiger de kleuren worden. Overdrijf niet, maar met slim gebruik van deze regelaar geef je je foto’s al snel een ‘reisgidstintje’. Ook de regelaar onder Saturation (verzadiging) kan een foto qua kleur oppeppen. Wees met deze regelaar overigens een stuk voorzichtiger dan met de Vibrance-regelaar: je overdrijft kleuren al heel snel met te veel verzadiging. Overigens kun je er juist ook voor kiezen om Vibrance en/of Saturation juist een heel stuk te verminderen. Bij sommige foto’s creëer je daar juist een heel mooie sfeervolle foto mee. Een kwestie van experimenteren!

Tip 06: Exporteren

Vaak kun je een wat saaie foto met de instellingen uit tip 4 en 5 al een stuk mooier maken. Is dat bij jou ook het geval, dan ben je klaar om de bewerkte foto te exporteren. Tik daarvoor rechtsboven op de exportknop (iOS) of het symbool met de drie puntjes (Android). Tik op Save to Camera Roll (iOS) of Save to Gallery (Android) en daarna – als je de oorspronkelijke fotoresolutie tenminste wilt bewaren – op Maximum available of Highest Available Quality. De foto wordt nu als jpg-bestand bewaard. Tegelijkertijd blijft ook de originele raw-foto – inclusief de gemaakte en nog aanpasbare instellingen – beschikbaar. De jpg-foto is een stuk kleiner qua bestandsgrootte en daarmee makkelijk te delen.

Foto's bewerken op je smartphone met Lightroom-15082296

© CIDimport

Tip 07: Professional-modus

De cameramodule van Lightroom kan nog veel meer dan alleen in de automatische stand fotograferen. Om terug te keren naar het hoofdpaneel van Lightroom tik je zo vaak als nodig op het pijltje naar links, linksboven in beeld. Tik vervolgens weer op de camera rechtsonder in beeld. Je kunt ¬– óók in de automatische modus – alvast simpelweg naar links of rechts vegen om de belichting in te stellen. Soms gaan camera’s daarmee de mist in, bijvoorbeeld als je vanuit binnen naar de tuin fotografeert. Om over te schakelen naar de professionele modus met alle mogelijke camera-instellingen beschikbaar, tik je in het cameravenster op Auto en dan in het menu op Professional.

Veeg naar links of rechts over het beeldscherm om de belichting aan te passen

-

Tip 08: Keuze genoeg

In de professionele modus verschijnt een scala aan nieuwe opties links of onder in het camerabeeld. Via Exp (iOS) stel je de belichting in. Onder Sec (iOS) of SS (Android) stel je de sluitertijd naar wens in. Om snel bewegende beeld ‘stil’ te zetten, kies je voor een zo kort mogelijke sluitertijd. In principe stelt de camera-app de iso-waarde daarbij zelf correct in. Mocht je ook hierbij zelf je gang willen gaan, dan kan dat. Daarbij geldt: hoe hoger de iso-waarde, hoe hoger de lichtgevoeligheid van de camera. Helaas leveren foto’s met een hoge iso-waarde ook meer ruis op. Een lagere iso-waarde betekent een lagere lichtgevoeligheid, maar ook een nagenoeg ruisvrije opname. De laagste iso-waarden zijn bijvoorbeeld ideaal voor zonovergoten dagen, dan is er toch genoeg licht. Tot slot is er nog de knop Auto. Deze leidt naar een regelaar voor handmatige scherpstelling. Mocht je de weg even helemaal kwijt zijn, tik dan op Reset en alle instellingen worden weer teruggezet naar hun standaardwaarden.

Foto's bewerken op je smartphone met Lightroom-15082296

© CIDimport

Tip 09: Live filters

De Lightroom-camera beschikt over ‘live’ filters die meteen toegepast worden op een foto. Tik daarvoor op het symbooltje van de in elkaar overlopende cirkels. Kies een filter en klaar. Hoe leuk ook, we adviseren je slechts sporadisch gebruik te maken van deze optie. Beter pas je filters achteraf in de bewerkingsmodule toe, want een vooraf toegepast filter is niet meer te verwijderen.

Tip 10: Hdr

Foto's bewerken op je smartphone met Lightroom-15082296

© CIDimport

Met de camera-module van de Lightroom-app kun je – afhankelijk van je toestel – ook hdr-foto’s maken. Dat zijn gecombineerde foto’s waarbij een foto onderbelicht wordt, eentje normaal belicht en eentje overbelicht. De gecombineerde foto levert rijke details in zowel schaduwen als hooglichten op. Dat kan prachtige effecten opleveren als je bijvoorbeeld het interieur van een kathedraal fotografeert, of een landschap. Om over te schakelen naar de hdr-modus tik je op het keuzemenu Auto of Pro, als hdr beschikbaar is, zie je hier High Dynamic Range. Maak een foto zoals gebruikelijk, Lightroom gaat hierna even rekenen om de afzonderlijke foto’s te combineren. Na even wachten zie je de gemaakte foto in het foto-overzicht verschijnen, mocht je de cameramodus al verlaten hebben.

Hdr kan prachtige effecten opleveren als je bijvoorbeeld in een kathedraal fotografeert

-

Tip 11: Meer nabewerkingsopties

Heb je de camera eenmaal onder de knie en maak je bijvoorbeeld ook mooie, sfeervolle avondfoto’s, dan is ruis soms onvermijdelijk. Lightroom beschikt echter over een ruisfilter. Open in het hoofdpaneel van de app de getroffen foto. Tik op Presets in de knoppenbalk onder in beeld. Kies in het geopende menu bovenaan voor Detail en tik dan op een van de niveaus van ruisonderdrukking (Noise Reduction). Hoe hoger de waarde, hoe meer ruis verdwijnt. Wel neemt ook de scherpte van een foto wat af, kijk dus goed wat de beste balans oplevert.

Tip 12: Filters

Nu je toch in de Presets-module bezig bent: hier tref je ook een serie creatieve filters aan. Een en ander is verdeeld over diverse categorieën. Zo vind je onder B&W uitgebreide zwart-witfilters, inclusief filmsimulatie. Om het effect helemaal compleet te maken, kun je een zwartwit-filter combineren met een Grain-filter (korrelfilter), te vinden onder Effect in de Presets-module.

Raw is groot

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten