Foto's filteren in Windows 10

Door: Ronald Smit | 09 maart 2019 17:38

How To

Windows 10 beschikt over een ingebouwde fotoviewer annex bewerker: Foto's. Je kunt er best aardige dingen mee doen, zoals het loslaten van allerlei filters op je kiekjes.

Fotograferen doet tegenwoordig bijna iedereen. Dankzij de smartphone hebben we altijd een - steeds vaker uitstekende - camera op zak. Kortom: het aantal geschoten foto's is de afgelopen jaren explosief gestegen. En die stijging wás al spectaculair na de introductie van de digitale camera. Maar wat doe je met al die foto's? Nou, je kunt er bijvoorbeeld en kunstwerkje van maken. Daarvoor heb je een fotobewerker nodig. En die hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn en over zoveel features te beschikken dat je er al heel snel de weg in kwijtraakt. Wat dat betreft is de standaard Windows 10-app Foto's ideaal voor de niet-technisch aangelegde fotograaf die af en toe toch iets bijzonders met de wereld wil delen. Je vindt Foto's in het menu Start. Als bron gebruikt deze app standaard de map Afbeeldingen, dus als je daar foto's in hebt staan zie je ze direct. Als er niks in deze map staat, kopieer je er eerst wat foto's heen die je wilt bewerken. Klik op een foto waar je een filter op los wilt laten; deze foto wordt nu groot weergegeven. Klik rechtsboven op Bewerken en maken en dan Bewerken.

Op naar de bewerkingsmodus van de Windows 10 app Foto's

Filteren

Om te beginnen kan je een niet helemaal 'lekker' ogende foto automatisch laten verbeteren. klik daarvoor op de knop met het toverstafje onder Uw foto verbeteren. Bevalt de standaardverbetering je niet helemaal, dan gebruik je de schuifregelaar om een beter verbeterpunt te kiezen. Klik vervolgens op een van de voorgebakken filters onder Een filter kiezen. Het zijn er niet héél veel, maar met deze collectie zijn best aardige dingen mogelijk! Het filter wordt direct toegepast, wil je een ander dan kies je daar simpelweg voor. Ben je tevreden met je gekozen filter, klik dan op Een kopie opslaan. Klik in ieder geval niet op Opslaan, want dan wordt de originele foto overschreven. En het is helaas vrijwel onmogelijk om een toegepast filter achteraf weer uit een foto te verwijderen. Een kopie opslaan dus, altijd!

Andere fotomappen toevoegen

Zoals al gemeld maakt Foto's standaard gebruik van de map Afbeeldingen als bron. Omdat dit een map is die op de systeemschijf staat is het onverstandig daar je kostbare plaatjes te bewaren. Beter is het om deze op een externe harde schijf of een NAS op te slaan. Om dan toch gebruik te kunnen maken van Foto's is het zaak om die 'alternatieve' fotomap (ook) toe te voegen als bronmap. Klik daarvoor in Foto's op de knop met de drie puntjes rechtsboven en dan op Instellingen. Klik vervolgens op Een map toevoegen, blader naar die andere fotomap en klik op de knop Deze map toevoegen aan Afbeeldingen. Klaar.

0 Reactie(s) op: Foto's filteren in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.