Een screenshot maken van video's doe je met ImageGrab

Door: dirk-schoofs | 04 april 2020 16:59

How To

Een specifieke afbeelding uit een video halen kan soms vrij lastig zijn. Maar ImageGrab maakt het je gemakkelijk om afbeeldingen op basis van je eigen parameters uit video’s te extraheren, en als je wilt, kun je zelfs een hele reeks foto’s vastleggen volgens zelf ingestelde intervallen.Met ImageGrab kun je eenvoudig een screenshot maken van video's.

Stap 1: Beeld vastleggen

Het programma ImageGrab is gratis voor niet-commercieel gebruik. Je kunt ImageGrab ook als portable versie vanaf een usb-stick laten werken, maar dan moet je die optie aanvinken in de instellingen (te bereiken via F10 of door op de derde knop van rechtsboven te klikken). Het principe van ImageGrab is eenvoudig. Je opent met de eerste knop een videobestand, navigeert met de afspeelknoppen naar het juiste beeld en dan klik je op de vierde knop van linksboven, Grab a picture, of je drukt op F5.

Navigeer naar het juiste beeld en druk op F5.

Stap 2: Bmp of jpg

Je zult merken dat ImageGrab in eerste instantie de afbeelding wegschrijft in het bmp-formaat. Dat levert weliswaar kwalitatief goede, maar erg lijvige bestanden op. In de linkerkolom zie je telkens de miniatuur en bestandsnaam van de afbeelding en onderaan lees je dat je deze afbeeldingen in de bibliotheek Afbeeldingen kunt terugvinden. Via het menu Frame / Settings of Picture kun je de map wijzigen waarin de afbeeldingen terechtkomen. Als je het bestand opslaat als jpg, dan kun je onderaan in het venster handmatig de kwaliteit van de afbeelding instellen. Hoe hoger de waarde, hoe lager de compressie. Hierdoor zal de kwaliteit wel verbeteren, maar de beeldgrootte toenemen. Standaard zal de eerste afbeelding de naam ‘ImageGrab_001’ krijgen, om zo door te tellen. Ook dit kun je aanpassen in het vak Use the following Root. Als alles juist is ingesteld, keer je terug naar de standaardweergave via Frame / Thumbnail of door F2 te gebruiken.

Wanneer je de afbeeldingen in het jpeg-formaat opslaat, kun je zelf de kwaliteit instellen.

Stap 3: Intervalometer

De knop met de wekker brengt je bij de intervalometer. Hiermee kun je systematisch afbeeldingen laten extraheren volgens een bepaald aantal frames. Stel je het interval bijvoorbeeld in op twaalf frames, dan toont het programma eerst hoeveel afbeeldingen dit oplevert waarna je de intervalometer aan kunt zetten. Iedere twaalf frames zal de tool dan een afbeelding uit de video halen. In de geëxtraheerde videoframes kun je bovendien een teller, tijdstempel of nummer toevoegen. Bovendien is het mogelijk om een andere beeldverhouding te forceren.

Als we een interval van twaalf frames instellen, levert dat in dit geval dertig afbeeldingen op.

0 Reactie(s) op: Een screenshot maken van video's doe je met ImageGrab

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.