Foto's uitsnijden en verkleinen in Photoshop

Door: Ronald Smit | 12 september 2018 13:45

How To

Photoshop staat natuurlijk bekend als een soort van digitale toverdoos als het gaat om fotobewerkingen. Maar velen gebruiken het toch vooral voor de veel voorkomende dagelijkse klussen. Deze keer kijken we eens naar het uitsnijden en verkleinen van een foto.

Je kunt héél veel met Photoshop. Maar voor de dagelijkse routine zal het voor de meeste gebruikers toch bij een serie 'basis'handelingen blijven. Een van de veel voorkomende Photoshop-klusjes is het uitsnijden van een foto. Plus het daarna eventueel verkleinen, verscherpen en mailen. Dat gaat als volgt. Start Photoshop en open een foto waarmee je aan de slag wilt. Klik op het gereedschap uitsnijden (1) en geef vervolgens de gewenste beeldverhouding op. Dat kan door handmatig een verhouding in te tikken bij (2). Het maakt daarbij niet uit of je pixels, inches of centimeters gebruikt. Photoshop berekent zelf de juiste verhouding door beide ingevoerde getallen te delen. Ook kan je gebruik maken van het selectiemenu links van de invulvelden, hierin tref je een serie standaardverhoudingen aan. Wil je vrij selecteren, dan klik je op de knop Wissen rechts van de verhoudingsvelden. Trek vervolgens de gewenste selectie op je foto. In dit voorbeeld maken we van een liggende een staande foto. Je kunt de selectie slepen via de linker muisknop. Lukt dat de eerste keer niet helemaal, klik dan eventueel op Command (of Control in het geval van Windows) Z om de selectie te herstellen en opnieuw te beginnen.

Stel de gewenste beeldverhouding in en snijden maar in Photoshop!

Verkleinen

Stel dat we onze - inmiddels staande - foto willen mailen of op een website of blog gebruiken. Zo rechtstreeks uit de camera is de resolutie daarvoor - zelfs na grof bijsnijden- veelal veel te hoog. Verkleinen is dus noodzakelijk. Klik daarvoor in Photoshop in het menu Afbeelding op Afbeeldingsgrootte. Geef in het veld achter Breedte of Hoogte een gewenste waarde in, de lengte van de andere zijde wordt automatisch berekend. Niet? Klik dan eerst even op het 'kettinkje' links van de velden Breedte en Hoogte en probeer het nog eens. In dit voorbeeld gaan we uit van een resolutie van - verticaal - 1024 pixels (let op of achter Breedte en Hoogte inderdaad de optie Pixels is geselecteerd); de liggende zijde wordt automatisch berekend op 683 pixels. De overige instellingen in het verklein- (waar je ook mee kunt vergroten natuurlijk...) venster staan goed. Check wel even of de optie Nieuwe pixels berekenen aan staat en of daarachter de optie Automatisch is gekozen. Dat is de standaardinstelling, maar wellicht heb je daar ooit eens mee gerommeld. Klik op OK. De foto is nu verkleind naar de gewenste afmetingen.

Zo verklein je een foto in Photoshop

Verscherpen

Zoals je wellicht merkt wordt een foto na het verkleinen wat minder scherp. Soms is dat duidelijk zichtbaar, soms een stuk minder. Als jouw foto inmiddels ook wat wollig oogt, klik je in het menu Filter onder Verscherpen op Onscherp masker. Een hoeveelheid van 40% bij een straal van 1 volstaat meestal. Als je ziet dat strakke lijnen wat rafelig worden, dan kan je de waarde wat lager instellen of besluiten uiteindelijk het verscherpen te laten voor wat het is. Ook kun je de optie Slim verscherpen (eveneens te vinden in het menu Filter onder Verscherpen) eens proberen. Maar gebruik slechts een van beide, niet allebei want anders wordt het al snel heel lelijk. Je kunt de uitgesneden en verkleinde foto nu bewaren door in het menu Bestand op Opslaan als te klikken. Klik vooral niet op Opslaan, want dan overschrijf je het origineel. Als bestandstype kies je in het geval van een foto voor webgebruik veelal voor JPG. Een compressiewaarde Normaal (5) voldoet meestal. Een hogere waarde betekent een betere kwaliteit, maar ook een groter bestand.

0 Reactie(s) op: Foto's uitsnijden en verkleinen in Photoshop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.