Fotowall - Maak sprankelende fotocollages

Door: Toon van Daele | 05 januari 2018 08:53

Review

Een eigen fotocollage kan best leuk zijn, als achtergrond van je bureaublad bijvoorbeeld, of voor een poster of verjaardagskaart. Zo’n collage kun je weliswaar met een willekeurige fotobewerkingstool samenstellen, maar een tool als Fotowall beschikt over enkele functies die specifiek gericht zijn op het maken van zulke composities.

Fotowall

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10; Linux
Website
www.enricoros.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Degelijke bewerkingsmogelijkheden
 • Minpunten
 • Geen helpfunctie
 • Geen echte undo-functie
 • Soms wat rudimentaire interface

Fotowall is van origine een Linux-applicatie, maar intussen is ook een portabele Windows-versie beschikbaar (32 bits). De interface van de nieuwste editie oogt misschien wat gedateerd, maar met een naam als Fotowall 1.0 Retro is dat wellicht net de bedoeling van de makers. De tool heeft daarentegen niet aan mogelijkheden ingeboet.

Fotomanipulaties

Een logisch begin van je creatie is het aangeven van het gewenste formaat. Dat kunnen vooringestelde of eigen afmetingen zijn. Zodra je een fotoselectie ophaalt (van je eigen pc of rechtstreeks uit Flickr) plaatst Fotowall die op het ingestelde canvas. De foto’s sleep je vervolgens naar de gewenste locaties of je zet de ‘randomizer’ van Fotowall aan het werk.

Je kunt je fotoselectie vanzelfsprekend schalen en roteren, maar het is tevens mogelijk foto’s te vervormen, bij te snijden, meer naar de voor- of achtergrond te plaatsen, of in een specifieke vorm te gieten. Eigen vormen (in svg-formaat) toevoegen kan eveneens. Er zijn slechts een paar effecten beschikbaar, zoals Glow effect, Sepia en Invert Colors. Tot op zekere hoogte zijn ook ‘3D’-effecten mogelijk, in de zin dat je de achtergrond van je collage in een ander perspectief kunt plaatsen.

Met een muisklik geef je foto’s een welbepaalde vorm mee.

Tekstmanipulaties

Je hoeft je collage overigens niet te beperken tot alleen beeld. In Fotowall kun je tekstkaders toevoegen en er is zelfs een functie voor ‘wordclouds’. Voor deze laatste wijs je gewoon een tekstbestand met de gewenste woorden aan, waarna je het minimum en maximum aantal op te nemen woorden instelt.

Uitvoer

Tussentijdse resultaten bewaar je in een eigen formaat (met de extensie fotowall), maar voor je eindresultaat zijn normalere formaten beschikbaar zoals jpg, png, bmp en tiff. Daarnaast is er een exportmogelijkheid als bureaubladachtergrond of als poster (met behulp van PosteRazor) en er zitten conversies naar pdf en svg tussen. Afdrukken kan natuurlijk ook.

Het aantal effecten is niet zo heel uitgebreid.

Conclusie

Fotowall is een handige tool voor wie zonder veel moeite van lokale of online foto’s een fraaie collage wil maken. Het maakt daarbij weinig uit of die bedoeld is als bureaubladachtergrond, cd-hoesje of poster.

2 Reactie(s) op: Fotowall - Maak sprankelende fotocollages

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 januari 2018 21:08 Kasander1
  Link werkt niet: Pagina niet gevonden (404)
  Probeer het eens op https://www.enricoros.com/opensource/fotowall/download/binaries/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2018 09:16 Willeke73
  Waar moet ik de fotocollage mee openen nadat ik deze heb opgeslagen op mijn laptop?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.