Foutloos online schrijven met deze browseruitbreiding

Door: dirk-schoofs | 02 augustus 2020 09:09

phising mail typen bureau
How To

Typ je regelmatig tekst in je browser, dan loop je snel tegen de grenzen aan van de ingebouwde spellingscorrectie. Als het gaat om basisfouten, dan redt de standaardcorrector het nog, maar toch zijn de mazen van het net erg breed. Microsoft heeft een eigen gratis tool gepubliceerd op basis van kunstmatige intelligentie. Met deze browseruitbreiding voor Chrome en Edge krijg je assistentie bij het foutloos online schrijven op sites als LinkedIn, Gmail, Facebook enzovoort.

Stap 1: Plug-in

Je haalt de extensie voor de Google Chrome-browser hier op en voor Edge via deze website. Om verwarring uit te sluiten, Microsoft Editor is geen teksteditor, maar een toevoeging die een sterkere controle uitvoert van spelling, grammatica en interpunctie. Het is ook de bedoeling dat Editor in de online versie van Microsoft 365 wordt uitgerold. Na de installatie van de plug-in zie je rechts naast het adresvak de blauwe E-knop. Nadat je de add-on in je webbrowser hebt geïnstalleerd, moet je inloggen op je Microsoft-account om de tool in te schakelen.

Je installeert Microsoft Editor als iedere ander plug-in, maar je moet wel inloggen met je Microsoft-account.

Stap 2: Waakhond

Als dat is gebeurd, kun je Editor openen via de browserwerkbalk, en schakelen tussen spellingcontrole, grammaticacontrole en verfijningssuggesties. Bij ons werkte de laatste functie nog niet. Via dit werkbalkpictogram kun je de extensie automatisch uitschakelen voor bepaalde websites. Wanneer je een webapp opent waarin Microsoft Editor sowieso is geïntegreerd (zoals Outlook.com), dan wordt de extensie automatisch uitgeschakeld en kun je hem zelfs niet handmatig inschakelen. Eenmaal actief zal Editor blauwe en rode onderstrepingen gebruiken om je aandacht te vestigen op mogelijke fouten in de spelling en grammatica. Het toont ook suggesties die je kunt toepassen of negeren. Editor blijft op de achtergrond draaien en controleert je invoer, zelfs als het deelvenster gesloten is.

Fouten worden in rood en blauw gemarkeerd.

Stap 3: Andere talen

Microsoft Editor kun je instellen voor tientallen talen waaronder het Nederlands en verschillende taalvarianten. Het werkt zelfs voor talen die van rechts naar links zijn geschreven, zoals Japans. Is de tekst in meer dan één taal geschreven of wil je overschakelen naar een andere taal, dan selecteer je de tekst en vervolgens wijzig je via het werkbladpictogram de controletaal.

Editor controleert op grammatica in meer dan 20 talen en controleert spelling in 89 talen.

0 Reactie(s) op: Foutloos online schrijven met deze browseruitbreiding

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.