Foxit Reader 4.1.1

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 13 augustus 2010 12:07

Apps & Software

Adobe heeft uiteraard een prima gratis oplossing voor het openen en lezen van pdf-bestanden. Het programma is echter wat aan de (volgens sommigen onnodige) zware kant, met als gevolg dat er regelmatig alternatieven opduiken van programmeurs die het denken beter te kunnen. Foxit is zo’n alternatief en inmiddels een oude bekende.

Wanneer u het programma voor het eerst start, lijkt het programma veel meer opties te hebben dan Adobe Reader. Dit is slechts schijn, aangezien het programma allerlei opties in het menu heeft opgenomen dit het programma niet daadwerkelijk bevat en die u (veelal tegen betaling) kunt downloaden via de ingebouwde updater. Dat gezegd hebbende, bevat het programma alsnog meer opties dan men zou verwachten van een dergelijke lichte variant. Zo kunt u pdf’s niet alleen lezen, u kunt er commentaar aan toevoegen, bestanden, filmpjes en afbeeldingen als bijlage aan het document toevoegen, pagina’s roteren, etc. In dat opzicht is het een perfect alternatief voor Adobe Reader.

Het programma kent veel opties, al moet u een groot deel daarvan nog downloaden.

Vervelende trucjes

Erg jammer is echter dat het programma vervelende trucjes gebruikt om de programmeurs aan hun (ongetwijfeld zuurverdiende) centjes te helpen. Klikt u tijdens de installatie in het gedeelte voorwaarden op accepteren, dan accepteert u ook een Ask Toolbar voor uw browser (waarbij er gebruik wordt gemaakt van uw gedachte dat u voorwaarden altijd dient te accepteren). Daarnaast zijn negen van de tien functies waarmee u het programma ‘eenvoudig kunt uitbreiden’ betaalde functies, terwijl de indruk wordt gewekt dat ze eigenlijk bij het programma horen. We begrijpen dat voor niets de zon op gaat, maar wees dan gewoon transparant. Een prima programma, uitstekend alternatief voor Adobe, mits de onzin in de toekomst weggelaten wordt.

Foxit Reader 4.1.1

Freeware

Taal Nederlands

Medium 6,99 MB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 52 MB harde-schijfruimte

Maker Foxit Corporation

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snelle en lichte interface

Uitstekende extra functies (draaien, attachments toevoegen, etc.)

Ingebouwde updater voor uitbreidingen

Minpunten

Programma tracht op slinkse wijze de Ask Toolbar te installeren

Veel zogenaamde opties zijn opties die u nog moet downloaden

Veel extra’s zijn niet gratis

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Foxit Reader 4.1.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.