FreeMeter - Meten is weten

Door: dirk-schoofs | 22 november 2020 15:20

Review

Gebruik je vaak verschillende applicaties door elkaar en heb je soms het gevoel dat je systeem in ademnood komt? Met FreeMeter krijg je een visuele analyse van de werking je computer en moet je daarbij niet afgaan op een indruk. Aan de hand van metertjes volg je essentiële zaken zoals de belasting van de processor of hoe processen het ram-geheugen opeisen.

FreeMeter

Prijs
Gratis (zonder reclame)
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.tiler.com/freemeter
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • De mogelijkheid om de individuele meters te configureren
  • De volledigheid van de meters
  • Minpunten
  • Je kunt de breedte wijzigen, maar nooit smaller dan 215 pixels

Het best kun je FreeMeter vergelijken met het dashboard van een auto. Terwijl je je computer aan het belasten bent, kun je de verschillende prestaties van je machine objectief observeren.

Start de voorkeuren

Wanneer je FreeMeter de eerste keer opent, krijg je de voorkeuren te zien, met de toelichting dat je de optie Preferences de volgende keer tevoorschijn haalt door met de rechtermuisknop op de titelbalk te klikken. In die voorkeuren geef je bijvoorbeeld aan dat FreeMeter altijd over andere vensters moet blijven liggen en dat de meters steeds een hoek van het scherm opzoeken.

Van iedere meter kun je aangeven hoe snel hij zich moet updaten.

Metertjes

Nog belangrijker is welke meters je in beeld wilt. Standaard geeft FreeMeter de uptime van het systeem aan, ofwel hoelang je Windows-pc actief is sinds de laatste keer opstarten. De tool toont volume-informatie van de schijfstations, de beschikbare vrije ruimte en het percentage van de gebruikte ruimte. Er is een meter voor het cpu-gebruik, een voor de lees- en schrijftoegang tot de schijven en een meter die de netwerkoverdrachtsnelheden controleert. Je leest uiteraard ook het gebruik van het intern geheugen en van het virtueel geheugen.

Systeemvak

FreeMeter plaatst ook pictogrammen in het systeemvak die verwijzen naar de afzonderlijke meters van deze tool. In de standaardinstallatie zijn er drie pictogrammen: cpu, ram en paginabestandgebruik. Wanneer je die pictogrammen niet wilt zien, kun je dat aanpassen in het tabblad Meter Options van de voorkeuren. Dan moet je in de lijst de waarde Tray icon uitzetten voor die items. Op dezelfde manier kun je ook andere meters wel of niet als pictogram onderbrengen in het systeemvak.

Conclusie

Het aantal meters dat deze versie ter beschikking stelt, volstaat ruimschoots voor de thuisgebruiker. Je kunt nog meer meters van de website downloaden, maar dan moet je een pro-licentie kopen en die is eigenlijk bedoeld voor systeembeheerders en extreme powerusers. FreeMeter is een uitstekende tool voor de bewuste gebruiker en handig als je technische problemen wil diagnosticeren.

0 Reactie(s) op: FreeMeter - Meten is weten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.