FreeNAS: Zet je oude pc in als moderne bestandsserver

Door: Robbert Brus | 19 september 2013 14:14

Apps & Software

Je oude computer heeft na jaren trouwe dienst plaats moeten maken voor een moderne snelle variant. Toch is het zonde om het oude werkpaard zomaar de deur uit te doen. Zet de computer bijvoorbeeld in als centrale server. Iets waar het gratis FreeNAS je bij kan helpen.

FreeNAS gaat al lange tijd mee. Versie acht is gebaseerd op FreeBSD en de afgelopen drie jaar doorontwikkeld tot een stabiel besturingssysteem. Doordat het opensource-software is en er door een grote groep ontwikkelaars aan gewerkt wordt, worden er regelmatig updates en extra functies aan het systeem toegevoegd.

De systeemeisen zijn laag, waardoor het uitermate geschikt is om op een ouder systeem geïnstalleerd te worden. Voor elke terabyte aan opslagruimte wordt één gigabyte aan RAM aangeraden.

Opstarten van cd of usb

De installatie is vrij eenvoudig. Op de website kan een iso-bestand om op een cd te branden of image voor een usb-stick worden gedownload. Vervolgens wordt de computer opgestart vanaf dit medium en wordt FreeNAS geïnstalleerd.

Tijdens de installatie krijg je een prompt te zien. Niet mooi, maar wel snel en gemakkelijk.

Na de installatie wordt het IP-nummer weergegeven. Door dit nummer in de browser van een andere computer in te voeren kan er worden ingelogd op het systeem. Hier kan vervolgens de NAS worden geconfigureerd. Zo kunnen er gebruikers worden aangemaakt, toegang via ftp worden gegeven en Windows, Unix en Mac-shares worden ingesteld. Door de compatibiliteit met Apple is FreeNAS zelfs te gebruiken met Time Machine.

Het configureren van FreeNAS kan voor de minder ervaren computergebruiker complex zijn. Ondanks dat het programma in het Nederlands kan worden ingesteld, komen veel technische termen en methodes voor. Er zijn geen wizards aanwezig, die je bijvoorbeeld door het proces helpen om een aantal shares aan te maken. Er wordt wel een zeer uitgebreide Engelstalige handleiding aangeboden.

Via de browser op een andere computer kan worden ingelogd op FreeNAS, zodat deze kan worden geconfigureerd.

FreeNAS 8.3.1

Freeware

Taal Nederlands

OS n.v.t.

Pluspunten

Veel mogelijkheden

Gemakkelijk te installeren

Geen dure NAS nodig

Minpunten

Lastig te configureren

Geen wizards

SCORE 7/10

4 Reactie(s) op: FreeNAS: Zet je oude pc in als moderne bestandsserver

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 september 2013 14:32 Anoniem
  Als je een makkelijker systeem wilt kun je eventueel ook voor xpenology gaan ;).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2013 09:25 Anoniem

  Jullie schrijven: "geen dure NAS nodig"
  Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Een kale NAS (zonder HD) is niet duur, haal je harde schijf uit je pc en plaats hem in een kale NAS. De investering van je NAS heb je er binnen een half jaar uit, want je NAS verbruikt véééél minder stroom dan die oude PC met z'n 350 watt voeding
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 september 2013 02:41 Anoniem
  Hou er wel rekening mee dat het al een paar jaar oude pc is, niet vergeten regelmatig een back-up te maken. Als server moet de oude pc toch flink aan het werk, het is zoiets als een bijna vesleten bejaarde nog effe de marathon laten lopen, en is het bereiken van de grens van zijn technische levensduur bij zo'n oude pc slechts een kwestie van tijd. En als dat moment komt, en de oude pc er onverwacht mee ophoud, dan is dat vrijwel altijd op het meest ongelegen en ongelukkige moment. Helemaal als je niet regelmatig een back-up hebt gemaakt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 mei 2014 14:11 Anoniem
  Een vraag: Als ik mijn oude XP computer gebruik voor FreeNAS, krijg ik dan te maken met beveiligingsproblemen? Of geldt dat alleen als ik via XP het internet benader. Wellicht erg dom, maar ik heb geen idee…
  Bedankt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.