FreeNAS: Zet je oude pc in als moderne bestandsserver

© PXimport

FreeNAS: Zet je oude pc in als moderne bestandsserver

Geplaatst: 19 september 2013 - 10:14

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Robbert Brus

Je oude computer heeft na jaren trouwe dienst plaats moeten maken voor een moderne snelle variant. Toch is het zonde om het oude werkpaard zomaar de deur uit te doen. Zet de computer bijvoorbeeld in als centrale server. Iets waar het gratis FreeNAS je bij kan helpen.

FreeNAS gaat al lange tijd mee. Versie acht is gebaseerd op FreeBSD en de afgelopen drie jaar doorontwikkeld tot een stabiel besturingssysteem. Doordat het opensource-software is en er door een grote groep ontwikkelaars aan gewerkt wordt, worden er regelmatig updates en extra functies aan het systeem toegevoegd.

De systeemeisen zijn laag, waardoor het uitermate geschikt is om op een ouder systeem geïnstalleerd te worden. Voor elke terabyte aan opslagruimte wordt één gigabyte aan RAM aangeraden.

Opstarten van cd of usb

De installatie is vrij eenvoudig. Op de website kan een iso-bestand om op een cd te branden of image voor een usb-stick worden gedownload. Vervolgens wordt de computer opgestart vanaf dit medium en wordt FreeNAS geïnstalleerd.

 

© PXimport

Tijdens de installatie krijg je een prompt te zien. Niet mooi, maar wel snel en gemakkelijk.

Na de installatie wordt het IP-nummer weergegeven. Door dit nummer in de browser van een andere computer in te voeren kan er worden ingelogd op het systeem. Hier kan vervolgens de NAS worden geconfigureerd. Zo kunnen er gebruikers worden aangemaakt, toegang via ftp worden gegeven en Windows, Unix en Mac-shares worden ingesteld. Door de compatibiliteit met Apple is FreeNAS zelfs te gebruiken met Time Machine.

Het configureren van FreeNAS kan voor de minder ervaren computergebruiker complex zijn. Ondanks dat het programma in het Nederlands kan worden ingesteld, komen veel technische termen en methodes voor. Er zijn geen wizards aanwezig, die je bijvoorbeeld door het proces helpen om een aantal shares aan te maken. Er wordt wel een zeer uitgebreide Engelstalige handleiding aangeboden.

 

© PXimport

Via de browser op een andere computer kan worden ingelogd op FreeNAS, zodat deze kan worden geconfigureerd.

FreeNAS 8.3.1

Freeware

Taal Nederlands

OS n.v.t.

Pluspunten

Veel mogelijkheden

Gemakkelijk te installeren

Geen dure NAS nodig

Minpunten

Lastig te configureren

Geen wizards

SCORE 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten