Freeware: Achterhaal je productsleutels met ProduKey

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 januari 2013 15:01

Apps & Software

Wil je Windows of Office opnieuw installeren of upgraden naar Windows 8, maar kun je de productsleutel nergens meer vinden? Het piepkleine programma ProduKey graaft diep in het register om de benodigde informatie te achterhalen. Het voorkomt dat je opnieuw een dure licentie van het besturingssysteem of kantoorpakket moet aanschaffen als je de sleutel bent kwijtgeraakt.

Prettig is dat je ProduKey niet hoeft te installeren. Na een dubbelklik op ProduKey.exe verschijnt het programma al op je scherm. Overigens is er ook een installatieversie beschikbaar, maar dat maakt voor het gebruik verder niet uit. Let er wel op dat je het juiste installatiebestand downloadt. De makers stellen namelijk een 32- en 64bit-versie beschikbaar. Verder kun je een Nederlands taalbestand downloaden.

Productsleutels opslaan

Het achterhalen van de productsleutels gaat erg gemakkelijk. Je hoeft namelijk alleen maar ProduKey te openen en de gewenste codes staan al voor je neus. Op onze testmachine haalde de freeware probleemloos de licenties van Office 2010 en Windows 7 boven water.

ProduKey is een simpel programma waarmee je verloren productsleutels achterhaalt.

Uiteraard wil je de gegevens bewaren. Geen probleem, want je kunt ze als txt-, csv-, html- of xml-bestand opslaan. Vervolgens kun je de productsleutels uitprinten en op een veilige plek bewaren. Als alternatief kopieer je de gegevens naar een ander programma, bijvoorbeeld Word of Excel. Met commando’s vraag je eventueel ook productsleutels op van andere Windows-systemen binnen hetzelfde netwerk.

Conclusie

ProduKey is een ideaal hulpmiddel om je duurbetaalde Windows- en Office-licentie te vinden, zodat je de software kunt hergebruiken. Als je bijvoorbeeld Windows 8 wilt uitproberen, is het verstandig om je oude Windows-licentie eerst veilig te stellen. Mocht het nieuwe besturingssysteem niet bevallen, dan installeer je probleemloos opnieuw de oude versie.

De makers geven op de website aan dat productsleutels van sommige Windows 7-installaties niet in het register staan opgeslagen. Het programma zal om die reden niet op iedere pc werken. Gelukkig vereist ProduKey geen installatie, waardoor de drempel erg laag ligt om de freeware eens uit te proberen. Wel is het jammer dat het programma niet in staat is om licenties van andere softwarepakketten op te graven.

ProduKey 1.54

Taal Nederlands

OS Windows 98/2000/XP/Vista/7

Pluspunten

Razendsnel productsleutels achterhalen

Geen installatie vereist

Minpunten

Niet voor alle Windows 7-installaties

Geen ondersteuning voor andere software

Oordeel 4/5

Veiligheid

Geen van de ca. 45 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.