Freeware: EULAlyzer 2.2

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 december 2012 13:18

Apps & Software

Als je freeware of software installeert, krijg je altijd een langdradige licentieovereenkomst voorgeschoteld. Heb je geen zin om de volledige tekst door te nemen, maar wil je wel weten wat er staat? EULAlyzer scant de licentieovereenkomst en laat vervolgens de belangrijkste knelpunten aan je zien.

De meeste mensen lezen licentieovereenkomsten niet. Begrijpelijk, want dat zou je bij ieder programma minstens een halve dag kosten. Bovendien zijn de teksten nogal cryptisch en saai om te lezen. Toch is het wel handig om ongeveer te weten wat er staat, zodat je niet tegen verrassingen aanloopt.

EULAlyzer helpt je daarbij. Dankzij dit programma weet je bijvoorbeeld vooraf welke software reclame bevat, een extra toolbar installeert of privégegevens verkoopt aan derden. Dit soort zaken staat namelijk allemaal vermeld in de licentieovereenkomst, waardoor je zo nodig tijdig van de installatie kunt afzien.

Scannen

Zodra je een licentieovereenkomst tegenkomt, start je EULAlyzer op. Via het onderdeel Analyze sleep je een pictogram naar het venster met de licentieovereenkomst. De tekst verschijnt vervolgens in EULAlyzer, waarna je klikt op Analyze. Het programma scant de tekst op bepaalde trefwoorden.

Handig is dat het meteen de zin markeert waarop het trefwoord betrekking heeft. Hierdoor achterhaal je snel de betekenis. EULAlyzer scant op trefwoorden en begrijpt de tekst zelf niet. 100% waterdicht is de tool dus helaas niet.

Volgens EULAlyzer bevat de licentieovereenkomst van Winamp verschillende knelpunten waarmee u rekening dient te houden.

Resultaten

Bij iedere treffer verschijnt op een schaal van 1 tot 10 een waarschuwingsindicatie. Je leest verder bij elke analyse een korte samenvatting. Leuk is dat EULAlyzer statistieken bijhoudt van alle treffers. Je kijkt dus later nog eens terug hoeveel dubieuze overeenkomsten je bent tegengekomen.

De geanalyseerde teksten bewaar je eventueel in een archief. Dit programma is een uitstekend hulpmiddel om vlot ellenlange licentieovereenkomsten door te nemen. Wel is het jammer dat er alleen ondersteuning is voor Engelse teksten.

EULAlyzer 2.2

Taal Engels

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Oordeel 4/5

Pluspunten

Snel licentieovereenkomsten doornemen

Bijbehorende tekst markeren

Eenvoudig in gebruik

Minpunten

Geen ondersteuning Nederlandse teksten

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Freeware: EULAlyzer 2.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.