Freeware: Lightworks 11.0.3

Door: ignace-de-groot | 03 januari 2013 10:05

Review

Je schiet graag filmpjes, maar die wil je wel nog na kunnen bewerken. Vind je gratis video-editors als Windows Live Movie Maker te licht, dan heb je het met het imposante Lightworks vast meer naar je zin.

Voor wie van uitdagingen houdt: Lightworks is een professioneel videobewerkingsprogramma dat onder meer werd ingezet voor films als Mission Impossible en Pulp Fiction. Het programma laat zich als je kijkt naar alle mogelijkheden relatief makkelijk bedienen, maar er is hoe dan ook een leercurve.

De online video tutorials (in totaal circa 45 minuten) brengen je echter een heel eind op weg. Bovendien kun je terugvallen op enkele gidsen in pdf-formaat, waaronder een gebruikersgids van meer dan 300 pagina’s.

Installatie

De installatie op een Windows 7-testtoestel verliep vlot, maar het is niet uitgesloten dat op jouw systeem bijkomende componenten vereist zijn, zoals .NET Framework en Visual C++. Meteen na de installatie wordt je al gevraagd welke toetsenbordlay-out je verkiest: die van Lightworks zelf, die van Avid of Final Cut Pro. Meteen hebt je al een aardig idee waarmee het programma zich laat vergelijken.

Een registratie is vereist en zo kom je aan de activatiecode waarom gevraagd wordt. Houd er wel rekening mee dat de gratis versie beperkt is in het aantal import- en exportformaten. Er is bijvoorbeeld ondersteuning voor DV en MPEG, maar daar houdt het ongeveer bij op. Meer verschillen tussen beide versies leest je hier.

Mogelijkheden

De interface van Lightworks oogt erg prettig. Fraai donkergrijs, met panelen die je naar wens kunt verplaatsen of (on)zichtbaar maken. Je favoriete lay-outs kan je bovendien opslaan en snel weer oproepen. Met Lightworks kun je je mediamateriaal overzichtelijk verzamelen in zogenoemde ‘bins’ en ‘racks’ en het programma voorziet tevens in een flexibele zoekfunctie. Het mag duidelijk zijn: dit programma gaat ervan uit dat je met veel divers materiaal werkt.

De interface stem je geheel af op je eigen smaak en behoeftes.

Nagenoeg alle video-editors werken (ook) met een tijdlijn en dat is bij Lightworks niet anders. Van hieruit kun je dan allerlei bewerkingen uitvoeren. Een ervan is het trimmen van de video’s, dat in dit programma opvallend vlot en nauwgezet verloopt. Uiteraard staat er ook een reeks effecten voor je klaar. Zo tref je hier een zevental overgangen aan, die je stuk voor stuk kunt fijnregelen, al dan niet met behulp van keyframes. Uiteraard zijn ook audiobewerkingen mogelijk, zoals het op elkaar afstemmen van volumes en het toepassen van crossfades.

Lightworks 11.0.3

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Veel mogelijkheden

Doordachte interface

Minpunten

Behoorlijke leercurve

Beperkte ondersteuning codecs/formaten in gratis versie

Oordeel 4/5

2 Reactie(s) op: Freeware: Lightworks 11.0.3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 januari 2014 19:08 Anoniem
  Late reactie, maar het zou erg handig zijn als er stap voor stap handleidingen te vinden waren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 22:17 Anoniem
  Het is freeware zolang je je beperkt tot de youtube export. Daarna kost het 60 euro per jaar ex btw
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.