Freeware: WinLaunch 0.4.6.0

Door: Ignace de Groot | 17 januari 2013 11:30

Apps & Software

Heb je veel toepassingen geïnstalleerd, dan vergt het soms wel wat zoekwerk voor je de gewenste applicatie kunt opstarten. Nu heeft Windows daar wel een startmenu met zoekfunctie en een taakbalk voor maar misschien zie je meer in een heus lanceerplatform, zoals WinLaunch.

Heb je enige affiniteit met Mac OS X, dan heb je vast al een goed idee van wat je van WinLaunch mag verwachten als je weet dat de tool een kloon van het Mac OS X 10.7 Launchpad is. Geheel in de stijl van touchscreens en van de Windows 8 Metro-interface laat Launchpad je al jouw snelkoppelingen, applicaties en veelgebruikte mappen als tegels in één groot venster verzamelen.

Werking

Je kunt het venster van WinLaunch altijd snel zichtbaar maken via de sneltoets Shift+Tab (en het ook weer zo laten verdwijnen). In het begin lijkt het lanceerplatform leeg. Dat klopt, want je moet zelf de gewenste snelkoppelingen naar dat venster verslepen. Dat lukt trouwens alleen als je eerst even de F-toets hebt ingedrukt.

Misschien een wat vreemde werkwijze, maar het went allemaal snel. Een tegeltje weer wegkrijgen is niet moeilijker dan het even aangeklikt te houden en vervolgens op het kruisje te klikken. Het is bovendien mogelijk applicaties of mappen te groeperen: je hoeft ze maar boven elkaar te verslepen en een geschikte groepsnaam te voorzien.

Een lanceerplatform met een moderne tegelindeling.

Wil je een tegel liever op een aparte pagina? Versleep de tegel dan naar de vensterrand.

Onderaan het WinLaunch-venster tref je nog een paar opties aan. Een ervan is Edit: heb je deze optie aangeklikt en selecteer je vervolgens een tegel, dan kun je daarvan de eigenschappen aanpassen, zoals de naam en het pad.

De andere optie is Settings, waarmee je WinLaunch op allerlei manieren naar je hand zet. Je stelt bijvoorbeeld een andere hotkey (of hot corner) in, je kiest zelf op welke monitor WinLaunch moet verschijnen, je selecteert een andere achtergrond en thema, enz.

Onvolkomenheden

WinLaunch bleek over het algemeen goed te werken op ons testsysteem, op een paar kleine onvolkomenheden na. Zo werkte de spatiebalk niet zolang het venster van WinLaunch te zien was en kregen we het niet voor elkaar WinLaunch op te starten via een dubbelklik op de middelste muisknop. Maar goed, dat is de prijs van een tool die, op het moment van schrijven, nog in bèta-stadium verkeerde.

WinLaunch 0.4.6.0

Taal Engels

OS Windows Vista/7/8

Pluspunten

Overzichtelijk

Ook bruikbaar op kleine schermen

Minpunten

Nog niet helemaal zonder fouten

Oordeel 3,5/5

Veiligheid

Let op: 2 van 43 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar twee zijn, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: Freeware: WinLaunch 0.4.6.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.