FTD verliest van Brein: moet forum opschonen

Door: loek-essers | 09 februari 2011 15:04

Apps & Software

Usenetplatform FTD verliest een rechtszaak van Brein. Binnen een maand moeten alle spots die verwijzen naar bestanden van bij Brein aangelsoten partijen zijn verwijderd.

Usenet-platform FTD moet van de rechter discussies over downloaden sluiten. Op de fora van FTD werden uploads van illegaal materiaal gemeld. Volgens anti-piraterij stichting Brein is dit illegaal, en de rechter bekrachtigt dit.

Downloaden is legaal, maar een ontmoetingsplatform voor downloaders is dat niet, aldus de rechtbank Haarlem die vandaag een vonnis velde in de bodemprocedure. De rechter vindt het argument dat downloaden in Nederland legaal is niet afdoende en te algemeen.

FTD is FTD niet meer

"Alle spots die betrekking hebben op content van bij Brein aangeslotenen zullen eraf moeten", legt Arnoud Engelfriet, juridisch adviseur van FTD uit. "Dan blijft er niet heel veel over." FTD redeneerde dat als downloaden legaal is het ook legaal zou zijn te verwijzen naar downloads op Usenet, dat blijkt nu niet het geval te zijn. Indirect wordt volgens de rechter het uploaden van die content gestimuleerd, en dat is wel verboden.

Binnen een maand moet FTD zijn forum hebben opgeschoond. Volgens Engelfriet is het nog te vroeg om te bepalen hoe de toekomst van FTD eruit gaat zien. Het zou kunnen dat er een legale variant overwogen wordt, zoals ook gebeurde met Mininova. "Die slag zie ik FTD niet snel maken", zegt Engelfriet.

Mogelijk verdwijnt FTD

Er wordt een hoger beroep overwogen. Maar het kan ook zo zijn dat FTD gaat verdwijnen. "Het is duidelijk dat FTD in zijn huidige vorm niet verder kan, dus we zullen iets moeten verzinnen hoe dat wel kan", aldus Engelfriet.

Stichting Brein was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: FTD verliest van Brein: moet forum opschonen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.