FTD zet 'piratenknop' op Brein-site

Om aan te tonen hoe makkelijk een site wordt omgekat naar een Usenet-zoeksite zette het platform een nzb-zoekknop op de site van Brein. Hierdoor hoopt het platform zijn eigen onschuld te bewijzen.

De vorig jaar door FTD zelf verwijderde nzb-knop is een van de cruciale punten in de eis van Brein om het Nederlandse Usenet-platform FTD te laten verbieden. Stichting Brein stelt dat het verwijderen van die zoekoptie slechts een cosmetische ingreep is, die bovendien vrijwel direct weer ongedaan is gemaakt. Daarmee zou FTD dus wel degelijk verantwoordelijk zijn en blijven voor inbreuk op auteursrechten.

'Praatgroep' of faciliteerder

De zogeheten nzb-knop leidt FTD-gebruikers meteen naar zoekmachines waar de metadata (nzb's) wordt aangeboden voor de gespotte uploads van content en software. Met nzb-bestanden zijn die uploads makkelijk te downloaden.

FTD bevestigt dat de zoekoptie weer is verschenen, maar stelt dat zij daar part noch deel aan hebben. De knop is via een hack toegevoegd door gebruikers., stelt het platform. Zoiets is mogelijk bij allerlei (browser)programma's en websites. Ter ondersteuning heeft de Usenet-community in de rechtbank getoond dat een nzb-zoekknop simpel is toe te voegen aan de website van Brein, meldt FTD aan 3voor12.

Torrent-knop

Ronald Sievers zegt tegen 3voor12 dat dit een van de hoogtepunten van de zitting opleverde: "Je moet het zien als een sticker die op een flyer geplakt wordt. Wij zijn daar geen voorstander van, we hebben hem immers niet voor niets weg gehaald. Om uit te leggen hoe zoiets werkt, hebben we de rechter zo'n add-on getoond op de site van Brein."

"Met het tooltje konden we de site van Brein eenvoudig omtoveren tot een zoekmachine voor torrents. Daar hadden ze duidelijk niet op gerekend. Je kon het stoom uit de oren van Tim Kuik zien komen." Overigens zijn torrents iets heel anders dan Usenet-downloads, maar is een torrent-bestand functioneel gezien wel te vergelijken met een nzb-bestand.

Upload noemen is verboden

Het platform is niet gediend van de aantijgingen van Brein en heeft daarom zelf een rechtszaak aangespannen tegen Brein. De site zou slechts een soort 'gespreksgroep' zijn waar leden kunnen praten over uploads van divers materiaal dat zij hebben "gespot" in nieuwsgroepen (Usenet). De zitting van gisteren was het hoger beroep in de rechtszaak die is aangespannen door de Nederlandse filmprodycent eyeWorks.

EyeWorks heeft in eerste instantie een overwinning geboekt toen de rechter een verbod legde op het noemen van uploads van de film 'Komt een vrouw bij de dokter'. Het noemen van die illegale kopieën zou schending van het auteursrecht faciliteren. In die eerste ronde is FTD niet in de gelegenheid gesteld om zich te verdedigen aangezien het een 'ex parte' zitting betrof waarin de rechter met spoed (en zonder wederhoor) kan ingrijpen.

In de zaak van FTD tegen Brein, afgelopen woensdag, argumenteert Brein ook dat het noemen (spotten) van uploads leidt tot verdere schending van auteursrechten. Spotten van illegale content is dus 'functionele openbaarmaking'; het leidt tot betere vindbaarheid van het materiaal.

Digitale rechters?

De uitkomst van beide zaken hangt geheel af van het digitale begrip van de rechters. Vorige maand is er nog publiek twijfel geweest aan de digitale deskundigheid van rechters. Brein-directeur Tim Kuik acht het hof in het hoger beroep van de eyeWorks-zaak "goed geïnformeerd".

Eenzelfde positief oordeel over de digitale deskundigheid van de rechtbank gaf FTD's juridisch adviseur Arnoud Engelfriet ook al aan Webwereld in de parallel lopende zaak van FTD tegen Brein. Hij vertelt over de eyeWorks-zitting van gister dat Brein-advocaat Dirk Visser heeft gepleit dat FTD verboden moet worden omdat het uploaders en downloaders niet kan, of wil, aanpakken. Engelfriet noemt dat een "beetje opmerkelijke stelling".

Uitspraak in het hoger beroep van de eyeWorks-zaak staat gepland voor 16 november. De andere uitspraak is een dag eerder, de rechtbank heeft gewaarschuwd dat die uitspraak waarschijnlijk vertraging oploopt.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten