G DATA Clean Up - Bevrijd je pc van PUP's

Door: Ignace de Groot | 19 april 2016 07:21

Apps & Software

Freeware is leuk, maar niet altijd zonder risico's: heel wat gratis programma's trachten namelijk extra (ongewenste) software mee te installeren, zogenoemde PUP's. Dat merk je vaak aan allerlei toolbars en advertenties. G DATA Clean Up is erop gericht dergelijke PUP's weer van je systeem te halen.

None

G DATA Clean Up

Taal

Nederlands

OS

Windows Vista (SP1)/7/8(.1)/10

Website

www.gdata.nl/downloads (op het tabblad Tools)

5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Behoeft geen installatie
 • Zeer eenvoudig in het gebruik
 • Selectieve verwijdering mogelijk
 • Minpunten
 • Niet zo grondig
 • Weinig informatief

Je hebt natuurlijk een up-to-date antivirusprogramma draaien, maar dat slaagt er niet altijd in ongewenste software tegen te houden. Vooral niet als het om programma's gaat die geen echte malware bevatten, maar evengoed best vervelend kunnen zijn. Ze tonen je bijvoorbeeld advertenties, vertragen je systeem of maken het instabiel, wijzigen systeem- of programma-instellingen, passen de start- of zoekpagina van je browser aan en/of traceren je (surf)activiteiten. G DATA Clean Up richt zijn pijlen op zulke software. Het programma behoeft geen installatie en kun je gerust naast je antivirusprogramma draaien. Lees ook: Wat is de beste gratis antivirus voor je Windows-pc?

Werking

De werking van het programma kan nauwelijks eenvoudiger: opstarten en de knop Computer nu scannen indrukken. Deze scanronde kan best wel enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de prestaties van je systeem en de grootte van je schijf. Na afloop krijg je dan het resultaat: een overzicht van de gedetecteerde PUP's, potentially unwanted programs, waarbij je zelf kunt aangeven welke items je wilt verwijderen.

Veel meer dan een knop in te drukken hoef je niet te doen.

Resultaten

Op onze testsystemen bleek G DATA Clean Up enkele ongewenste programma's te identificeren en te elimineren (waaronder Delta Toolbar en Babylon Search), maar er waren ook een paar PUP's bij (zoals software die automatisch mee werd geïnstalleerd met de freeware-tool PC Services Optimizer) die G DATA Clean Up niet detecteerde of in elk geval niet als mogelijk ongewenst beschouwde, ook al had die een toolbar in onze browser geplaatst en de zoek- en startmachine aangepast. De eveneens gratis tool AdwCleaner daarentegen, wist deze PUP's wel te detecteren en te verwijderen.

We vinden het ook jammer dat de tool weinig informatief is en niet duidelijk aangeeft wat er precies - en waar - wordt gecontroleerd. Maar wellicht is dat de prijs die we voor de gebruiksvriendelijkheid moeten betalen.

Conclusie

G DATA Clean Up kan je helpen om ongewenste programma's (toolbars, advertenties en dergelijke) te detecteren en te elimineren. De tool is makkelijk in het gebruik, maar liet tijdens onze tests toch enkele steekjes vallen.

2 Reactie(s) op: G DATA Clean Up - Bevrijd je pc van PUP's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 april 2016 15:34 Kasander
  De meeste grotere merken hebben ook vaak een gratis versie was (met beperkte mogelijkheden). Vaak mis je die beperkingen trouwens niet eens.
  Is er van G-data ook zo'n versie?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 13:48 porrelaar
  @Kasander: dit artikel gaat niet over een betaald programma van G Data, maar over een vrijstaand en gratis programmaatje van G Data: G DATA Clean Up.
  Hier iets meer informatie over G DATA CLEAN UP: https://www.pcwebplus.nl/phpbb/viewtopic.php?f=342&t;=19253
  G DATA biedt geen gratis virusscanner aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.