G Data InternetSecurity 2011

Door: Edmond Varwijk | 19 oktober 2010 18:36

Review

G Data belooft door met twee scanners op malware te jagen betere beveiliging. Bovendien introduceert het net als veel collega’s cloudtechniek, al wordt niet helemaal duidelijk wat het daarmee doet.

G Data gebruikt voor het opsporen en verwijderen van malware twee scanmodules (‘engines’). Het heeft de scantechniek van Avast! en BitDefender in licentie. G Data legt zich toe op het zo efficiënt mogelijk inzetten van is deze scantechniek de scantechniek en er (ondanks de in potentie dubbele belasting) toch een licht systeem mee te bouwen. Met de 2010-versie lukte dat prima en werd die versie winnaar van onze vergelijkende test van beveiligingsproducten.

Onderdelen

G Data InternetSecurity biedt beveiliging tegen virussen en overige malware en tegen besmetting via websites. Verder heeft het een antispammodule, een eigen firewall en software voor ouderlijk toezicht. De laatste wordt niet standaard geïnstalleerd en is geheel optioneel.

G Data gaat mee in de trend (al enkele jaren zichtbaar) om beveiligingsproducten minder aanwezig te laten zijn. Het geeft weinig meldingen en het updaten gebeurt onzichtbaar. Zelfs de kleine vensters die bijvoorbeeld melden dat een scan van het systeem wordt uitgevoerd, nestelen zich helemaal rechtsonder in beeld en gebruiken transparantie om nog minder zichtbaar te zijn. U kunt gewoon verder gaan met waarmee u bezig was, “G Data redt zich wel” is de boodschap.

De meldingen van G Data zijn door gebruik van transparantie nog minder storend.

De cloud?

In de 2010-versie introduceert G Data ook cloudtechniek. Hoewel iedere aanbieder van beveiligingsproducten dit jaar claimt ‘de cloud’ te gebruiken, is het bij G Data lastig te achterhalen welke invulling dit precies krijgt. Volgens de specificaties worden url’s voordat deze worden geopend in de browser, op internet vergeleken met een database met goede en slechte sites. Wij merkten er in de test niets van. Wat zowel kan betekenen dat de techniek erg goed werkt of dat deze juist helemaal nog niet bijdraagt.

SecurityCenter

Alle beveiligingsinstellingen vindt u in het SecurityCenter, met onder meer configuratieopties voor de antivirusmodule, de firewall en de binnengekomen updates. Het SecurityCenter is erg eenvoudig te gebruiken en laat wanneer deze net is opgestart vooral zien of de beveiliging op orde is. Groen is goed, rood is fout. Alle meldingen zijn directe koppelingen naar de plek in het programma waar de oorzaak van de melding weggenomen kan worden. Voor opties van de onderdelen moet u dieper in het SecurityCenter graven. Maar ook daar blijft het helder wat er moet gebeuren of welke opties u hebt om de werking van het programma aan te passen.

Het SecurityCenter is erg eenvoudig te gebruiken en helder in de communicatie.

Firewall

Vooral de antivirus- en antimalware-onderdelen redden zichzelf prima. De kans dat u aan een van deze twee moet sleutelen, is zeer gering en veelal ook af te raden. Dat ligt anders bij de firewall. Hoewel intelligent genoeg om de meest voorkomende netwerktechnieken goed te herkennen en de bijbehorende software niet te storen, heeft de firewall nog wel eens extra aandacht nodig. De firewallmodule is ten opzichte van die in de 2010-versie niet veranderd. Voor de meeste veranderingen die u wilt doorvoeren zijn er wizards, maar daarbuiten moet u vooral erg goed weten hoe de techniek werkt en hoe u die in het programma moet aanpassen. Dit is nog altijd niet het sterkste onderdeel van de suite.

De G Data firewall is niet merkbaar veranderd of vernieuwd.

Conclusie

G Data InternetSecurity 2011 is een prima beveiligingsproduct gebleven en zal in een vergelijkende test opnieuw hoge ogen gooien. Toch lijkt er weinig echte vernieuwing in te zitten. De firewall is ongewijzigd. En wanneer u zelf een scan start, vraagt het programma om admin-rechten (een minpuntje dat we vorig jaar al constateerden). Dit en de onduidelijkheid wat G Data nu precies met ‘de cloud’ doet, werpen toch wat smetjes op dit verder uitstekende product.

Een ‘on-demand’-scan vraagt bij G Data nog altijd om admin-rechten, anders slaat het mappen over waarvoor de leesrechten ontbreken.

G Data InternetSecurity 2011

Prijs € 39,95 (voor 1 pc met 1 jaar updates); € 49,95 (voor 3 pc’s met 1 jaar updates)

Taal Nederlands

Medium 1 cd of 281 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP (SP2)/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 512 MB RAM, 150 MB harde-schijfruimte

Maker G Data

Oordeel 8/10

Pluspunten

Dubbele scantechniek

Lage impact op systeemprestaties

Heldere interface

Minpunten

‘On-demand’-scan vereist een administratorwachtwoord

Firewall niet vernieuwd

Andere versies

G Data brengt verschillende beveiligingsprogramma’s uit. G Data AntiVirus is daarvan de minst uitgebreide, de hier geteste InternetSecurity de daarop volgende. Nog meer functionaliteit is te vinden in TotalCare en NotebookSecurity. Het belangrijkste verschil met die producten is een eigen back-upruimte bij G Data en de mogelijkheid gegevens versleuteld te bewaren.

InternetSecurity is er in twee versies. InternetSecurity voor Netbooks is verder precies gelijk, alleen komt die software niet op cd, maar op usb-stick. Dit omdat netbooks niet over een cd- of dvd-speler beschikken.

0 Reactie(s) op: G Data InternetSecurity 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.