G Data InternetSecurity 2014 - Meer met minder

Door: Edmond Varwijk | 17 november 2013 09:11

Apps & Software

G Data heeft iets uit te leggen. Het bedrijf jaagt voortaan nog met maar één scanmodule op malware. DoubleScan, het scannen met twee engines en een uniek kenmerk van eerdere G Data-producten, is afgeschaft. Is het product nu slechter? Volgens G Data moet het zelfs beter zijn dan de voorgangers.

G Data gebruikt al vele jaren niet één maar twee scanmodules voor het opsporen van malware. Omdat het bovendien zelf geen eigen scanmodule heeft nam het daartoe altijd twee engines van andere antivirusbedrijven in licentie, de laatste jaren waren dat die van Avast! en BitDefender.

De 2014-productlijn van G Data beschikt alleen nog over de BitDefender-engine, aangevuld met een door G Data zelf ontwikkelde module genaamd CloseGap. CloseGap gebruikt informatie die G Data zelf verzamelt en gebruikt die om vooral sneller op nieuwe malware te kunnen reageren.

Gat dichten

G Data verwacht met CloseGap uiteindelijk malware 30% sneller te herkennen dan concurrerende producten. De techniek moet zich echter nog bewijzen en presteert volgens G Data beter naarmate het op meer pc's geïnstalleerd is.

Wie er voor kiest met slechts één engine te scannen, schakelt G Data CloseGap uit, de BitDefender-engine is altijd actief en kan niet worden uitgeschakeld.

In de eerste test door AV-Comparatives van de nieuwe versie van G Data scoort het pakket onveranderd goed. Mooi is ook dat de impact op de pc lager uitvalt door de aanpassing in de scantechniek. De impactscore daalde van 27,3 voor G Data AntiVirus 2013 naar 13,2 voor de 2014-versie. Hoewel beide prima scores zijn, bestaan er antimalware-producten met een nog lagere impact en betere score.

De nieuwe versies van de G Data antimalware-producten hebben een nieuwe, op Windows 8 geïnspireerde, interface gekregen.

Naast CloseGap zijn er nog enkele nieuwe functies in G Data InternetSecurity 2014. Met de Autostart Manager beheert G Data het automatisch opstarten van programma's. Nu zijn er andere programma's met vergelijkbare functionaliteit, maar handig is dat G Data een programma met hoge impact op het systeem ook vertraagd kan opstarten. Van BankGuard, de techniek van G Data voor veilig internetbankieren, heeft G Data wat details verbeterd. Zo werkt deze bijvoorbeeld nu ook met de Chrome-browser.

Met de Autostart Manager kunnen programma's die automatisch met Windows opstarten vertraagd worden gestart.

Conclusie

De nieuwe versies van de antimalware-producten zijn dit keer voor G Data extra belangrijk door de introductie van CloseGap en het schrappen van de tweede scanmodule. De techniek zal zich verder moeten ontwikkelen en bewijzen om ook echt van meerwaarde van de eindgebruiker te zijn. De verdere vernieuwing in InternetSecurity 2014 is beperkt, maar goed verzorgd.